Korona ja isot huumetakavarikot nostivat Subutexin hintaa – Ranskassa parin euron tabletti voi maksaa Suomen katukaupassa 130 euroa

1:40
MTV Uutiset Live: Miehet salakuljettivat Suomeen huumaavia Subutex-tabletteja ja levittivät niitä eteenpäin –salakuljetuksessa käytettiin hämäyksenä muun muassa viinilaatikoita

Vaikka huumausaineiden hinnat ovat korona-aikana yleensä ottaen pysyneet ennallaan tai nousseet vähän, Subutex-kaupalla tehdään tällä hetkellä erittäin suuria voittoja Suomen huumemarkkinoilla, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) raportissa kerrotaan.

Opiaattikorvaushoitoon tarkoitetun Subutexin ja muiden buprenorfiinien päihdekäyttö on Suomessa edelleen erittäin runsasta. Tänä vuonna Subutexin saatavuus on heikentynyt Suomessa paitsi koronarajoitusten myös viranomaisten keväällä tekemien suurien takavarikkojen takia.

– Parhaimmillaan Subutex-tabletit hankitaan Ranskasta 3,5−4 euron kappalehintaan ja Suomessa käyttäjä maksaa yhdestä tabletista pääkaupunkiseudulla 20−40 euroa, pääkaupunkiseudun ulkopuolella 50–80 euroa ja Pohjois-Suomessa enimmillään 130 euroa. Vankiloihin salakuljetetun aineen hinta on tätäkin suurempi, keskusrikospoliisin (KRP) erikoistutkija Jari Leskinen kirjoittaa raportissa.

Raportin mukaan Subutex-tablettien vähäinen tarjonta on johtanut myös siihen, että ihmiset ovat ryhtyneet niiden sijaan käyttämään entistä enemmän erilaisia muuntohuumeita.

– Muuntohuumeet voivat olla hengenvaarallisia, sillä uusien aineiden sisältämät ainesosat ja pitoisuudet vaihtelevat suuresti ja aikaisempi käyttäjäkokemus puuttuu. Myrkytys- ja yliannostustapauksissa terveydenhoidon akuuteissa päivystystilanteissa hoidon merkittävänä haasteena on se, että yksittäisten muuntohuumeiden aiheuttamia oireita ei tunneta tarkkaan, raportissa sanotaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja