Mainos

Koreoiden välit kireät vielä 50 vuotta sodan jälkeen

Korean niemimaalla pelätään yhä ydinsotaa. Niemimaa on yhä tiukasti jakautunut, ja sodan pelkoa lietsoo sulkeutuneen Pohjois-Korean ydinasehankkeet. Sunnuntaina tulee kuluneeksi 50 vuotta Korean sodan lopettaneen aselevon solmimisesta.

Pohjois-Korean aloittama verinen sota Yhdysvaltain johtamia YK:n joukkoja vastaan päättyi aselepoon, mutta kylmä sota niemimaalla jatkuu yhä.

Koreoiden väliset suhteet ovat yhä vasta oraalla, maita lähentäväksi tarkoitettu rautatiekään ei vielä puhko rajalinjaa. Alueen suurin pelko on Pohjois-Korean ydinaseohjelma, jolla maa haluaa kiristää rahaa ja poliittisia myönnytyksiä

Vauraassa Etelä-Koreassa toivotaan, luultavimmin turhaan, että pohjoisnaapuri luopuisi ydinasehankkeista.

Etelä-Koreaan on jo saapunut aselevon muistojuhlia varten vanhojen sotijamaiden edustajia, jotka yrittävät saada rutiköyhän Pohjois-Korean ruotuun. Asehankkeista saatetaan neuvotellaan jälleen jo ensi kuussa

Koreoiden välisen rajan läheisyydessä on satojentuhansien Koreoiden sotilaiden lisäksi tuhansia yhdysvaltalaissotilaita.

Etelä-Koreassa amerikkalaissotilaisiin on suhtauduttu kaksijalkoisesti. Sotilaiden poistumista vaativien toiveet ovatkin ehkä toteutumassa. Yhdysvallat on lähivuosina siirtämässä lähes kaikki sotilastehtävänsä Etelä-Korealle. Amerikkalaisten läsnäoloa haluavat puolestaan pelkäävät, että poislähtö saattaa heiluttaa pahoin turvallisuustilannetta.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 25.07.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.