Koronakriisi on laittanut lukuisien perheiden arjen uusiksi – näin Arttu Wiskarin perheesssä toimitaan poikkeustilanteessa: "Se on yllättävän tärkeä juttu lapsille"

Vieraana muusikko Arttu Wiskari 8:30
Arttu Wiskari vieraili Vappu ja Marja Liven sohvilla

Arttu Wiskarin perheessä käydään läpi jatkuvasti koronakriisitilannetta. 

Kuten lukuisissa suomalaiskodeissa, on muusikko-yrittäjä Arttu Wiskarin kotitaloudessa eletty erikoista arkea jo viikkojen ajan. Hallituksen tekemät linjaukset eivät ole ainoastaan laittaneet sovittuja keikkoja jäihin, vaan pakottanut muusikon perheineen pysyttelemään pitkälti kotonaan. 

Miehen mukaan Wiskarien perheessä käsitellään valloillaan olevaa poikkeustilannetta lähes päivittäin. Hänellä on on kaksi pientä lasta vaimonsa Pauliina Wiskarin kanssa

– Lapset ovat kysyneet paljon sitä, että minkä takia he eivät pääse esimerkiksi temppukerhoon tai muihin harrastuksiin. Kavereita ei saa nähdä ja se on yllättävän rankkaa noille pienille lapsillekin. Se, että rutiini häviää siitä ympäriltä, kun on tottunut esimerkiksi siihen, että on ruokailut samaan aikaan ja nyt onkin iskä, joka yrittää tehdä jotain ruokaa. 

– Olemme käsitelleet ja käsittelemme melkein joka päivä sitä asiaa. Se hyvin tuollaisilta pieniltä lapsilta unohtuu, että miksi ei voikaan tehdä juttuja tämän tilanteen takia. 

Poikkeustilanteessa useat vanhemmat ovat saaneet ryhtyä luoviksi kotona, kun lapsille on keksittävä enemmän virikkeitä kuin aiemmin. Wiskari kertoo, että muusikon kotona on myös muun muassa piirretty lasten kanssa kaikki mahdolliset asiat, mitä vaan kukin on saattanut keksiä piirtää. Hiljattain Wiskari laittoi pihalle lapsilleen trampoliinin, jonka hän toivoo vievän huomion sekä energian toistaiseksi. 

Wiskari kuitenkin kokee, että lapsillekin poikkeustilanteessa tärkeintä on se, että perhe toimii ja tekee asioita yhdessä sekä kommunikoi keskenään ahkerasti. 

– Se on yllättävän tärkeä juttu lapsille, että vaikka juttelet ja vitsailet ruokapöydässäkin. Eikä aina tehdä pelkästään jotain työjuttuja. 

Pääsiäisen korvilla Wiskarin perheessä on otettu ilo irti myös hienoista ulkoilusäistä, joista varsinkin Etelä-Suomessa on saatu nauttia viime viikkojen aikana.

– Lasten kanssa käytiin tuossa jo metsässä etsimässä pääsiäismunia, kun noita Nokinnenä oli ne tiputtanut sinne ympäri metsää, niin me etsittiin niitä ja löydettiinkin oikein paljon. Tämmöisiä juttuja on, mitä voidaan tehdä, ei tässä oikein uskalla lähteä minnekään ihmettelemään. 

Mikäli ulkoilu ei kuitenkaan maita tai kummempia leikkejä ei vanhemmille tule mieleen, luottaa myös Wiskari toisinaan keinoon, joka on luultavasti ollut monissa perheissä pelastus useissa tilanteissa. 

– Ipadit ja Netflixit on olleet kyllä kovassa käytössä ainakin meidän taloudessa, en muista milloin olisin viimeksi katsonut niin paljon Ryhmä Hauta kuin nyt. 

Lue myös:

    Uusimmat