Mainos

Korea-neuvotteluja jatketaan maaliskuussa

Pohjois- ja Etelä-Korean välisten historiallisten rauhanneuvottelujen ensimmäinen kierros päättyi tänään sopimukseen siitä, että neuvotteluja jatketaan 16. maaliskuuta. Neuvotteluja jatketaan Genevessä entiseen tapaan eli mukana ovat myös Yhdysvallat ja Kiina. Seuraavan kierroksen puheenjohtajana toimii Kiina, joka isännöi myös osapuolten valmistelevaa tapaamista Pekingissä helmikuun puolivälissä.

Neljän vallan neuvotteluilla on määrä korvata Korean sodan päättänyt aseleposopimus kunnollisella rauhansopimuksella Pohjois- ja Etelä-Korean välille. Koreat ovat edelleen muodollisesti sodassa toistensa kanssa, ja tällä viikolla käydyt neuvottelut ovat niiden ensimmäinen virallinen neuvottelukosketus sitten Korean sodan jälkeen järjestetyn Geneven konferenssin vuonna 1954.

Etelä-Koreaa edusti nyt päättyneissä neuvotteluissa maan Ranskan-suurlähettiläs Lee See Young ja Pohjois-Koreaa varaulkoministeri Kim Gye Gwan. Kiinan valtuuskunnan johtajana toimi varaulkoministeri Tang Jiaxuan, ja Yhdysvaltoja edusti Aasian ja Tyynenmeren asiain apulaisulkoministeri Stanley Roth.

Neuvottelujen lykkääminen maaliskuulle merkitsee, että seuraavalla kierroksella pöydässä istuvat Etelä-Korean uuden hallituksen edustajat. Etelä-Koreassa järjestetään presidentinvaalit 18. joulukuuta, ja presidentti Kim Young Sam jättää virkansa helmikuussa.

Pohjois-Korea on ollut haluton neuvottelemaan Etelä-Korean nykyisen hallituksen kanssa, eikä neuvottelujen uskota edistyvän ennen kuin uusi hallitus on vallassa. Toisaalta Pohjois-Korea yllätti tarkkailijat tiistaina sanomalla olevansa valmis myös suoriin kahdenvälisiin neuvotteluihin Etelä-Korean kanssa nykyisen rauhanprosessin puitteissa.

Etelä-Koreassa myönnytystä pidettiin merkittävänä, mutta varoiteltiin, ettei se saa jäädä "vain puheeksi". Pohjois-Korea vaati odotetusti myös, että Yhdysvaltain on vedettävä kotiin Etelä-Koreaan sijoittamansa 37 000 sotilasta. Yhdysvaltain puolustusministeri William Cohen torjui vaatimuksen saman tien.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.