Kommentti: Pasi Mustonen, tämä peli ei vetele

Osasin odottaa, että Pasi Mustonen voi päästää kovaa tekstiä, mutta kyllä naisten maajoukkueen päävalmentaja ajoi silti itsensä hämmästyttävällä tavalla nurkkaan, kirjoittaa luotsia haastatellut MTV Urheilun Tuomas Hämäläinen.

Olin tyypilliseen tapaani valmistautunut huolellisesti viime viikon maanantaina järjestettyyn mediatilaisuuteen, jossa haastateltavana oli Suomen jääkiekkomaajoukkueiden valmennusta ja johtoa. Aioin myös esittää tiukkoja kysymyksiä Naisleijonia valmentavalle Pasi Mustoselle, joka oli tuohtunut siitä, että tähtimaalivahti Noora Räty vetäytyi viime hetkellä Naisleijonien Vierumäen-leiriltä ennen elokuulle siirrettyjä Calgaryn MM-kisoja.

Mustonen ei ollut Hartwall Arenalla paikalla, vaan antoi yleiset kommenttinsa Naisleijonien tilanteesta videoyhteyden välityksellä. Häntä sopi haastatella tilaisuuden jälkeen puhelimitse, ja tähän mahdollisuuteen myös tartuin.

Kävimme läpi Naisleijonien näkymiä olympiakaudella, kunnes aloin hakea vastauksia Mustosen ja Rädyn väleihin ja tilanteeseen. Mustonen latasi yllättäen todellisen pommin.

– Hän rikkoi opetusministeriön lainsäädäntöä. Minä päävalmentajana oletin, kuten laissa ja määräyksissä lukee, että apurahaurheilijan on aina oltava maajoukkueen käytössä. Minä poloinen uskoin sitä. Tuli yllätyksenä, että joku saa ja voi kieltäytyä, luotsi puhisi Rädystä.

Maalivahtikoulua Minnesotassa pyörittävä veskari vetosi MM-leiriltä vetäytymisessään työesteisiin ja taloudelliseen tilanteeseen. Mustonen kuitenkin katsoi, että Rädyn olisi 10 000 urheilija-apurahan saaneena urheilijana pitänyt olla maajoukkueen käytettävissä. Näin on apurahakriteereiden mukaisesti lähtökohtaisesti oltava, ei kuitenkaan lain, vahvisti juttuun haastattelemani opetus- ja kulttuuriministeriön ylitarkastaja Kari Niemi-Nikkola. Hän myös sanoi, ettei yksittäinen poissaolo merkitse "vielä mitään".

Mustosen kommentit lainsäädännön rikkomisesta olivat poikkeuksellisen voimakkaita ja tietämättömyyden tilassa lauottuja. On selvää, että valmentaja ei suoltaisi omasta pelaajastaan moista medialle, elleivät välit olisi pahanpäiväisesti tulehtuneet.

Vaikka Mustonen paukutti moista, hän kyseli haastattelun aikana useaan eri otteeseen, "mikä tässä on ongelma". Olen varma, että maajoukkueen päävalmentaja osasi itsekin kyseisen ongelman nähdä. Hän oli lisäksi juuri jättänyt mahtiotteita Naisten Liigassa Hämeenlinnan Pallokerhon maalilla esittäneen Rädyn ulos marraskuun kolmesta Suomessa pelattavasta Kanada-maaottelusta päivänselvänä näpäytyksenä.

Erikoinen anteeksipyyntö

Naisleijonien pelaajistossa alkoi MTV Urheilun tietojen mukaan myllertää, kun päävalmentaja hyökkäsi julkeasti joukkueen suuren tähden ja keulakuvan kimppuun. Mustosen tökeröt lausunnot herättivät useissa Naisleijonien pelaajissa närää ja olivat omiaan nakertamaan heidän ja valmentajan välistä luottamussuhdetta.

MTV Urheilun haastattelema Naisleijonien entinen puolustaja, Mustosenkin alaisuudessa useat arvokisat tahkonnut Mira Jalosuo katsoi, että Mustonen ansaitsisi potkut. Jalosuo oli lisäksi julkaissut Facebookissa julkisen päivityksen, jossa hän kirjoitti Mustosen menneen liian pitkälle ja nosti esiin, että Kanada ja Yhdysvallat ovat tehneet hiljattain valmentajamuutoksia. Jalosuo lisäsi, että on mielenkiintoista nähdä, miten Suomen Jääkiekkoliitto vastaa tähän.

Jos olivat Mustosen sanat tähtipelaajastaan harvinaisen kovia, tavanomaisesta poikkeavaa oli myös se, että kolme Naisleijonien nykypelaajaa, maalivahdit Anni Keisala ja Eveliina Mäkinen sekä puolustaja Minnamari Tuominen olivat tykänneet voimakkaasti päävalmentajaa ryöpyttävästä julkaisusta. Se kertoo jo hälyttävää kieltään Mustosen asemasta joidenkin pelaajien silmissä.

Reilu viikko Mustosen kohukommenttien jälkeen, eilen tiistaina, Mustonen astui median eteen Hartwall Arenalla. Hän pahoitteli kommenttejaan, kuten protokollaan kuuluu ja on vähintä tehdä, mutta valmentajan anteeksipyynnön vilpittömyys ei sanalla sanoen vakuuttanut.                                                   

Mustonen luki asiaa papereistaan ja ilmaisi olevansa erittäin pahoillaan Rädylle aiheuttamistaan tunteista, jotka johtuivat hänen terminologisesta virheestään. Pasi: Jos olet oikeasti pahoillasi, sano se sydämestäsi pläräämättä sitä jostain papereista. Tiedät, missä olet tehnyt virheen.

Sanamuotojen ja Rädylle aiheutuneiden tunteiden pahoittelu papereista luettuna sai aikaan tunteen, että valmentaja tokaisi anteeksipyyntönsä väkinäisesti, pahoittelematta muuten toimintatapaansa. Tätä Mustonen halusi arvatenkin Rädyn suuntaan myös viestittää – skismaa ei ole unohdettu.

Peruuttamatonta vahinkoa?

Noora Räty jätti MM-kisat väliin taloudellisten syiden takia – haluaa Naisleijonien maalille olympialaisissa 10:40
Noora Räty selvitti lokakuussa MTV:lle MM-kisoista pois jäämistään ja pohti ajatusta Pekingin olympialaisista.

Tilanne on vaikea ja tulenarka. Naisleijonien pelaajat kertoivat kukin erikseen tehneensä joukkueen kesken päätöksen, että Mustosen ja Rädyn välistä tilannetta ei lähdetä kommentoimaan. Merkille pantavaa oli, että joukkueen kapteeni Jenni Hiirikoski vetosi samaan asiaan, kun häneltä kysyi, ansaitseeko Mustonen hänen mielestään saada jatkaa kauden loppuun.

Kysymys ulottui laajemmalle kuin Mustosen ja Rädyn väleihin. Jos Hiirikoski olisi kapteenina Mustosen kauden loppuun asti jatkamisen kannalla, varmasti hän olisi halunnut sen viestittää ja sillä tavoin yrittää hälventää kuohuntaa joukkueen etu mielessä. Nyt on perusteet tulkita, että Hiirikoskella ei Mustosen jatkamista puoltavaa sanottavaa ole ja siksi hän katsoo paremmaksi kieltäytyä kommentoimasta moistakaan asiaa.

Hiirikosken tavoin pitkään Naisleijonien avainpelaajiin kuulunut Minnamari Tuominen vastasi aiemmin MTV Urheilulle Rädyn ja Mustosen tapauksesta, että "en lähde tässä kohtaa kommentoimaan aihetta". Se on täysin ymmärrettävää – harva haluaa riskeerata Pekingin olympiaunelmaansa päävalmentajaa kritisoimalla, jolloin on varmempaa pitää suunsa kiinni.

Onko Mustosella Naisleijonien pelaajien täysi arvostus takanaan? On helppoa vastata MTV Urheilunkin saamien tietojen pohjalta, ettei ole. Mutta lyövätkö Naisleijonien pelaajat silti kaikkensa joukkueen eteen? Aivan varmasti piinkovina urheilijoina lyövät. 

Kaudella 2014–15 Naisleijonissa aloittanut Mustonen valmentaa joukkueen peräsimessä viimeistä kauttaan. Olisi kova liike passittaa päävalmentaja ulos kesken päätössesongin, joka huipentuu Pekingin helmikuisiin olympialaisiin, mutta Mustonen ei ensimmäistä kertaa möläytellyt julkisesti. Valmentaja on lähes jumalaseman veroisesti sanomisia nakellessaan aiheuttanut sen, että hänen asemastaan on syytä käydä kriittistä keskustelua.

Jääkiekkoliiton on parasta kysyä Naisleijonien pelaajilta, haluavatko he vielä pelata Mustoselle vai onko luottamus syöty siinä määrin, että olisi päädyttävä toisenlaiseen ratkaisuun.

Noora Rädyn silmissä Mustos-tapaus on tuskin vielä kuitattu.

– En halua puida tätä asiaa tällä viikolla. Joukkueen pelaajat ansaitsevat rauhan pelata Kanadaa vastaan, Räty linjasi MTV Urheilulle tänään.

Joukkueen pelaajat ansaitsevat myös luottamuksellisen valmentajasuhteen, tämän viikon jälkeenkin. Vaikka Mustonen on tehnyt Naisleijonissa arvoturnauksissa vahvaa jälkeä ja 2019 joukkue oli lähellä Espoon kotikisoissa voittaa maailmanmestaruudenkin, muu kaukalotoiminnan ulkopuolinen peli ei vetele. Peruuttamatonta vahinkoa on voinut jo syntyä.

Lue myös:

    Uusimmat