Korona-aika innosti pesemään käsiä, mutta karu selvitys kertoo muutoksesta – käytätkö sinäkin "huuhtaise ja juokse" -tekniikkaa?

Näin peset kätesi ja suojaudut tartunnoilta 1:15
Älä unohda! Näin peset kätesi ja suojaudut tartunnoilta.

Valitettavasti käsienpesun aikakausi vaikuttaisi nyt olevan muisto vain.

Koronaviruspandemia innosti kansalaiset pesemään käsiään ahkerasti, mutta kuinkas sitten kävikään? Vuonna 2021 ainakin amerikkalaisten käsienpesuinto on taantunut takaisin pandemiaa edeltävälle ajalle, kertoo CNN.

Sataprosenttinen käsienpesuinto romahti nopeasti

Kesäkuussa 2020 Yhdysvaltain tartuntatautikeskuksen kyselyssä paljastui, että kansa pesi käsiään tuplasti vuoteen 2019 verrattuna. Eräässä chicagolaissairaalassa saippuaa ja käsidesiä tarkkailtiin, minkä seurauksena havaittiin, että henkilökunta huolehti käsihygieniasta sataprosenttisesti.

Vaikka voisi olettaa, että pesuprosentti on aina yhtä korkea, todellisuudessa kyseessä on tavattoman hyvä tulos.

Neljässä kuukaudessa sataprosenttinen käsienpesuinto kuitenkin putosi 51,5 prosenttiin, kertoo JAMA Internal Medicine -lehdessä julkaistu selvitys.

"Kukaan ei halua vaikuttaa likaiselta, joten valehtelemme"

Tutkimusta sairaaloissa tehneen Emily Landonin mukaan koronapandemian alussa käsienpesuprosentti oli huippuhyvä, koska viruksesta ei tiedetty paljoa, se pelotti ihmisiä ja sai heidät hyvin varovaiseksi käsihygienian suhteen.

Landonin mukaan käsihygienia on tapa, johon tottuu, mutta aiempien tutkimusten mukaan ihmiset eivät kuitenkaan aina pese käsiään niin usein kuin heidän pitäisi. Kaiken kukkuraksi he valehtelevat pesseensä käsiään, jos aiheesta kysyy.

– Kukaan ei halua vaikuttaa likaiselta, joten valehtelemme pesseemme kätemme vessakäynnin jälkeen, Landon kuvailee.

"Amerikkalaisille voi olla pienoinen sokki, etteivät jotkut lääkärit ja hoitajat pese käsiään"

Vaikka se, ettei sairaalahenkilökunta pese käsiään, voi vaikuttaa etovalta, Landonin mukaan on syytä muistaa, että tutkimuksessa tarkkailtiin kaikkia huoneita ja käytäviä, ei pelkkiä vessoja.

Toisinaan potilaan huoneessa vain "piipahdetaan" nopeasti, mikä voi olla syy käsihygienian unohtumiselle.

– Amerikkalaisille voi olla pienoinen sokki, etteivät jotkut lääkärit ja hoitajat pese käsiään, mutta se johtuu kaikista niistä nopeista käväisyistä huoneissa, joita usein teemme, Landon sanoo.

Landonin mukaan jokainen potilas tuo sairaalaan omat bakteerinsa, ja mikäli käsien peseminen unohtuu, pöpöt voivat kulkeutua toisiin huoneisiin. Siksi käsiä pitäisi pestä myös muulloin kuin vessakäynnin jälkeen.

Landon huomauttaa, että mikäli käsihygieniaa tarkastellaan kokonaisuutena ja jokaista käsihygieniatilannetta tarkkaillaan, onnistumisprosentti on usein noin 30.

– Joten 51,5 prosenttia on itse asiassa aika hyvä.

57 prosenttia kertoi edelleen pesevänsä käsiä usein

Entäs tavikset sitten? Käsienpesuinto on laskenut heidänkin keskuudessaan.

Kylpyhuonetuotteisiin erikoistuneen ja käsienpesukyselyitä usein tehneen Bradley Corporation -yrityksen tammikuun 2021 kyselyssä vain 57 prosenttia amerikkalaisista kertoi edelleen pesevänsä käsiä kuusi kertaa päivässä tai useammin, esimerkiksi palatessaan kotiin tai käytyään vessassa. Koronapandemian alkaessa kyseinen luku oli 78 prosenttia, joten pudotusta on melkoisesti. Käsiä myös pestiin vastausten perusteella lyhyempiä aikoja kuin vuonna 2020.

Vuonna 2020 amerikkalaisista 54 prosenttia myös kertoi muistuttavansa perheenjäseniään käsien pesemisestä. Tammikuuhun 2021 mennessä luku oli kuitenkin pudonnut 38 prosenttiin.

Käytätkö sinäkin "huuhtaise ja juokse" -tekniikkaa?

Kunnon pesun sijaan sijaan moni suosi niin sanottua "huuhtaise ja juokse" -tekniikkaa.

– Kutsumme sitä huhtaisuksi ja juoksuksi, kun menet julkiseen vessaan etkä käytä aikaa saippuan käyttämiseen; huuhtelet vain kätesi ja juokset ulos, Bradley Corporationin edustaja Jon Dommisse sanoo.

Dommissen mukaan huhtikuussa 2020 vain 27 prosenttia käsienpesukyselyyn vastanneista myönsi pelkästään huuhtaisevansa kädet. Tammikuussa 2021 luku oli noussut 48 prosenttiin.

Keksi käsienpesusäännöt kotiisi ja pidä niistä kiinni

Dommissen mukaan käsienpesuinto kuitenkin yleensä nousee jokaisen tautivaaran, jopa tavallisen flunssakauden, aikana, joten käsien pesemisen rutiini on mahdollista oppia uudelleen. Emily Landonin mukaan itselleen kannattaakin tehdä sääntöjä.

– Jos tulet meille, sanon ensimmäisenä "hei, ota kengät pois ja voitko pestä kädet?". Kotimme sääntönä on, että kädet pestään ennen syömistä, vessakäynnin jälkeen ja kun tulemme sisälle esimerkiksi töistä, hän sanoo.

Landonin mukaan myös moni koronavirukseen sairastunut potilas väittää "tehneensä kaikkensa" hygienian eteen.

– Kun potilaille sitten puhuu, käy ilmi, että he menevätkin joskus siitä, mistä aita on matalin. Jos myös terveydenhuoltohenkilökunta oikoo käsienpesun suhteen sairaalassa, on aivan mahdollista, että sinäkin käytät oikopokuja, kun peset käsiä kotona. On aika nähdä vähän enemmän vaivaa sen suhteen.

Lue myös:

    Uusimmat