Koreoiden välit kireät vielä 50 vuotta sodan jälkeen

Korean niemimaalla pelätään yhä ydinsotaa. Niemimaa on yhä tiukasti jakautunut, ja sodan pelkoa lietsoo sulkeutuneen Pohjois-Korean ydinasehankkeet. Sunnuntaina tulee kuluneeksi 50 vuotta Korean sodan lopettaneen aselevon solmimisesta.

Pohjois-Korean aloittama verinen sota Yhdysvaltain johtamia YK:n joukkoja vastaan päättyi aselepoon, mutta kylmä sota niemimaalla jatkuu yhä.

Koreoiden väliset suhteet ovat yhä vasta oraalla, maita lähentäväksi tarkoitettu rautatiekään ei vielä puhko rajalinjaa. Alueen suurin pelko on Pohjois-Korean ydinaseohjelma, jolla maa haluaa kiristää rahaa ja poliittisia myönnytyksiä

Vauraassa Etelä-Koreassa toivotaan, luultavimmin turhaan, että pohjoisnaapuri luopuisi ydinasehankkeista.

Etelä-Koreaan on jo saapunut aselevon muistojuhlia varten vanhojen sotijamaiden edustajia, jotka yrittävät saada rutiköyhän Pohjois-Korean ruotuun. Asehankkeista saatetaan neuvotellaan jälleen jo ensi kuussa

Koreoiden välisen rajan läheisyydessä on satojentuhansien Koreoiden sotilaiden lisäksi tuhansia yhdysvaltalaissotilaita.

Etelä-Koreassa amerikkalaissotilaisiin on suhtauduttu kaksijalkoisesti. Sotilaiden poistumista vaativien toiveet ovatkin ehkä toteutumassa. Yhdysvallat on lähivuosina siirtämässä lähes kaikki sotilastehtävänsä Etelä-Korealle. Amerikkalaisten läsnäoloa haluavat puolestaan pelkäävät, että poislähtö saattaa heiluttaa pahoin turvallisuustilannetta.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 25.07.2003)

Lue myös:

    Uusimmat