Kolikkoprinssi esitelmöi oikeudessa lihavista vuosistaan

Kolikkoprinssiksi ja ihmelapseksikin kutsuttu kolikkoliikemies Eetu Hyppönen, 24, kiisti jälleen talousrikossyytteet, jotka kihlakunnansyyttäjä Anja-Riitta Rinkinen hänelle luki. Hyppönen joutui tulemaan Helsingin käräjäoikeuteen tänään, kun hänen yrityksensä konkurssiin liittyvien rikossyytteiden pääkäsittely alkoi.

Takavuosina liituraitapuvuissa poseerannut hoikka nuorukainen oli nyt pukenut pikkutakkinsa alle nuutuneen collegepaidan. Reilusti lihoneena ja silmälasipäisenä häntä oli vaikea tunnistaa itsevarmaksi nuorukaiseksi, joka muun muassa Image-lehdessä esitteli ainutlaatuista liikeideaansa.

Mutta esiintyjä Hyppönen on yhä. Kun muiden syytettyjen puolesta puhuivat lähinnä heidän asianajajansa, Hyppönen esitti oikeudessa helppoheikkimäisen pdf-show'n, jonka lomassa hän kiisti kaikki syytteet.

Isä kehotti perustamaan yrityksen

Hyppösen mukaan hänen United Coin Collectors of Europe- eli UCCE-yhtiönsä sai hyvän alun. Eurokeräilysarjojen myynti keräilijöille oli tuottoisaa ja ostajien kiinnostus suurta.

– Suomi on maantieteellisesti eristetty koko muusta Keski-Euroopasta, samoin kuin Irlanti, Hyppönen sanoi selittäessään, miksi suomalaisten eurokolikkojen myynti Eurooppaan oli hyvä idea.

Hyppönen kertoi, että hänen isänsä neuvoi häntä perustamaan yrityksen, kun liikevaihto saavutti kymmenientuhansien eurojen mittasuhteet. Hänen isänsä Pauli Hyppönen, 63, on entinen talousrikollinen, jolle on määrätty liiketoimintakielto.

Nyt isä on syytteessä näistäkin talousrikoksista.

Syyttäjän mielestä isä ja poika johtivat tosiasiassa yritystä yhdessä ja siirsivät sen varoja laittomasti pois yrityksestä. Eetu Hyppösen puolustajan mielestä ainakaan poika ei ole menetellyt rikollisesti.

– Kun syytteessä kuvatut teot alkoivat, Eetu Hyppönen oli 16-vuotias. Kun ne päättyivät, hän oli 19-vuotias. Hän oli lukiolaispoika, joka oli kiinnostunut kolikoiden keräilemisestä, asianajaja Olli Santanen sanoi oikeudessa.

Lukio sai jäädä

Hyppönen kertoi esitelmässään jättäneensä lukion kesken, kun kolikkobisnes tuntui yhä houkuttelevammalta. Yhtiön toimintaan kuului myös juhlarahojen tekeminen.

Hyppönen esitti juhlarahasarjoista pdf-kuvia. Käräjäoikeuden seinällä vilahtivat muun muassa belgialainen sarjakuvasankari Tintti sekä eduskunnan puhemies Sauli Niinistö (kok.).

– Näitä oli erilaisia: oli ylioppilaille ja niinistöille.

Hyppösen isän ehdotuksesta firmaa rahoittamaan hankittiin kokoomuskansanedustaja ja yrittäjä Eero Lehti. Lehteä Hyppöset kutsuivat bisnesenkeliksi. Lehti vetäytyi rahoineen pian, ja firma hankki rahoitusta sijoittajilta.

Syyttäjän mielestä sijoittajia erehdytettiin. Hyppösten mielestä nämä vain ottivat riskin ja menettivät sijoitustensa arvon.

Syyttäjä vaatii Hyppösille rangaistusta muun muassa törkeästä velallisen epärehellisyydestä, törkeistä kirjanpitorikoksista ja petosrikoksista. Myös neljä muuta vastaajaa, jotka ovat olleet jollain tavalla mukana vuonna 2005 konkurssiin asetetussa kolikkoyhtiössä, saivat erilaisia syytteitä. Vakavimmillaan syyttäjä vaatii osalle heistä rangaistusta törkeästä rahanpesusta.

Lue myös:

    Uusimmat