Kenraali tylyttää venäläisen kollegansa hyökkäystä: "Mielikuvituksetonta ja yllätyksetöntä – Gerasimov kiirehtii kohti tappioita"

Ukraina julkaisi videon venäläisten tankkiletkan tuhoamisesta 0:47
"Sodan suurin tankkitaistelu" käytiin ukrainalaissotilaiden mukaan Vuhledarissa, josta Ukrainan armeija julkaisi tuhontäyteisen videon helmikuussa 2023.

Venäjän alkuvuoden laajat hyökkäykset Itä-Ukrainassa ovat olleet olleet varsin mielikuvituksettomia ja yllätyksettömiä, arvioi Australian armeijan kenraalimajuri evp. Mick Ryan.

Ryan katsoo Venäjän luottaneen "raakaan voimaan". Tappiot ovat olleet raskaita, eteneminen marginaalista.

Kovimpien taisteluita on käyty Bahmutin ja Vuhledarin alueilla, mutta Ukraina edelleen raportoi Venäjän hyökkäävän ainakin jossain määrin liki päivittäin kymmenillä paikkakunnilla.

Vuhledarissa käytiin ukrainalaissotilaiden mukaan "sodan suurin tankkitaistelu".

– Se tuhosi osan Venäjällä vielä käytössä olleista paremmista prikaateista, Ryan toteaa.

Taistelut Vuhledarissa jatkuvat edelleen.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ukrainalaiset etenivät venäläisten juoksuhautoihin – seurauksena aseista riisuminen 2:14
Videolla juoksuhaudassa vaihdetaan laukauksia ja heitetään kranaatteja. Taistelu päätyy Venäjän antautumiseen. Ukrainan armeija julkaisi videon maaliskuussa 2023.

Vaikka Venäjän alkuvuoden hyökkäykset eivät ole juuri sotakartan yleiskuvaa muuttaneet, on maan armeija viimeisen kahden kuukauden aikana saanut momentumin osin puolelleen, Ryan arvioi.

– Strategista aloitetta he eivät ole kuitenkaan vielä saaneet. Ukrainan ruuti näyttää pysyneen kuivana. Ukraina varustaa joukkojaan länsiaseilla ja muodostaa uusia yksiköitä tulevaa keväthyökkäystään varten, Ryan jatkaa.

Jos Venäjällä ei ole strategista aloitetta, onko se Ukrainalla? Ryanin mukaan asia ei ole näin yksiselitteinen.

– Täytyy olla kärsivällinen. Tuomio voidaan antaa vasta, kun Ukraina on aloittanut oman hyökkäyksensä ja sen lopputulema on ilmeinen, Ryan sanoo.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ukraina iski venäläisten asemiin Bahmutissa – drone kuvasi, kun yksi taistelijoista kerää tovereidensa tavaroita 1:26
Ukraina iski venäläisten asemiin Bahmutissa – drone kuvasi, kun yksi taistelijoista kerää tovereidensa tavaroita. Ukraina julkaisi videon maaliskuussa.

Sen sijaan näyttää selvältä, ettei Venäjän alkuvuoden hyökkäyksestä ole ratkaisemaan sotaa Kremlin joukkojen eduksi.

Ryanin mukaan Venäjä todennäköisesti aloitti hyökkäyksensä itselleen epäedullisena ajankohtana.

Venäjä käynnisti hyökkäyksensä pian sen jälkeen, kun maan puolustusministeriö vaihtoi Ukrainan sotatoimiensa johtoon kenraali Valeri Gerasimovin. Sivuun laitettiin kenraali Sergey Surovikin, jota Venäjällä pidettiin liian puolustavana, Ryan arvioi.

– Vaikka paljon selviää vasta lähikuukausina, Gerasimovin hyökkäys on saattanut kiirehtiä hänen armeijaansa kohti tappioita.

Lue myös:

    Uusimmat