Mainos

Kommentti: Nuorten Leijonien valinnoissa iso kummallisuus – Suomessa pelaava NHL-varaus pudotettiin härskisti leiriryhmästä

3:14
Nuorten Leijonien valmentaja kertoo videolla Nuorten Leijonien kovasta kilpailutilanteesta.

Ässien NHL-varaus Antti Tuomisto jäi rannalle nuorten MM-kisojen leiriryhmästä. Hänen tiputtamisensa kuvastaa MTV Urheilun Marko Leppäsen mielestä hyvin jääkiekkomaailman muutosta. 

Suomi lähtee puolustamaan vuodenvaihteen MM-kisoihin maailmanmestaruutta yhtenä vahvana ennakkosuosikkina, vaikka päävalmentaja Raimo Helminen kovasti paineita onkin karistellut niskasta. 

Suomen kokoonpano on tasaisen laadukas. Nuoret Leijonat taistelevat jälleen vahvasti maailmanmestaruudesta, eikä pelaajatuotanto ainakaan tämän painoksen perusteella osoita minkäänlaisia heikentymisen merkkejä. 

Nuoret Leijonat ovat vahvoilla siitäkin huolimatta, että johdolla oli varaa tehdä yksi harkitsematon valinta. Tai valitsematta jättäminen. 

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Porin Ässien Antti Tuomisto oli mukana viime kaudella 18-vuotiaiden MM-kisoissa. Detroit Red Wings varasi hänet toisella kierroksella, koko tilaisuuden 35. pelaajana. Hänen valintansa siunasi GM Steve Yzerman, jonka jääkiekkonäkemyksen todisteluun ei tarvinne käyttää kovin montaa sanaa. 

Tällä kaudella paikka on löytynyt 20-vuotiaiden haastajajoukkueesta ja Ässien A-nuorista. Tuomisto on nakuttanut Ässien A-nuorissa pakin paikalta 31 ottelussa 12 maalia ja 24 syöttöpistettä. Hän on pelaa yksinkertaisesti sanottuna väärässä sarjassa. 

A-junnuissa jauhamiselle on vain yksi syy. Hän haluaa pelata USA:n yliopistosarjassa, jonka säännöt edellyttävät, ettei pelaajalla saa olla allaan yhtään ottelua ammattilaisena.

Puolustajalle tarjottiin monivuotista ja rahakasta SM-liigasopimusta, mutta hän pani yliopistouran edelle. Eikä nuorukaista valinnasta voi kritisoida, vaikka se näyttää nyt maksavan nuorten MM-kisapaikan. 

Vielä kymmenen vuotta sitten oli luksusta, jos 20-vuotiaiden maajoukkue sai käyttöönsä pelaajan, joka vetää isossa roolissa SM-liigajoukkueessa. Nyt SM-liiga näyttää olevan vähimmäisvaatimus kisoihin pääsemiseen, kun jo NHL:ssäkin pelaa vakuuttavasti suomalaisia nuoria lupauksia. 

Suomi voisi unelmamaailmassa saada riveihinsäKaapo Kakon ja Jesperi Kotkaniemen, jotka ovat jo osoittaneet kykynsä pelata NHL:ssä.  

Ässäpakin tilanne ei anna kovin mairittelevaa kuvaa A-nuorten pääsarjan aseman muutoksesta. Sarjan ylivoimaisesti parhaalla pakilla ei ole palaa edes leiriryhmään 11 puolustajan joukkoon. 

Nuorten Leijonien pakkikalusto on tasaisen laadukas, mutta sieltä uupuu Tuomiston kaltainen fyysinen jyrä, joka pystyy kiekolliseenkin peliin. 

Nyt fyysisyyttä edustaa lähinnä Lukon Miska Kukkosen, jonka pelitaidot ovat valovuoden pohjoisen naapuriseuran pelaajaa jäljessä. 

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Yliopistosarjojen ammattilaissääntö on ylipäätään kummallinen jäänne menneisyydestä. Amatööriyden kunnioitus ja perinteinen vaaliminen ovat sinänsä hyviä asioita, mutta ne hyperventiloivat ammattilaistuvan nykykiekon hengen kanssa. Yhä nuoremmat pelaajat saavat entistä isompia mahdollisuuksia korkeilla tasoilla. 

Ei Tuomisto ole ainoa pelaaja, jonka kehitysmahdollisuuksia sääntö heikentää. Esimerkiksi ensi kaudella St. Cloud State -yliopistoon siirtyvä Veeti Miettinen pelaa Kiekko-Espoon A-nuorissa, vaikka taidot mahdollistaisivat jo pelaamisen SM-liigassa.  

Samalla sääntö sitoo seurapomojen käsiä. SM-liigaseurat voisivat käyttää vähintään tuurausapuna A-junnuikäisiä, mutta siihen ei ole mahdollisuutta, jos pelaaja haluaa säilyttää yliopistoportin. 

Sadan ammattilaispelin raja kuulostaisi hieman modernimmalta versiolta. Se antaisi nuorille mahdollisuuden pelata parisen kautta SM-liigaa ja silti vielä siirtyä yliopistomaailmaan. 

Lähettäkää Kummolan Kale kätyreineen ärähtämään Amerikkaan, että saadaan sääntö muutettua!

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja