Onko alushousuilla parasta ennen -päivä? Näin lääkäri kommentoi

Tältä ilmiöksi nousseet"menkkapikkarit"näyttävät! 2:01
Oletko jo kuullut näistä? Tältä ilmiöksi nousseet "menkkapikkarit" näyttävät! Testasimme ne.

Oletko jo kuullut väitteen siitä, että alusvaatteet pitäisi hävittää ja vaihtaa uusiin alle vuoden käytön jälkeen? Suosittu TikTok -väite ihmetyttää asiantuntijoita, sillä se ei ole totta.

Oletko jo kuullut väitteen siitä, että alusvaatteillakin on parasta ennen -päivä? Suosittu TikTok -väite hämmentää asiantuntijoita, kertoo Today.

Video kehottaa vaihtamaan alushousut uusiin 6–9 kuukauden välein

Suosioon nousseella videolla väitetään, että alusvaatteet tulisi vaihtaa uusiin 6–9 kuukauden välein, sillä "kaikkia bakteereja, taudinaiheuttajia ja kuituja" ei voi pestä pois pesukoneella.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Videon julkaisija Casaundra kertoi toisella videollaan, että viitisen vuotta sitten hän alkoi kärsiä alapään tulehduksista. Useiden gynekologikäyntien jälkeen häneltä kysyttiin, millaisia alushousuja hän käyttää; näin selvisi, että pitsialushousut ärsyttävät ihoa, minkä lisäksi alushousujen haarakiila ei Casaundran kuvauksen mukaan ollut "vuosien ja vuosien käytön jälkeen" puhdas.

– Tämä on oma, henkilökohtainen kokemukseni, kaikki eivät tule kokemaan samaa, nainen kertoo.

"Tiesikö kukaan muu tätä?"

Videon sisältö on aiheuttanut hämmennystä ja tullut monille yllätyksenä.

– Minulla on alusvaatteita, jotka ovat varmaan kymmenen vuotta vanhoja. Olenko ainoa? Tiesikö kukaan muu tätä yhdeksän kuukauden sääntöä? Ashleigh sanoo.

– Oloni on ällöttävä.

Asiantuntija tyrmää – alushousuja ei tarvitse kierrättää

Videosta ei kannata järkyttyä, sillä sen sisältö ei asiantuntijoiden mukaan pidä paikkaansa.

– Ei yksinkertaisesti ole totta, että jotenkin 6–9 kuukauden kohdalla alusvaatteistasi  tulisi taianomaisesti jonkinlainen tartuntavaarakatastrofi, lääkäri Jen Gunter kommentoi aihetta TikTokissa.

Alusvaatteet eivät muutu itsestään ongelmaksi puolen vuoden kuluttua

Gynekologiaan ja obstetriikkaan erikoistuneen Gunterin mukaan väite siitä, että alusvaatteet täytyisi kierrättää, liittyy niin sanottuun puhtauden kulttuuriin. Puhtausajattelun mukaan vagina ja vulva ovat jollakin tapaa "likaisia".

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

– Se on ajatus siitä, että vagina ja vulva ovat herkkiä ja että ne voivat tuottaa jonkinlaisen infektiokatastrofin, ja niitä täytyy huoltaa erityistavalla. Se ei ole lainkaan totta, Gunter kuvailee.

Gunter huomauttaa, etteivät alusvaatteet muutu itsestään ongelmaksi puolen vuoden kuluttua, eikä niitä siis tarvitse "varmuuden vuoksi" heittää pois. Sen sijaan alusvaatteet voi tämänkin jälkeen huoltaa ja pestä tavallisesti.

– Osta uusia alusvaatteita, kun haluat, tai kun alusvaatteesi hajoavat käsiin, Gunter vinkkaa.

Myös valkeat laikut alushousukankaassa ovat luonnollisia. Niitä syntyy tummiin kankaisiin ajan myötä.

"Ei ole mitään sääntöä"

Myös Todayn haastattelema asiantuntija oli samaa mieltä.

– Sosiaalinen media on ajoittain kuin Raamattu. Jos näet jotakin siellä, sen täytyy olla totta, kuvailee Chavone Momon-Nelson.

– Ei ole mitään sääntöä, joka sanoo, että puolen vuoden jälkeen, alusvaatteet täytyy leikellä ja ostaa uusia.

2000-luvun alun"kammotrendi"tekee nyt comebackia 0:42

"Vaginoihin liittyy niin paljon häpäisyä"

Myös Momon-Nelson uskoo, että idea alusvaatteiden kierrättämisen taustalla liittyy väärään mielikuvaan siitä, että vaginat ja vulvat ovat likaisia tai jollakin tavalla herkkiä.

– Vaginoihin liittyy niin paljon häpäisyä: sinun pitää nyt heittää alusvaatteesi pois, käytät tällaista spray-tuotetta, käytä nyt tällaisia kosteuspyyhkeitä, Momon-Nelson kuvailee.

Alusvaatteet puhdistuvat pesemällä

Momon-Nelson huomauttaa, ettei erillisiä puhdistustuotteita tarvita, ja alapää pysyy terveenä ja hyvinvoivana yksinkertaisesti pesemällä. Alusvaatteet puhdistuvat nekin pesemällä.

Alushousuvideon alun perin jakanut Casaundra uskoo edelleen alushousujen parasta ennen -päivään. Myöhemmällä "alushousuhygieniasta" kertovalla videollaan hän vinkkaa edelleen, että hygieniasyistä alushousut tulee kierrättää.

Lue myös:

    Uusimmat