Mainos

Kollegat muistelevat tapaturmaisesti menehtynyttä Antti Rantakangasta: ”Merkittävä henkilö erityisesti pohjoisen näkökulmasta”

4:43
Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) muisteli perjantaina menehtynyttä Antti Rantakangasta MTV Uutiset Liven lähetyksessä.

Keskustan pitkäaikainen kansanedustaja Antti Rantakangas on kuollut kotonaan Helsingissä tapaturmaisesti perjantaina 22.11.2019. Rantakangas oli 55-vuotias, hän oli syntynyt Pulkkilassa ja kotoisin Haapavedeltä. Rantakangas valittiin eduskuntaan Oulun vaalipiiristä vuonna 1999. Hän toimi keskustan varapuheenjohtajana vuosina 2003–2010.

MTV Uutiset Live tavoitti eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen, joka toimi puolueen puheenjohtajana, kun Rantakangas oli varapuheenjohtaja. Vanhanen kuvailee Rantakangasta vahvatahtoiseksi kansanedustajaksi, jolta löytyi paljon tukea myös muille.

– Hänen kuolemansa on pysäyttävä uutinen ja haluan lausua Antin perheelle ja läheisille koko eduskunnan syvän osanoton.

– Antti oli eräs eduskunnan kokeneimmista kansanedustajista. Häntä voisi luonnehtia siten, että hän oli hyvin vahva tahtoihminen. Hänen ominaisuuksiinsa kuului myös se, että kun hän oli saanut vaikuttaa asioihin, niin sen jälkeen hän tuki myös hyvin voimakkaasti, Vanhanen kertoo.

Vanhanen kertoo, että Rantakangas kuului niihin kansanedustajiin, jotka tiesivät keitä hän edustaa ja joka tunsi juurensa. Rantakankaalla oli Vanhasen mukaan suuri merkitys puolueelle henkilönä, joka keskittyi vaikuttamaan taustalla.

– Hän oli ennen muuta hyvin vahva taustavaikuttaja. Hän oli pitkään puolueen varapuheenjohtaja aikana, jolloin keskusta oli pitkään yhtäjaksoisesti hallituksessa. Hän ei pyrkinyt näkyvyydeltään eturiviin vaan halusi enemmän vaikuttaa asioihin ja onnistui siinä erinomaisesti, Vanhanen kiittelee.

Vanhanen tunsi Rantakankaan nuoresta asti ja sen takia hänen menehtyminen koskettaa Vanhasta erityisesti.

– Ensimmäisiä kertoja kun tapasin hänet, niin hän oli tulossa mukaan keskustan nuorisotoimintaan. Hänestä välittyi vahvan, innokkaan, aatteellisen palopuhujan kuva. Hänestä näki, minkälaista ajattelua hän edustaa. Verrattaen tuntemattomana henkilönä hän nousi eduskuntaan oman kotiseutunsa ihmisten tuella.

Suru-uutinen tavoitti Vanhasen eduskunnan virkatien kautta perjantaina.

– Uutinen on ollut koko perheelle valtava järkytys ja asiaa on surtu viikonlopun yli.

"Maaseudun puolustaja"

Myös Antti Rantakankaan eduskunta-avustajana toiminut Janne Mäkinen kiittelee Rantakankaan vaikuttaneen erityisesti maaseudun näkökulmasta.

– Hän oli merkittävä henkilö erityisesti pohjoisen näkökulmasta. Maaseudun puolustaja, Mäkinen kommentoi.

Muun muassa keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni esittää suruvalittelunsa Twitterissä.

– Olemme syvästi järkyttyneitä hänen äkillisestä poismenosta. Esitän koko Suomen Keskustan puolesta surunvalitteluni omaisille. Voimia tämän käsittämättömän suuren surun keskellä, Kulmuni kirjoittaa


Eduskunnassa tiistaina hiljainen hetki

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen esittää eduskuntaryhmän ja puolueen puolesta osanottonsa keskustan pitkäaikaisen kansanedustajan Antti Rantakankaan omaisille ja läheisille. Kurvinen ei kommentoi STT:lle Rantakankaan kuolinsyytä tai muita yksityiskohtia.

– On se toive, että perhe saisi olla rauhassa ja ryhtyä tätä surua purkamaan.

Kurvisen mukaan keskustan eduskuntaryhmälle kerrottiin Rantakankaan kuolemasta tänään sunnuntaina ennen kuin asiasta tiedotettiin medialle.

– Ryhmä tulee muistamaan häntä monella tavalla, kun tiistaina työpaikalle palaamme. Hän oli erittäin rakas ystävä meillä keskustassa.

Kurvinen muistelee Rantakangasta ahkerana ja pidettynä kansanliikkeen miehenä.

– Hän oli puoluetyön puurtaja ja uurastaja. Hän uurasti eduskunnan istuntosalissa ja oli taitava puhuja valiokunnissa, mutta hän teki myös perustyötä. Antti oli todella kansanliikkeen mies. Hän teki kunnallisvaalityötä paikallisesti teltoilla, ja kansanliike oli hänelle tärkeä. Hän oli huumorintajuinen ja ystävällinen, ja juuri nyt minulle on tullut paljon viestejä muiden puolueiden kollegoilta, jotka muistelevat, miten reilu Antti oli kollegoille. Hän ei tuonut puoluepolitiikkaa ihmisten väliin.

Kurvinen muistelee Rantakankaan liki elämän mittaista uraa keskustan työssä.

– Hän oli koko elämänsä ajan keskusta-aktiivi ja tunnettu koko Suomessa keskustalaisten keskuudessa. Puolueyhteisölle tämä on valtava järkytys.

Eduskunta pitää tiistaina täysistunnon alussa muistohetken Antti Rantakankaan muistoksi.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja