Pasi Mustoselta yllättäviä väitteitä Noora Räty -myllerryksessä – "Saattaa tuntua epäuskottavalta"

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Pasi Mustonen sai aikaan kovan julkisen kuhinan Noora Rädystä antamillaan kommenteilla. Mustosta tapaus ei ole kuitenkaan hetkauttanut millään lailla, jos häntä on uskominen.

Mustonen väitti viime viikolla MTV Urheilulle Naisleijonien tähtimaalivahti Noora Rädyn rikkoneen "opetusministeriön lainsäädäntöä". Räty oli nimetty Naisleijonien leirille Vierumäelle ennen elokuulle siirrettyjä Calgaryn MM-kisoja, mutta vetäytyi viime hetkellä pois vahvuudesta. Maalivahtikoulua Minnesotassa pyörittävä veräjänvartija vetosi työesteisiin ja taloudelliseen tilanteeseen.

Mustosen mukaan Rädyn olisi 10 000 urheilija-apurahan saaneena urheilijana pitänyt olla maajoukkueen käytettävissä. 

– Hän rikkoi opetusministeriön lainsäädäntöä. Minä päävalmentajana oletin, kuten laissa ja määräyksissä lukee, että apurahaurheilijan on aina oltava maajoukkueen käytössä. Minä poloinen uskoin sitä. Tuli yllätyksenä, että joku saa ja voi kieltäytyä, Mustonen puhisi – mutta opetus- ja kulttuuriministeriön ylitarkastaja Kari Niemi-Nikkola vahvisti, ettei lainsäädäntöä ole tähän liittyen olemassa.

Mustonen kertoi tiistaina reilu viikko myöhemmin, että hän on pyytänyt Rädyltä henkilökohtaisesti anteeksi. Hän sanoi olevansa erittäin pahoillaan Rädylle aiheuttamistaan tunteista, jotka johtuivat hänen terminologisesta virheestään.

Naisleijonat on käynyt vyyhtyiä läpi. Pelaajat ja Mustonen eivät lähteneet keskustelujaan tarkemmin avaamaan, mutta Mustonen väitti, että ne ovat olleet "pelkästään positiivisia".

Sekä pelaajat että Mustonen kehuivat myös joukkuehengen olevan hyvä. Haastatteluhetkellä Naisleijonat oli tahkonnut kolme jääharjoitusta kahteen päivään, ja neljäs jäätreeni oli alkamaisillaan.

– Yleensä sen näkee heti jäällä harjoituksen laadusta, onko joukkueessa harmoniaa. Olemme vetäneet kolme erittäin hienoa harjoitusta, mikä on selvä viesti siitä, että tuolla on hyvä olla, Mustonen kommentoi.

Naisleijonat kohtaa Kanadan tällä viikolla kolmesti, ensin torstaina Helsingissä ja sittemmin lauantaina ja sunnuntaina Turussa.

"Kotiin mennessäni katson kuvainnollisesti peiliin"

Mustonen kokee omalla kohdallaan, ettei Räty-kommenteista seurannut kuohunta ole sotkenut valmistautumista peleihin "millään muotoa".

– Uskoisin, että minulla on kyky fokusoitua hetkeen, muuten tiettyjen ammattien hoitaminen on aika vaikeaa. 

Mustosen alaisuudessa Naisleijonissa aiemmin vuosia pelannut, uransa vuoteen 2018 lopettanut Mira Jalosuo pohti MTV Urheilun haastattelussa, että Mustonen ansaitsisi potkut. Mustosen mukaan sekään, että hänen asemansa on kyseenalaistettu, ei ole vaikuttanut häneen mitenkään. 

– Ainahan päävalmentajaa joku kyseenalaistaa. Ei se ole minun asiani. Minä teen työtäni.

Se ei ole vaikuttanut sinuun millään lailla?

– Eihän ihmisiä sattumalta valita päävalmentajiksi. Tiedän totta kai etukäteen, että en voi koskaan tehdä kaikkia ihmisiä tyytyväiseksi. Minun täytyy vain tehdä työtäni. Minä teen sitä parhaan kykyni mukaan.

– Olen aika pitkään tehnyt niin, että kotiin mennessäni katson kuvainnollisesti peiliin, että teitkö tänään parhaasi. Silloin, kun pystyy sanomaan, että joo, olemassa olevilla resursseilla ja osaamisella tein parhaani, olen todennut, että en voi tehdä enempää, koska en osaa enempää.

– Jos joku vaatii minulta lisää osaamista, sitten minä tarvitsen aikaa kehittyä. Sitä kautta tulee mielenrauha, kun tekee parhaansa. Joskus onnistuu ja joskus ei.

Mustonen huomauttaa, että ihmisillä saa olla erilaisia mielipiteitä ja niin heillä onkin.

– Jos jäisin niihin kiinni, tämäntyyppistä työtä olisi vaikea tehdä.

– Sen takia päävalmentajat ovat monesti iäkkäämpiä ja heillä on niin paljon kokemusta. He ovat pystyneet käsittelemään näitä tunteita. Sieltä yrittää löytää olennaisen, jonka lopputulos parhaimmillaan on se, että pystyy sanomaan olematta arrogantti, että minä ihan oikeasti pystyn keskittymään tämän päivän harjoitukseen ja sen laatimiseen, kohtaamaan noita ihmisiä ja tekemään parhaani, vaikka kaikki ulkopuolella eivät usko.

– En muuten olisi tässä ammatissa, jos sitä ei osaisi aika hyvin. Sen takia vastaus saattaa tuntua teistä vähän epäuskottavalta, ettäkö tällaisen myllerryksen keskellä voi keskittyä. Kyllä voi keskittyä. Ihminen oppii asioita.

Se, että voi jollain tapaa keskittyä, ei varmasti ole niin yllättävää kuin se, etteikö kova myllerrys ihmiseen vaikuttaisi.

Mitä Pasi Mustonen on mahdollisesti oppinut tästä?

– Totta kai joutuu aina peilaamaan ja miettimään, voisiko tämän asian käsitellä ja hoitaa toisella tavalla. Ehkä sen analyysin teko ei ole niin helppoa just siinä hetkessä kuin hetken päästä.

–Kun saa pikkuisen etäisyyttä, arvio voi olla toinen. En usko, että on fiksua analysoida sitä, että just tällä hetkellä on noin.

Lue myös:

    Uusimmat