Kommentti: Olympiastadionin remontti on lottovoitto Hämeenlinnalle – AC/DC, Iron Maiden ja seuraavaksi Metallica?

Helsingin Olympiastadionin vuoteen 2018 asti kestävä remontti on lottovoitto Hämeenlinnalle.

Kesällä 2015 Hämeenlinnan Kantolan tapahtumapuisto stadionluokan konserttiareenana testattiin toden teolla. Australialainen hard rock -konkariyhtye AC/DC houkutteli paikalle 55 000 ihmistä.

Hämeenlinnassa asuu noin 68 000 ihmistä, joten väenpaljouden pelättiin aiheuttavan alueelle valtavan kaaoksen. Järjestelyjen uskottiin pettävän toden teolla.

Soraääniä kuului kuitenkin varsin vähän. Konsertti aiheutti liikenneruuhkia ja poikkeusliikennejärjestelyjä, mutta liikenne palautui konsertin jälkeen yökahteen mennessä normaaliksi.

Komisario Tarja Lindstedt kertoi tuolloin MTV:n haastattelussa, että AC/DC:n konserttiyleisöstä vietiin putkaan 18 päihtynyttä ihmistä. Eilen keskiviikkoiltana Lindstedt kertoi putkaan vietyjen määrän olleen yksi.

Jos AC/DC houkutteli Hämeenlinnan 55 000 ihmistä, Iron Maidenia saapui eilen keskiviikkona katsomaan reilusti yli puolet pienempi väkimäärä, 23 000 henkilöä.

Puolta pienempi yleisömassa näkyi puolta pienempänä varautumisena etenkin julkisen liikenteen kohdalla – paluujunat ja -bussit Helsinkiin konsertin jälkeen olivat täpötäysiä eikä ylimääräisistä vuoroista ollut tietoa. Yksityisautoilijat saivat jonottaa pois kaupungista pääsyä hyvän tovin.

Helsingin Olympiastadionin remontti aiheuttaa sen, että stadionluokan konsertit viedään Hämeenlinnaan. Se aiheuttaa varmasti ainakin osittain myös sen, että monet stadionluokan nimet jättävät Suomen kiertueillaan väliin. Eurooppaa kiertävät tänä kesänä muun muassa Bruce Springsteen, Beyoncé ja Coldplay.

Springsteen esiintyy lähimmillään Ruotsin Göteborgissa, Beyoncé ja Coldplay laivamatkan päässä Tukholmassa. Ei ole toki mitään takuita siitä, että kyseiset aktit vetäisivät Suomessa täyteen mitään stadionia, mutta jättisuosituille metalliyhtyeille riittää vuorenvarmasti yleisöä.

Iron Maidenin konsertti Hämeenlinnassa oli taattua Maiden-laatua. Yhtyeen lavashow oli keikan lopulla lavalle ilmestynyttä yli kolmemetristä Eddie-hirviötä myöten juuri sitä, mitä 23 000 hengen yleisö bändiltä varmasti odotti.

Yhtyeen nokkamies Bruce Dickinsonin, 57, duracellpupumaisen ympäri lavaa juoksentelun ryydittämä lavaesiintyminen teki vaikutuksen eikä bändin lavapresenssi muutenkaan jättänyt moitteen sijaa.

Ennen kaikkea Iron Maidenilla vaikutti olevan esiintyessään vilpittömän hauskaa. Yhtyeen 25. esiintyminen Suomessa sisälsi niin vuonna 2015 julkaistun The Book of Souls -albumin materiaalia sekä – luonnollisesti – bändin ikonisia kappaleita yli 40-vuotisen uran varrelta.

Kun konsertti päättyi vuoden 1986 Wasted Years -hittiin ja ympärillä Iron Maiden -paitainen kansa lauloi antaumuksella mukana kertosäkeessä, ei voinut välttyä kylmiltä väreiltä. Juuri tuollaisina hetkinä livemusiikki on parhaimmillaan.

Kesällä 2015 oli AC/DC:n vuoro vierailla Hämeenlinnassa ja tänä kesänä Iron Maidenin. Mikä stadionluokan yhtye nähdään Kantolan tapahtumapuistossa seuraavaksi?

Veikkaan, että kaksi nimeä on vahvoilla. Paluukiertueella parhaillaan Yhdysvalloissa oleva Guns N' Roses on varmasti järjestävien tahojen toivelistalla kärkipäässä, jos yhtye jatkaa ja laajentaa paluukiertuettaan Eurooppaan.

Sen sijaan toinen raskaamman musiikin konkari sopisi kesälle 2017 mainioksi jatkeeksi AC/DC:n ja Iron Maidenin jälkeen: tulevana syksynä tämän hetken tietojen mukaan uutta materiaalia julkaiseva Metallica houkuttelisi Hämeenlinnaan varmasti samansuuruisen yleisön kuin AC/DC.

Nähtäväksi jää, toteutuuko tämä villi veikkaus.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja