Kommentti: Saudi-Arabia sai taas tahtonsa läpi – MM-rallipomon rehvakas lausunto asettuu irvokkaaseen valoon

Rallin MM-sarja antautui ahneudelle ja lankesi tuskissaan Saudi-Arabian houkutuksiin. Massiivinen yhteistyösopimus on kaikessa irvokkuudessaan häpeällinen, kirjoittaa MTV Urheilun Mikko Hyytiä.

MAINOS

MM-ralli yksinoikeudella
MTV Katsomossa!

Puolan MM-ralli 27.–30.6.

Kaikki suorat ajolähetykset MTV Maxilla ja MTV Katsomossa kaudella 2024.

MM-sarja tiedotti kesken Sardinian MM-rallin, että Saudi-Arabia liittyy mukaan kalenteriin kymmenen vuoden sopimuksella ensi kaudesta alkaen. Saudi-Arabiassa tullaan ajamaan ensi vuoden marraskuussa kauden 2025 viimeinen osakilpailu. Lähi-idässä on kilpailtu MM-tasolla viimeksi kaudella 2011, jonka neljäs osakilpailu ajettiin Jordaniassa.

Saudi-Arabian mukaantulo 14 vuotta myöhemmin alleviivaa surullisella tavalla sitä, minkälaiseen alennustilaan MM-sarjaa on ajautunut.

On totta, että MM-sarjan pitää olla nimensä mukaisesti maailmanmestaruussarja, jossa kisoja ajetaan ympäri maailmaa, ja MM-sarjan kaupalliset oikeudet omistavan WRC Promoter GmbH:n tapahtumajohtaja Simon Larkin perusteli helmikuussa Autosportissa sinällään ihan kauniisti sitä, miksi Lähi-itä olisi hyvä saada taas mukaan MM-sarjaan.

Mutta miksi juuri Saudi-Arabia?

Dirtfish kirjoitti viime syksynä Larkinin tunnustaneen rehvakkaasti, että hänellä on rallimaailman helpoin työ. Halukkaita kisajärjestäjiä on enemmän kuin koskaan, ja Larkinin vastuulla on valita niistä 13 tai 14 onnekasta.

Ja silti hän päätyy kaikista mahdollisista vaihtoehdoista maahan, joka on reilun 50 vuoden aikana tuottanut MM-tasolle kaksi edes jollain tapaa mainitsemisen arvoista kuljettajaa, maahan, jossa ei ole edes omaa kansallista rallisarjaa.

Saudi-Arabian ihmisoikeusloukkauksissa ja niiden peittelyyn tarkoitetussa, erilaisten suurtapahtumien kahmimiseen perustuvassa urheilupesussa taas ei pitäisi olla kenellekään enää mitään uutta, mutta MM-rallipomoille tuntuu olevan – niin täydellisen tietämätön oli Larkinin vastaus, kun asiasta Sardiniassa järjestetyssä mediatilaisuudessa kysyttiin.

– Saudi-Arabiassa on ralli, joka on tarkoitettu vain naisille, Larkin selitti Autosportin mukaan.

– Emme voi antaa vanhojen asioiden vaikuttaa ikuisesti. Monilla mailla on asioita menneisyydessään. Se, miten Saudi-Arabia edistyy ja hyödyntää siinä urheilua, on viesti, jota viemme mielellämme eteenpäin.

Yhä vain erikoisempaa on se, että kun tavanomaisesti tie MM-sarjaan vie niin sanottujen kandidaatti- tai testikisojen kautta, joissa voidaan varmistaa, että edellytykset MM-tason tapahtumalle täyttyvät, Saudi-Arabian kohdalla sitä odotellaan edelleen.

Alun perin tällaista kisaa kaavailtiin jo tälle vuodelle osaksi Kansainvälisen autoliiton alaista Lähi-idän mestaruussarjaa, mutta kisaa ei koskaan järjestetty. Nyt sitä kerrotaan kaavailtavan ensi vuoden alkuun Lähi-idän mestaruussarjan ensimmäiseksi osakilpailuksi, joka on viime vuosina ajettu viikko Monte Carlon MM-rallin jälkeen.

Ensi vuoden Dakar-ralli järjestetään Saudi-Arabiassa 3.–17. tammikuuta, eli kyseistä testikisaa ei mitenkään ehditä ajaa ennen kuin MM-rallikausi taas alkaa. Käytännössä kukaan ei siis edes Montessa voi varmuudella tietää, missä ja milloin kausi päättyy ja kuinka monta osakilpailua ajetaan.

Kun kaikesta ollaan valmiita tähän tapaan joustamaan, selvää on, että joku tai jotkut ovat taas kerran raottaneet rahapussiaan. Kroonisesti sairaalle MM-sarjalle kyseessä taisi valitettavasti olla sen verran tukeva pelastusrengas, ettei kenelläkään ollut pokkaa jättää tarttumatta.

Lue myös:

    MM-rallivideot

    Uusimmat