NHL:n ykkösvaraukseksi kaavailtu suomalaislupaus tippui junioreihin – SM-liigaseura ja agentti kertovat näkemyksensä karanteeninkin syventämästä luisusta: ”On sotkenut kuvioita”

1:02
Aatu Räty iski Ässiä vastaan kauden tähän mennessä ainoat maalinsa SM-liigassa. Tässä niistä toinen.

Kärppien Aatu Rätyssä, 18, on ainesta Suomen historian ensimmäiseksi NHL:n ykkösvaraukseksi. Iso osa kaudesta on kulunut kuitenkin SM-liigajoukkueen sijaan U20-joukkueessa. Asema Kärpissä on pettymys Rädyn leirille, mutta katseet ovat silti valoisammassa tulevaisuudessa.  

Aatu Räty teki loistavan esiinmarssiin SM-liigaan viime kaudella. Ikä ei edellyttänyt vielä edes ajokortin hankkimiseen, mutta hän osoitti 12 runkosarjapelissään pystyvänsä pelaamaan aikuisten korkeimmalla sarjatasolla Suomessa.

Räty oli mukana nuorten MM-kisoissa turnauksen nuorimpana pelaajana ja sai plusmerkintöjä NHL-kykyjenetsijöiden papereihin. Hänestä alettiin puhua vakavasti otettavana kesän 2021 ykköskierroksen varauksena.

Kun vuosi 2020 alkaa kääntyä loppua kohti, Räty pelaa Kärppien A-nuorissa, ja scouttien plusmerkinnät ovat vähentyneet. Hän ei ole enää MTV Urheilun tietojen mukaan kaikkien kykyjenetsijöiden papereissa edes ykköskierroksen varaus.

Jos Räty olisi kanadalainen potentiaalinen ykkösvaraus ja hän olisi pudonnut ennakkoa heikkotasoisempaan sarjaan, pääministeri julistaisi kansallisen hätätilan. Suomessa Räty on päässyt lipsahtamaan takaisin junioreihin ilman suurempaa kohua.

Suomen 20-vuotiaiden MM-kisajoukkue on ollut viime vuosina hyvinkin SM-liigapainotteinen. Jos Räty tippuu 20-vuotiaiden MM-kisajoukkueesta, se on hänen tulevan varauksen kannalta iso isku.

Pitäisikö Rädyn tilanteesta olla huolissaan?

”Kilpailu pelipaikoista on kova”

Rädyn heikentynyttä asemaa on korostanut se, että vasta 16-vuotias Brad Lambert pelaa isossa roolissa JYPissä. HIFK-sopimuksen hylkääminen herätti paljon keskustelua, mutta ratkaisu vaikuttaa onnistuneelta. Lambert on kuumaa valuuttaa vuoden 2022 varaustilaisuudessa.

Asian kääntöpuoli on, että Kärppien kokoonpanoon on paljon vaikeampi murtautua kuin JYPiin, vaikka oululaisten alkukausi ei täysin suunnitelmien mukaan ole sujunutkaan. Rädyn pitäisi syrjäyttää keskikaistalla sellaisia pelaajia kuin Cody Kunyk, Aleksi Mustonen, Michal Kristof ja Jesse Koskenkorva.

Kärppien urheilutoimenjohtaja Harri Aho suhtautuu rauhallisesti Rädyn tilanteeseen.

– Hänellä on ollut haasteellinen syksy. Kilpailu pelipaikoista on kova, ja hänelle haettiin isoja minuutteja A:ssa, Aho sanoi.

Aiemmin kauden aikana rooli ei ollut U20-joukkueessakaan iso, vaan Räty pelasi kolmosketjussa, eikä hän ollut aina edes ratkaisuhetkillä kaukalossa. Viime aioina peliaika on noussut ja otteet piristyneet.

Räty on pelannut kuusi ottelua sekä SM-liigassa (2+0) että U20-joukkueessa (3+3).  

Harri Aho muistuttaa, että yhtenä tarkoituksena on koulia Rädystä runkopelaajaa ensi kaudeksi.

– Kautta on vielä jäljellä. Pyrimme siihen, että hän tulee valmiimpana liigapeleihin.

– Seurana olemme kyllä sitoutuneet siihen, että pelaaja menee eteenpäin urallaan ja annamme kaiken tuen.

(Juttu jatkuu vidon alla) 

1:00
Aatu Räty antaa näytteen vetotaidoistaan. Hän viimeistelee Jari Sailion syötöstä. 

Karanteeni sotkee kuvioita

Rädyn mahdollista peliaikaa SM-liigassa on vähentänyt koronaviruksen takia asetettu viiden päivän karanteeni, joka polkaistaan käyntiin, kun pelaaja liikkuu U20-joukkueen ja liigaryhmän välillä.

Normaalitilanteessa Räty olisi varmasti saanut ainakin satunnaisia irtopelejä lisää Kärppien edustusjoukkueessa. Pelaaja joutuisi olemaan kymmenen päivää sivussa seuran toiminnasta, jos hän siirtyisi U20-joukkueesta SM-liigaan ja takaisin.

– On selvä, että karanteeni on sotkenut kuvioita nuorten pelaajien kannalta. Ohjeistusta on kuitenkin pakko kunnioittaa. Joudumme kärsimään nyt tämän poikkeusaikana, Aho sanoi.

Agentti rauhoittelee tilannetta

Rädyn agentti Mika Backman muistuttaa, että Räty on ottanut parin viime vuoden aikana isoja harppauksia pelaajana. Kehitys ei aina jatku lineaarisesti ylöspäin.

– Kaikki varmaan odottivat viime kauden jälkeen, että hän pelaisi vakituisesti SM-liigaa. Valmentaja tietysti päättää kuka pelaa, Backman sanoi MTV Urheilulle.

Backman korostaa, että Räty on paiskinut tapansa mukaan kovaa töitä, vaikka pelipaikka onkin löytynyt U20 SM-liigasta.

– Hyvä viime kausi nosti varmasti mediankin odotuksia. Emme ole kuitenkaan huolissamme, vaan yritämme auttaa Aatua eteenpäin uralla ja pitää jääkiekon pelaamisen iloisena asiana.

”Kärpillä intressi auttaa”

Jääkiekkomaailman ja SM-liigan muutoksesta kertoo paljon se, että nyt puhumme vakavasti, miksi 18-vuotias ei mahdu huippusarjan kärkiorganisaation pelaavaan kokoonpanoon. Vielä kymmenen vuotta vastaavia keskusteluja käytiin paljon harvemmin. 

Ja pitää ottaa huomioon, että suurin osa ensi kesän kärkivarauksistakin pelaa juniorisarjoissa.

Kanadalaispuolustaja Carson Lambosia, 17, on ennakoitu kymmenen korkeimman varauksen joukkoon ensi kesän draftissa. Hän tuli kuitenkin pelaamaan varta vasten Suomeen JYPin U20-joukkueeseen.

– Uskon, että Kärpilläkin on intressi auttaa Aatua mahdollisimman paljon. Tästä kaudesta on pelattu vasta kolmasosa, ja ensi kaudella hän on toivottavasti isossa roolissa, Backman muistutti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja