Oikeus jakoi pitkiä tuomioita Suomen suurimmassa kokaiinijutussa – syyttäjän mukaan lisääntynyt käyttö näkyi jopa jätevesitutkimuksissa Tampereella

1:21
Video: Huumeiden levittämiseen liittyen on käyty jo kaksi oikeudenkäyntiä, joista toisessa NHL-kiekkoilija Jori Lehterä sai neljän kuukauden ehdollisen vankeustuomion.

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut viisi miestä vuosien vankeusrangaistuksiin Suomen laajimmaksi kutsutussa kokaiinin maahantuontijutussa. Poliisi on aiemmin kertonut, että kyse olisi ollut kaikkiaan 13 kilon maahantuonnista.

Oikeudenkäynnissä oli kyse 18 maahantuontierästä, joissa Tampereelle tuotiin oikeuden mukaan lähes 8,2 kiloa kokaiinia lentokoneella vuosina 2017–2018. Salakuljettajat joko laittoivat kokaiinin paketeissa peräsuoleensa tai nielivät kokaiinin ja lensivät Suomeen.

Syyttäjä Kaisa Ahvan mukaan kokaiinin lisääntynyt käyttö näkyi jopa Tampereen jätevesitutkimuksissa.

Kokaiinia tilannut tamperelaismies tunnusti osallisuutensa huumekauppaan. Oikeus katsoi, että ainetta toimitti hänelle kaksi hollantilaismiestä ja lisäksi yksi hollantilaismies toimi ainoastaan kuriirina. Tamperelaismies matkusti lisäksi Hollantiin ja yritti oikeuden mukaan myös hankkia ainakin kilon kokaiinia. Se ei kuitenkaan onnistunut, sillä hänet ryöstettiin.

Yksi pieni erä päätyi Bandidos-liivijengiläiselle Suomessa. Jengiläinen sai kolme vuotta vankeutta, tamperelaismies ja muut tuomittiin 8,5–13 vuoden vankeusrangaistuksiin.

 Kaikki epäillyt eivät olleet salissa syytettyinä, sillä kaksi ihmistä oli vielä luovuttamatta Hollannista Suomeen.

– Tästä puuttuu kolme erää, jotka käsitellään erikseen, kun henkilöt aikanaan Suomeen luovutetaan, Ahva totesi oikeudessa.

Tamperelaismies tilasi kokaiinin

Käräjäoikeus päätteli, että tamperelainen Takis Kalle Deligeorgakis, 34, käynnisti kokaiinin salakuljetuksen Hollannista Suomeen. Hän sopi jokaisen erän salakuljetuksesta ja otti ne itse tai toisen henkilön kautta vastaan. Hän pyysi oikeutta lieventämään tuomiotaan, sillä hän tunnusti lähes kaikki tekonsa.

Hän kertoi kuulusteluissa omasta osuudestaan, ja 19 syytekohtaa tuli ilmi hänen kertomuksensa perusteella. Hän kertoi kokaiinieristä oma-aloitteisesti.

Oikeus totesi, että ilman Deligeorgakiksen kertomusta suuri osa kokaiinieristä olisi jäänyt selvittämättä. Käräjäoikeus lievensi miehen tuomiota, koska tämä avusti rikostensa selviämisessä eikä tällä ollut rikosrekisteriä.

Miehelle tuomittiin 10 vuotta vankeutta 20 törkeästä huumausainerikoksesta ja yhdestä ampuma-aserikoksesta syyttäjän vaatiman 13 vuoden sijaan.

Kaksi hollantilaista lähetetään takaisin kotimaahansa

Kovimman tuomion sai Ricardo Eric Valpoort, 47. Hänet tuomittiin 18 törkeästä huumausainerikoksesta 13 vuoden vankeuteen. Hänen katsottiin toimineen kokaiinierien järjestelijänä ja hän oli myös käynyt Suomessa hakemassa kokaiinierän maksuja kaksi kertaa sekä saanut rikoshyötyä.

Clarence Jean Pierre Bruma, 50, tuomittiin 13 huumausaine-erästä 10 vuoden vankeuteen. Hän oli niin ikään järjestellyt kokaiinia Suomeen ja toimi myös 11 erässä salakuljettajana. Hänen syykseen laskettiin 5,3 kilon maahantuontiin osallistuminen.

Bruma ja Valpoort palautetaan Hollantiin suorittamaan rangaistusta. Heidät luovutettiin Hollannista Suomeen sillä edellytyksellä, että he saavat istua tuomionsa Hollannissa.

Kolmas hollantilaismies, Oscar Romeo Weegman, 51, tuomittiin kahdeksasta törkeästä huumausainerikoksesta 8,5 vuoden vankeuteen. Hän toimi ainoastaan kuriirina ja otti vastaan maksuja kokaiinieristä. Oikeus katsoi, että kokaiinierien nieleminen edellyttää vaarallisuutensa vuoksi salakuljettajalta määrätietoista rikoksentekopäätöstä, ja kovensi tuomiota tällä perusteella.

Huumeita salakuljetti lentokoneella syyttäjä Ahvan mukaan nyt tuomittujen lisäksi yksi nainen, jonka syytteet käsitellään Hollannissa. Nainen kuljetti kokaiinia tiettävästi emättimensä sisällä.

Liivijengiläisellä vähäinen rooli kokonaisuudessa

Liivijengi Bandidos MC:n jäsen Janne Petteri Laine, 38, tuomittiin törkeästä huumausainerikoksesta ja ampuma-aserikoksesta kolmen vuoden vankeuteen. Hän otti yhden noin 800 gramman kokaiinierän vastaan Weegmanilta Helsingissä ja luovutti tälle maksun. Käräjäoikeuden mukaan Laineella oli vain kuriirin rooli.

Syyttäjän mukaan Laine olisi ollut matkalla Bandidoksen kerhotilalle. Pelkästään se, että Laine pysäytettiin lähellä rikollisryhmän kerhotilaa, ei kuitenkaan osoittanut Laineen tehneen rikosta Bandidoksen lukuun. Laine kertoi itse kuuluvansa jengiin, mutta muualla Suomessa kuin Pirkanmaalla.

Oikeus totesi jälleen kerran, että Bandidos MC täyttää rikoslaissa järjestäytyneen rikollisryhmän edellytykset.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja