Kolmoismurhaaja Mika Muranen anoo taas pääsyä vapauteen

Kolme ihmistä vuonna 1994 Kotkassa murhannut Mika Muranen anoo jälleen pääsyä ehdonalaiseen vapauteen.

Helsingin hovioikeus on ottanut Murasen hakemuksen käsittelyyn huhtikuun aikana ja pyytää nyt lausuntoa Rikosseuraamuslaitokselta. Muranen on istunut elinkautistaan peräti 17 vuotta, joista viimeiset avolaitoksessa.

Hakenut vapauttamista vuosittain

Murasen vuosittaiset hakemukset vapauteen pääsystä on toistuvasti hylätty Helsingin hovioikeudessa. Päätösten perustelut on määrätty salaisiksi. Myös tasavallan presidentti Tarja Halonen on suhtautunut nihkeästi Murasen armahduspyyntöihin.

Elinkautinen vankeusrangaistus on kestänyt Murasen kohdalla poikkeuksellisen pitkään.

Elinkautisvangit voivat anoa pääsyä ehdonalaiseen vapauteen Helsingin hovioikeudelta istuttuaan 12 vuotta. Keskimäärin elinkautisesta vapautetaan 14 vuoden istumisen jälkeen.

Murhasi vihamiehiään

Koko Suomea kuohuttaneet Kotkan Karhulan murhat tapahtuivat 17 vuotta sitten, kun asepalvelustaan suorittanut 22-vuotias varusmies Mika Muranen katosi rynnäkkökivääreineen 17. huhtikuuta 1994.

Seuraavana päivänä Muranen ampui jalkajousella naapurinsa ja tämän liikuntakyvyttömän vaimon. 19. päivä huhtikuuta hän ampui rynnäkkökiväärillä lehdenjakajan, joka oli työvuoron päätteeksi palaamassa kotiinsa.

Saksanpaimenkoiransa kanssa paennut Muranen jäi kiinni 20. huhtikuuta laajan poliisioperaation tuloksena.

Hän on kertonut surmien motiivina olleen halun kostaa vihamiehilleen. Vanhempiensa luona asunut mies oli kimpaantunut naapureiden näkemyksistä, joiden mukaan Murasen olisi tullut pitää koiraansa kytkettynä.

"Valmis siviilielämään"

Muranen vakuutti vuonna 2006 julkaistussa Alibi-lehden haastattelussa olevansa valmis siviilielämään.

- Kyllä, ehdottomasti. Olen suorittanut omaa tuomiotani nuhteettomasti ja ilman rikkeitä, Muranen sanoi Alibille.

Hän oli jo tuolloin ollut pari vuotta avovankilassa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat