Kommentti: Niko Ranta-ahon rikosvyyhdissä epäiltyjen laittomien aineiden määrä on yhteensä noin 200 kiloa – poliisi pitää Sofia Belórfin avopuolisoa vyyhdin keskushenkilönä

Suomalaiseen liikemieheen kytkeytyvä laaja huume- ja dopingrikoskokonaisuus on Suomen oloissa poikkeuksellinen. Näin sanoo tutkintaa johtava Helsingin poliisi.

Poliisi on ollut yksityiskohdista vaitonainen, mutta muutamat tietoon tulleet seikat kertovat, että suuren ja erittäin mielenkiintoisen jutun äärellä varmasti ollaan.

Jollain mittapuulla Suomen ennätys on poliisin hyppysissä, kirjoittaa MTV:n rikostoimittaja Pekka Lehtinen.

Kokonaisuudessa kyse noin 200 kilosta laittomia aineita

Rikoskokonaisuuden pääepäilty on Espanjan Marbellassa vaikuttanut 31-vuotias liikemies Niko Ranta-aho, joka on julkisuudessa tullut tunnetuksi fitnesstähti Sofia Belórfin avopuolisona.

MTV Uutisten tietojen mukaan poliisi epäilee Ranta-ahoa vyyhdin keskushenkilöksi, jolla on ollut apureita, "juoksupoikia", muun muassa pääkaupunkiseudulla ja Tampereen suunnalla. Sekä Helsingin käräjäoikeus että Pirkanmaan käräjäoikeus on vanginnut rikoskokonaisuuteen liittyviä henkilöitä.

Ranta-aho on tutkintavankeudessa epäiltynä todennäköisin syin törkeästä huumausainerikoksesta ja törkeästä dopingrikoksesta. Rikosten epäilty tekoaika on 1.1.2017–16.7.2019.

Ranta-ahoa epäillään usean eri aineen osalta moninkertaisesti törkeän rikoksen rajan ylittävistä määristä. MTV Uutisten tietojen mukaan kokonaisuudessa on kyse yhteensä noin 200 kilosta epäiltyjä laittomia aineita.

Ranta-aho kiistää rikokset

Tutkinta koskee muiden muassa kokaiinia, mutta myös muita erittäin vaaralliseksi luokiteltuja huumausaineita, kuten amfetamiinia johdannaisineen sekä huumausaineiksi luokiteltavia lääkkeitä. Maahantuotujen ja levitettyjen aineiden kirjo on laaja ja toiminta on ollut epäilyjen mukaan ammattimaista.

Jos Ranta-aho on syyllinen, hyvä kysymys on, miksi Tampereelta kotoisin oleva rikkaan suvun vesa on alun perin lähtenyt mukaan tai jostain syystä sotkeutunut doping- ja huumebisnekseen, joka poliisin epäilyjen mukaan ehti jatkua ainakin runsaat kaksi ja puoli vuotta.

Ranta-aho kuitenkin kiistää rikokset. MTV Uutisten tietojen mukaan hänellä on ollut alusta asti niin sanottu seinäkiisto, eli hän on pitänyt kaikkia mahdollisia rikosepäilyjä väärinä.

Epäiltyjen kokonaismäärä jutussa on suuri, joskin ydinepäiltyjä on alle kymmenen. Esitutkinta käynnistyi toden teolla alkuvuodesta, mutta joidenkin epäiltyjen kintereillä poliisi oli tiettävästi jo viime vuoden puolella.

Kokaiini keskeisessä roolissa

Kokaiini on jutussa yhdessä keskeisessä roolissa. Aineelle on ollut entistä enemmän kysyntää myös Suomessa. Kalliina bilehuumeena tunnetun kokaiinin hinta on kaiken lisäksi laskenut ja käyttöä ei ole enää vain jetset-piireissä.

Jo vuonna 2014 kokaiinimarkkinoiden arvoksi laskettiin Suomessa noin 10 miljoonaa euroa. Sen jälkeen käyttö on poliisin ja eri tutkimusten mukaan koko ajan lisääntynyt.

Tuoreessa muistissa ovat isot kokaiinijutut Pirkanmaalla. Niillä ei ole suoranaista yhteyttä Ranta-ahon tapaukseen, joka on erillinen oma kokonaisuutensa.

Aiemmissa kokaiinijutuissa tuomittuja henkilöitä Ranta-aho toki tuntee. Hänen kaveripiiriinsä kuuluu muun muassa NHL-kiekkoa pelannut Jori Lehterä ja monia muita julkisuuden henkilöitä.

Epäiltynä myös fitnessmalli ja moottoripyöräjengin johtohahmo

Ranta-ahon avopuolisoa, juurikin julkisuudesta tunnettua fitnessmallia Sofia Belórfia epäillään asiassa rahanpesusta. Belórfin nimi nosti tapauksen laajasti otsikoihin. Hän oli hetken aikaa vangittuna tuottamuksellisesta rahanpesusta epäiltynä. Belórf kiistää syyllistyneensä rikokseen.

Erityisen kiinnostavaksi rikoskokonaisuuden tekee se, että siihen liittyy jollain tavalla myös Helvetin enkelien johtohahmo. Hän on vangittuna epäiltynä todennäköisin syin törkeästä huumausainerikoksesta. Epäilty tekoaika on 1.1.2018–16.7.2019.

Kiinniottopäivä on sama kuin Ranta-aholla. Jengipomon asianajaja ei kommentoi tapausta mitenkään.

Poliisi ei tosin ole vahvistanut vangitun miehen asemaa liivijengissä eikä edes sitä, liittyykö Helvetin enkelien (Hells Angels MC Nomads) kerhotiloihin Helsingin Vallilassa heinäkuussa tehty kotietsintä mahdollisesti tapaukseen.

Moottoripyöräkerholle tehty kotietsintä oli onnistunut

MTV Uutisten tietojen mukaan Helsingin huumepoliisi löysi Vallilan etsinnässä huumausaineita. Helvetin enkelien tiloihin Helsingissä oli isketty edellisen kerran kauan sitten.

Viimeksi laajempi kotietsintä taisi olla 2000-luvun alkuvuosina, ja se päättyi laihoin tuloksin. Haaviin jäi tiettävästi vain jengin väijymiehen ase, ei paljon muuta.

Nyt tehtyä etsintää kuvataan "onnistuneeksi". Jengipomon lisäksi muita jengin jäseniä ei ole vangittuna eikä kiinniotettuna. Vielä ei tiedetä, mikä on jengipomon epäilty huumerikos tarkemmin tai Ranta-ahon ja jengipomon mahdollinen yhteys asiassa? Vai onko sellaista ollenkaan? Se selviää vasta myöhemmin.

Kokonaisuudessa on epäiltynä muiden muassa myös Helsingin poliisin vanhempi konstaapeli. Suomen lihaksikkaimmaksi poliisiksi kuvailtua miestä epäillään törkeästä dopingrikoksesta.

"Elementtejä, jotka tekevät tapauksesta erikoisen jopa suomalaisessa rikoshistoriassa"

Tutkinnanjohtaja Kaarle Lehmus on pitänyt vyyhdin keskeiset yksityiskohdat tiukasti salaisina. Tietoa on tihkunut äärimmäisen niukasti "tutkinnallisista syistä".

– Tässä on sellaisia elementtejä, jotka tekevät tästä erikoisen ehkä jopa koko suomalaisessa rikoshistoriassa. Kyllä tämä on selvästi hyvin poikkeuksellinen. Ei ole ihan normaali setti, Lehmus kommentoi aiemmin.

MTV Uutisten tietojen mukaan poliisi teki tutkintaan liittyen jo kuukausia sitten 65 kilon huumetakavarikon pääkaupunkiseudulla. Ranta-aho oli tuolloin Espanjassa. Asianajajan mukaan Ranta-aholta itseltään ei ole löytynyt mitään laitonta eikä hänellä asianajajan mukaan ole edes käsitystä, mistä rikosepäilyt ovat syntyneet.

Lehmus ei ota kantaa takavarikkoasiaan. Hän kertoo MTV:lle, että jutussa kyse on "tosi isosta" kokonaisuudesta, jossa myös dopingaineita on "tosi iso määrä".

Tutkinnassa kautta aikain suurin vyyhti?

Usean MTV:n lähteen mukaan tutkinnassa on kautta aikain kenties suurin vyyhti. Mitä se sitten tarkoittaa? Ainemäärien vai epäiltyjen määrällä mitattuna? Vai saadun rikoshyödyn perusteella?

Vertailun vuoksi, Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio järjesteli noin 800 hasiskilon maahantuonnin Hollannista Suomeen vuosina 2011–2012. Hovioikeuden mukaan Aarnio hyötyi rikoksistaan rikoskumppaneiden kanssa runsaat 1,3 miljoonaa euroa.

Aarnio-kokonaisuuden lisäksi taannoiset "limujutut" kuuluvat suuriin ja merkittäviin.

Niissä oikeudet jakoivat ennätyksellisiä määriä vankeustuomioita. Fanta-operaatio toi syytetyille yhteensä 160 vuoden vankeusrangaistukset törkeistä huumerikoksista, Sprite-jutussa tuomioita langetettiin 140 ja Pepsi-jutussa 100 vuotta.

Jutuissa oli kyse amfetamiinin, ekstaasin ja hasiksen salakuljetuksesta Suomeen. Poliisi onnistui operaatioissa selvittämään huumeorganisaatiot erittäin hyvin.

Nouseeko Ranta-ahon tapaus törkeine huumerikos- ja dopingrikosepäilyineen lopulta suurimpien juttujen joukkoon? Tai kenties suurimmaksi? Todennäköisesti ainakin joiltain osin, jos epäilykset osoittautuvat todeksi ja tuomioita aikanaan tulee.

Rikoshyödyn määrä jopa ennennäkemättömän suuri

Helsingin käräjäoikeus on määrännyt Niko Ranta-ahon omaisuutta pantavaksi vakuustakavarikkoon enintään määrä, joka arvoltaan vastaa neljää miljoonaa euroa.

Arvio Ranta-ahon huume- ja dopingrikoksilla saamasta rikoshyödystä on siis neljä miljoonaa euroa! Se on todella paljon se. Ennennäkemättömän suuri summa Suomessa.

Ranta-ahoon kytkeytyvässä kokonaisuudessa syytteen nostamisen määräaika on 16. tammikuuta 2020. Jutun käsittely alkaisi tammikuun 30. päivä Helsingin käräjäoikeudessa. Tutkinta on kuitenkin pahasti kesken. Toistaiseksi ketään ei ole tuomittu.

Silti jo tässä vaiheessa voi sanoa, että moni asia näyttää Jari Aarnion ajoista muuttuneen. Niistä yksi tärkeä toivottavasti pysyvästi.

Nykyään Helsingin huumepoliisin ja keskusrikospoliisin välinen yhteistyö tutkinnassa toimii ja hommat rullaavat. Tulehtuneet henkilösuhteet eivät enää vaivaa ja keskinäistä luottamusta on. Jopa kehuja tulee toiselle. Toisin oli Aarnion aikana.

Yhteen hiileen puhaltaminen ennakoi myös jatkossa hyvää ammattimaisen ja muun vakavan rikollisuuden torjunnassa.

Lue myös:

    Uusimmat