Tämä kertoo paljon – Naisleijonien pelaajilta huomiota herättävää reagointia Pasi Mustos -kohuun

Osa Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen pelaajista on reagoinut päävalmentaja Pasi Mustosen ja Noora Rädyn väliseen kohuun merkillisellä tavalla. Mustonen myöntää tehneensä virheen.

Mustonen kiehautti kiuasta viime viikolla MTV Urheilulle antamillaan kommenteilla tähtimaalivahti Noora Rädystä. Räty oli nimetty Naisleijonien leirille Vierumäelle ennen elokuulle siirrettyjä Calgaryn MM-kisoja, mutta Mustonen tuohtui, kun Räty vetäytyi viime hetkellä pois vahvuudesta. Maalivahtikoulua Minnesotassa pyörittävä veräjänvartija vetosi työesteisiin ja taloudelliseen tilanteeseen.

Mustosen mukaan Rädyn olisi 10 000 urheilija-apurahan saaneena urheilijana pitänyt olla maajoukkueen käytettävissä. Päävalmentaja ilmaisi asian kovalla väitteellä.

– Hän rikkoi opetusministeriön lainsäädäntöä. Minä päävalmentajana oletin, kuten laissa ja määräyksissä lukee, että apurahaurheilijan on aina oltava maajoukkueen käytössä. Minä poloinen uskoin sitä. Tuli yllätyksenä, että joku saa ja voi kieltäytyä, Mustonen puhisi.

Opetus- ja kulttuuriministeriön ylitarkastaja Kari Niemi-Nikkola vahvisti MTV Urheilulle, ettei lainsäädäntöä ole asiaan liittyen olemassa.

Mustonen on nyt nostanut kätensä pystyyn virheen merkiksi. Hän kertoo, reilu viikko kommenttiensa jälkeen, että hän on pyytänyt Rädyltä henkilökohtaisesti anteeksi. 

– Haluan myös todeta tässä yhteydessä kaikkien kuullen sen, että olen erittäin pahoillani Nooralle aiheuttamistani tunteista. Nämä tunteethan johtuivat minun terminologisesta virheestäni, jossa rinnastin apurahan saamista säätelevät ehdot ja määräykset lakipykäliin. Näinhän ei ole. Tämä on täysin minun virheeni, Mustonen sanoi.

Tykkäyksiä päävalmentaja-kritiikkiin

Mustosen ja Rädyn tapausta ovat puineet suorasanaisesti muun muassa entiset Naisleijonien pelaajat Mira Jalosuo ja Nina Tikkinen. Huomiota herättävää on, miten osa Naisleijonien nykyisistäkin pelaajista on reagoinut asiaan.

Jalosuo julkaisi hiljattain Facebookissa julkisen päivityksen, jossa hän kirjoitti Mustosen menneen liian pitkälle. Mustosen alaisuudessa Naisleijonissa useina kausina uransa loppuun – vuoteen 2018 – pelannut Jalosuo kertoi, ettei hän ollut koskaan nähnyt valmentajan heittävän pelaajaa niin pahasti bussin alle. Jalosuo korosti, ettei Mustosen toimintaa voi hyväksyä.

Jalosuo huomioi Kanadan ja Yhdysvaltojen tehneen hiljattain muutoksia valmennukseensa. Entinen puolustaja lisäsi, että on mielenkiintoista nähdä, miten Suomen Jääkiekkoliitto vastaa asiaan, kun kyse ei ole ensimmäisestä kerrasta, jolloin on kyse huonosta julkisuudesta.

Jalosuon julkaisusta ovat tykänneet muun muassa Naisleijonien nykyiset pelaajat, maalivahdit Anni Keisala ja Eveliina Mäkinen sekä puolustaja Minnamari Tuominen. On varsin epätavanomaista, että joukkueen pelaajat tykkäävät omaa valmentajaa voimakkaasti kritisoivasta kannanotosta. MTV Urheilun tietojen mukaan Mustosen lausunnot ovat herättäneet Naisleijonien pelaajistossa laajalti närää, ja tilanne on ollut tulenarka.

Täysi arvostus ja luottamus?

Naisleijonien kapteeni Jenni Hiirikoski kertoo, että joukkue on kokoontunut yhteen ja käynyt jupakkaa läpi.

– Meidän toimintatapaamme kuuluu, että me keskustelemme avoimesti. Käydään läpi kaikki asiat, jotka ihmisiä mietityttävät, Hiirikoski sanoi.

Hiirikosken mukaan palaveroinnin sisältö jää joukkueen sisälle.

– Emme lähde kommentoimaan Pasin ja Nooran välistä sananvaihtoa. He ratkaisevat sen asian keskenään.

Hiirikoski kiersi varsinaisen kysymyksen, kun häneltä kysyi, ansaitseeko Mustonen häneltä täyttä arvostusta ja luottamusta.

– Kyllä minusta on henkilökohtaisesti joka kerta kunnia laittaa Suomi-paita päälle. Tämä joukkue odottaa innolla torstaita ja sitä hetkeä, että pääsemme tuonne jäälle.

Naisleijonat kohtaa tuolloin marraskuun ensimmäisessä ottelussaan Hartwall Arenalla Kanadan. Lauantaina ja sunnuntaina joukkue pelaa Kanadaa vastaan Turussa. Noora Räty ei ole joukkueessa mukana.

Ansaitseeko Mustonen jatkaa?

Hiirikoski ei antanut siihenkään suoraa vastausta, onko Mustonen hänen mielestään ansainnut vetää tämän kauden loppuun asti, vaikka kysymyksen ulottuvuus oli laajempi kuin Räty-kohu.

– Me emme edelleenkään lähde joukkueen sisältä kommentoimaan tätä Nooran ja Pasin sananvaihtelua, hän vastasi.

Minkä takia?

– Me olemme joukkue ja olemme joukkueena keskustelleet.

Kaudesta 2014–15 lähtien Naisleijonia luotsannut Mustonen on valmentamassa joukkuetta vielä tämän kauden loppuun, mukaan lukien ensi helmikuussa käytävät Pekingin olympialaiset.

Lue myös:

    Uusimmat