"Ei pidä ihmiselämää juuri minään" – tällainen on Venäjän uusi häikäilemätön sotajohtaja "Kenraali Harmageddon"

Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa johtaa nyt pahamaineinen kenraali Sergei Surovikin. Putinin palkitsemaa komentajaa kuvaillaan julmaksi, mutta tehokkaaksi johtajaksi. Hänen lempinimensä on tiettävästi "Kenraali Harmageddon".

Tänään 56 vuotta täyttävä Surovikin on yksi presidentti Vladimir Putinin luottomasiinoista. Hän on osoittanut kylmyytensä muun muassa Syyrian sodassa, jossa Venäjä iski toistuvasti siviilikohteisiin.

Human Right Watch -ihmisoikeusjärjestön mukaan todennäköisesti hänen johtamansa joukot tuhosivat muun muassa koteja, kouluja, terveyskeskuksia ja muita siviiliväestön peruspalveluita.

Vladimir Putin palkitsi Surovikinin "sankarin" arvonimellä vuonna 2017 Syyrian komennuksen jälkeen.

Venäjän isku Dniprossa tallentui kojelautakameraan 0:32
Kojelautakamera tallensi Venäjän iskun aiheuttaman rajun räjähdyksen Dniprossa. 

Surovikin on tunnettu kovista otteistaan jo paljon ennen tätäkin. Vuoden 1991 mellakoissa Neuvostoliitossa hänen tehtävänään oli hiljentää protestoijat. Hänen joukkonsa ajoivat panssarivaunuilla mielenosoittajien katusulkuun, minkä seurauksena kolme siviiliä kuoli.

Surovikin istui kyseisten tapahtumien vuoksi puoli vuotta vankeudessa Neuvostoliiton romahdettua.

Surovikin maine kasvoi Venäjällä entisestään vuonna 2004. Silloin Surovikinin alaisen kerrottiin tappaneen itsensä heti sen jälkeen, kun oli saanut häneltä rankkaa palautetta työstään.  

Tuon tapauksen jälkeen kollegoiden kerrotaan alkaneen kutsua Surovikinia "Kenraali Harmageddoniksi" Raamatun Ilmestyskirjan ennustaman viimeisen suuren taistelun mukaan. 

Venäjä jatkaa iskuja siviilikohteisiin, mutta suomalaisasiantuntija ei usko Venäjän pyrkivän valtaamaan niitä 2:15
Venäjä jatkaa iskuja siviilikohteisiin, mutta suomalaisasiantuntija ei usko Venäjän pyrkivän valtaamaan niitä.

Heti elementissään

Surovikin ei ole kaihtanut keinoja Ukrainassakaan. Hänet nimitettiin tehtävään lauantaina, ja vain kaksi päivää myöhemmin Venäjä teki useita ohjusiskuja siviilikohteisiin ympäri Ukrainaa.

The Guardianin haastattelema, Surovikinin kanssa työskennellyt Venäjän entinen puolustusministeriön viranomainen kertoo, ettei ole yllättynyt siviili-iskujen raakuudesta.

– Surovikin on täysin häikäilemätön, eikä pidä ihmiselämää juuri minään, lähde kuvailee brittimedialle.

Ukrainan poliisin mukaan ainakin 10 siviiliä kuoli ja useita kymmeniä loukkaantui Venäjän maanantaisissa ohjusiskuissa ympäri Ukrainaan.

– Pelkään, että hänen kätensä tulevat olemaan yltä päältä ukrainalaisten veressä, lähde sanoo The Guardianille.

Näin Venäjä iski ohjuksilla Kiovaan maanantaina 0:52
Katso video Venäjän iskuista Kiovaan maanantaina. 

Tehokas ja julma johtaja

Venäjän ilmavoimien entinen luutnantti Gleb Irisov kuvailee Surovikinia tehokkaaksi ja julmaksi johtajaksi.

– Hän tuskin kuitenkaan pystyy selvittämään kaikkia ongelmia. Venäjällä on aseet ja miesvoima vähissä, Surovikinin kanssa vuoteen 2020 työskennellyt Irisov sanoo Guardianin mukaan.

Palkkasotilasyhtiö Wagnerin johdossa oleva oligarkki Yevgeny Prigozhin sen sijaan ylistää Surovikinia. Myös Putinia tukeva tšetšenialaisjohtaja Ramzan Kadyrov on luottavainen.

– Nyt olen sataprosenttisen tyytyväinen operaatioon, hän kirjoitti Telegrammissa maanantaina kuolettavien siviili-iskujen jälkeen.

Venäjä iski ohjuksilla ympäri Ukrainaa:"Haluttiin näyttää kotiyleisölle voimaa" 3:29
Venäjä iski ohjuksilla ympäri Ukrainaa: "Haluttiin näyttää kotiyleisölle voimaa", sanoo Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro. 

Lue myös:

    Uusimmat