Brittitiedustelu: Venäjän Ukrainan-joukkojen komentajan epäonnistuminen päätehtävässään voi koetella Putinin kärsivällisyyttä

Venäjän Ukrainassa sotivien joukkojen komentaja, kenraali Valeri Gerasimov on epäonnistunut päätehtävässään eli talvihyökkäyksessä Donbassissa, arvioi Iso-Britannian puolustusministeriö tiedustelupäivityksessään.

Brittitiedustelun mukaan on realistinen mahdollisuus, että Gerasimovin epäonnistunut talvihyökkäys todella testaa, kuinka paljon Venäjän poliittinen johto sietää epäonnistumista. Venäjällä poliittinen johto tarkoittaa hyvin pitkälti presidentti Vladimir Putinia.

Venäläisjoukot ovat laajoista hyökkäyksistä huolimatta kyenneet etenemään talvikuukausien aikana vain marginaalisesti, Britannia toteaa. Samaan aikaan Venäjän armeija on menettänyt kymmeniä tuhansia sotilaita, brittiministeriö jatkaa.

Suurien talvitappioiden vuoksi Venäjä on paljolti hukannut sen määrällisen miehistöedun, jonka viime syksyn liikekannallepano sille soi.

Gerasimovista tuli "erikoisoperaation" komentaja tammikuun 11. päivä. Sotilasasiantuntijat ovat epäilleet, että Kreml piti hänen edeltäjänsä, kenraali Sergei Surovikinin strategiaa, liian puolustusvoittoisena.

Kenraali Gerasimov on toiminut Venäjän asevoimien yleisesikunnan johtajana vuodesta 2012 eli yli kymmenen vuotta.

Ukrainan rynnäkköpanssarivaunu iskee Venäjän asemiin Bahmutissa 0:49
Ukrainan rynnäkköpanssarivaunu iskee Venäjän asemiin Bakhmutissa

Huhumylly kenraalien potkuista käy kovana

Aiemmin tällä viikolla venäläis- ja ukrainalaislähteet spekuloivat, että kenraaliluutnantti Sergei Kuzmenko korvaa kenraalieversti Rustam Muradovin itäisen sotilaspiirin komentajana. Asiasta raportoi amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Venäjä-mieliset sotakommentaattorit ovat aiemmin väittäneet, että Venäjän sotilasviranomaiset ovat erottaneet Muradovin. Väitettä ei ole vahvistettu. 

Muradov nimettiin itäisen sotilaspiirin komentajaksi 6. lokakuuta. Hän on johtanut useita suuria venäläistappioita aiheuttaneita hyökkäysoperaatioita Donetskin alueen länsiosissa.

Muradovin roolin syntipukkina ja jopa sylkykuppina viimeisteli alkuvuodesta käyty Vuhledarin taistelu, jota ukrainalaissotilaat ovat kuvailleet amerikkalaislehti New York Timesille "sodan suurimmaksi tankkitaisteluksi".

Vuhledarin taistelu pääsi Venäjä-mielisten sotakommentaattorien ihon alle viimeistään siinä vaiheessa, kun Ukraina julkaisi taisteluista paljon huomiota keränneen videon, jossa näkyy venäläisten panssarijoukkojen ja jalkaväen toimintaa.

Lopputulos ei ole oletettavasti hyökkäämään pyrkivien venäläisten kannalta mieluisaa katsottavaa, sillä kuvamateriaali sisältää paljon myös vaurioituvaa ja tuhoutunutta kalustoa. Otteen videosta voit katsoa alta.

Ukraina julkaisi videon venäläisten tankkiletkan tuhoamisesta 0:47
"Sodan suurin tankkitaistelu" käytiin ukrainalaissotilaiden mukaan Vuhledarissa, josta Ukrainan armeija julkaisi tuhontäyteisen videon helmikuussa 2023.

– Hyökkäystä Vuhledarissa johtavat samat keskinkertaiset henkilöt (komentajat), jotka rynnäköivät Pavlivkaan viime marraskuussa, kirjoitti 530 000 seuraajaa Telegramissa kerännyt Military Informant.

– Nämä henkilöt menettivät silloin huomattavan määrän ihmisiä ja kalustoa, eivätkä he kantaneet siitä mitään vastuuta. Nyt he hyökkäävät samalla keskinkertaisuudellaan Vuhledariin, Military Informant jatkoi.

"Keskinkertaiset henkilöt" -sanapari sisältää melkoisella varmuudella myös Muradovin, jollei ole jopa suora viittaus häneen. Sotakommentaattorit ovat pitäneet Muradovia vastuullisena myös Pavlivkassa epäonnistuneesta hyökkäyksestä. 

Nyt Muradovin paikalle on sekä venäläis- että ukrainalaislähteiden mukaan pestattu luutnanttikenraali Sergei Kuzmenko. 

Vaikka tätäkään tietoa ei ole vahvistettu, ovat nimekkäät Venäjä-mieliset sotakommentaattorit, kuten yli miljoonaa seuraajaa kerännyt Rybar, olleet usein hyvin kartalla Venäjän sotakomentajien potkuista ja nimityksistä.

Jos Kuzmenkon nimitys pitää paikkansa, on se "epätavallinen askel", kirjoittaa amerikkalainen ajatushautomo ISW.

Näin siksi, että Kuzmenko ei ole koskaan ollut sotilaspiirin komentajaa vastaavassa roolissa. Kuzmenko on aiemmin toiminut eri aselajeja yhdistelevän 6. armeijan komentajana vuodesta 2015 vuoteen 2019. Äskettäin hän on johtanut laitosta Venäjän asevoimien yleisesikunnan akatemiassa.

Tämä eteneminen ei jäänyt itsemurhadronelta huomaamatta – Isku venäläistankkiin tallentui videolle 0:39
Videolla Ukrainan lennokin väitetään havaitsevan venäläistankin ja tekevän viimeisen syöksynsä. Ukrainan puolustusministeriö julkaisi videon maaliskuussa 2023.

Lue myös:

    Uusimmat