Tutkinnanjohtaja Helvetin enkelien johtohahmon vangitsemisesta: Poikkeuksellinen kokonaisuus koko Suomen rikoshistoriassa

Helvetin enkelien johtohahmon vangitsemiseen liittyvässä epäillyssä rikoskokonaisuudessa on elementtejä, jotka voivat tehdä siitä jopa harvinaisen koko suomalaisessa rikoshistoriassa, arvioi tutkinnanjohtaja Kaarle Lehmus Helsingin poliisista MTV Uutisille.

Lehmus antoi haastattelun Pasilan poliisitalon edustalla aiemmin tänään käydystä vangitsemisoikeudenkäynnistä, jossa liivijengi Helvetin enkeleiden johtohahmo Jarkko Laakso vangittiin epäiltynä törkeästä huumausainerikoksesta todennäköisin syin.

Esitutkinnan keskeneräisyyden vuoksi Lehmus ei kommentoinut juuri yksityiskohtia.

– Tämä kokonaisuus, jota veivaamme on kieltämättä, mitä ollaan laajemmalla porukalla käyty läpi ja analysoitu, niin kyllä tässä on sellaisia elementtejä, jotka tekevät tästä erikoisen ehkä jopa koko suomalaisessa rikoshistoriassa. Kyllä tämä on selvästi hyvin poikkeuksellinen, ei ole ihan normaali setti, Lehmus kommentoi.

Ei kerro nimiä

Tutkinnanjohtaja ei ottanut kantaa yksittäisten henkilöiden nimiin tai osuuksiin asiassa. Istuntoa hän kuvaa ihan normaaliksi pakkokeinoistunnoksi.

– Tämä kuvastaa vain sitä, että asiat käydään erittäin perusteellisesti lävitse kaikilta kannoilta. Asioita ei hoideta nopeasti, vaan kaikessa rauhassa.

Istunnon harvinaiselle päivälle (lauantai) ja poikkeukselliselle paikalle (Pasilan poliisitalo, ei käräjäoikeus) hän antoi yksinkertaisen selityksen: pakkokeinolain aikataulun puitteissa istunto oli järjestettävä tänään. Yleensä oikeudenkäynnit järjestetään arkipäivinä käräjäoikeudessa.

Kyseessä oleva huumausaine on Lehmuksen mukaan erittäin vaaralliseksi luokiteltu. Törkeä huumausainerikoksen epäily muodostuu hänen mukaansa sekä aineesta, että määristä.

Syytteet viimeistään ensi vuonna

Määräaika vyyhdin ensimmäisten syytteiden nostamiselle on 16. tammikuuta 2020.

Lehmuksen mukaan vangitsemisoikeudenkäynnin takana on kuukausien poliisityötä, jossa on käytetty paljon poliisille määriteltyä keinovalikoimaa.

– Tässä on jättiläismäärä duunia tehtävänä, sikana tehdään duunia että asia etenee, mutta milloin ollaan siinä pisteessä että pystytään konkreettisemmin ja paremmin tulemaan ulos, en osaa sanoa, muuta kuin, että aikaa siinä tulee menemään, Lehmus kertoo.

"Meillä on hyvä pössis"

Hän ei paljasta myöskään sitä, ovatko epäillyt olleet yhteistyöhaluisia tutkinnan edetessä.

– Puhutaan taas tosi sensitiivisistä esitutkinta-asioista, mutta voin todeta omalta kohdaltani sen, että asiat mitä olen eri henkilöiden kanssa tuoreeltaan käräjäoikeudessa käynyt läpi niin meillä on ollut ihan tosi positiivinen ja myötämielinen, hyvä pössis.

Lehmus korostaa, että poliisi tiedottaa tapauksesta varmasti suurella mittakaavalla tutkinnan päätyttyä.

Lue myös:

    Uusimmat