Kommentti: Tesla ja Apple ne yhteen soppii – Piilaakson ääripäät olisivat vahvempia yhdessä

Apple kertoi hiljattain istuvansa noin 250 miljardin dollarin rahavuoren päällä. Se on luonnollisesti herättänyt kysymyksiä siitä, mitä teknologiajätti aikoo rahoillaan tehdä.

Citigroup on listannut seitsemän yritystä, joiden hankintaa Apple saattaa harkita. Yritysten joukossa on Netflixin, Walt Disneyn ja Electronic Artsin lisäksi muun muassa sähköautovalmistaja Tesla.

Applen huhuttiin vuosien ajan suunnittelevan omaa sähköautoaan, mutta Titan-koodinimellä tunnetun projektin jouduttua vastatuuleen, on sen sittemmin raportoitu kehittävän vain teknologiaa autonomisia autoja varten. Applen salaperäinen auto-ohjelma on itse asiassa jo niin pitkällä, että sille on jo myönnetty lupa itseohjautuvien autojen testaamiseen Kalifornian teillä.

Tesla puolestaan nousi viime kuussa Yhdysvaltain arvokkaimmaksi autovalmistajaksi 51 miljardin dollarin markkina-arvollaan, ohittaen niin Fordin kuin General Motorsinkin. 

Sähköautovalmistajan hankkiminen kävisi monellakin tavalla järkeen. Tesla on yksi tämän hetken kuumimmista ja innovatiivisimmista yrityksistä, joka on kovaa vauhtia mullistamassa koko maailmaa. Siltä kuitenkin puuttuu taloudellinen vakaus, jota Apple pystyisi tarjoamaan. Sen 51 miljardin dollarin arvo perustuu hyvin pitkälti suuriin lupauksiin yhtiön tulevaisuudesta.

Applea puolestaan on viime vuosina arvosteltu innovatiivisuuden puutteesta, eikä yritystä pidetä enää niin houkuttelevana työpaikkana kuin joitain vuosia sitten. Tesla sen sijaan on työpaikkaa etsivien lahjakkuuksien näkövinkkelistä yksi Piilaakson houkuttelevimmista työnantajista. Apple ei voi myöskään elää loputtomiin pelkillä uusilla iPhoneilla, vaan se tarvitsee uusia aluevaltauksia, joita se saisi kertaheitolla useita, mikäli se yhdistäisi voimansa Teslan kanssa.

Elon Muskin tekoja ei myöskään ohjaa pelkkä raha. Yksi aikamme suurimmista neroista, ehkä jopa suurin, on toistuvasti kertonut elämäntehtäväkseen maailman muuttamisen. Musk tuskin hyväksyisi ostotarjousta sekissä olevien nollien vuoksi, vaan hänen olisi koettava kauppa merkitykselliseksi myös muilla tavoin. 

Hurjimmissa visioissa Apple ostaa Teslan ja toimitusjohtaja Tim Cook syrjäytetään vaikutusvaltaisemman Elon Muskin tieltä. Vaikka Cook on yksi Piilaakson pätevimmistä johtajista, ei hän ole visionääri, kuten edeltäjänsä Steve JobsMusk sen sijaan on.

***

Vapise Tesla – tässä tulee Faraday Future FF 91 2:12

Lue myös:

    Uusimmat