Mainos

Kokoomusväki vertasi Stubbia Cheekiin ja Obamaan

Kokoomus ei siirry oikealle eikä vasemmalle, vaan menee eteenpäin, lupasi uusi puheenjohtaja Alexander Stubb ensimmäisessä linjapuheessaan.  

Lahden Sibeliustalossa kokoomuslaiset elivät voimakkaasti mukana, kun Stubb kertoi tavoitteistaan hallitusneuvotteluissa ja kokoomuksessa. Vähän väliä yleisö innostui valtaviin aplodeihin. Ammattilaisesiintyjän elkein Stubb nappasi itsestään ja yleisöstä kuvan kännykkäkameralla ja kiersi vielä lopuksi salin heittäen ylävitosia puolueväelle.

"Olihan siinä vähän Cheekin kaltaista tunnelmaa, että kuka muu muka."

– En ole koskaan kokenut vastaavaa, sanoi varapuheenjohtajaksi puoluekokouksessa valittu Sanni Grahn-Laasonen jälkeenpäin ja arveli Barack Obaman karisman herättävän samanlaisia tunteita.  

Kansanedustaja Timo Heinonen pohdiskeli, pitäisikö seuraava kokous järjestää stadionilla.  

– Olihan siinä vähän Cheekin kaltaista tunnelmaa, että kuka muu muka.  

Jan Vapaavuorta puheenjohtajaksi kannattanut Heinonen arvioi, että kokoomus on yhtenäisempi poistuessaan puoluekokouksesta kuin sinne mennessään.  

Itse Stubbin puheessa korostui kolme pointtia: arvot, terveiset hallituskumppaneille ja puheenjohtajan oma asenne.  

1. Arvot  

Varsinkin oppositiopuolueissa arvioitiin tuoreeltaan, että uudessa johdossa kokoomus siirtyy selvästi enemmän oikeistoon kuin Jyrki Kataisen aikana.  

Stubb itse arvioi puheessaan olevansa yhteiskunnalliselta ajattelultaan maltillinen liberaali, mutta elämänvalinnoiltaan varsin konservatiivinen.  

– Kokoomus siirtyy vain yhteen suuntaan, eteenpäin, Stubb sanoi.  

Puolueen arvoista tärkeimmät ovat hänen mukaansa vapaus, vastuu ja oikeudenmukaisuus. Stubb puhui myös suvaitsevaisuuden puolesta.  

Vaalivoitosta toiseen edenneen puolueen ei kannata reivata politiikkaansa suuresti. Stubbin puhe kuulostikin monin paikoin jopa tutulta. Kokoomus on arvopuolue, ei etujärjestö. Kokoomus ei perusta omaa olemassaoloaan toisten puolueiden haukkumiseen. Näitä ajatuksia painotti myös Katainen muun muassa omassa jäähyväispuheessaan.  

2. Terveiset  

Ensi viikolla käytävissä hallitusneuvotteluissa nousee pöydälle useita kiistakysymyksiä.  

Hallituksen yhteistyötä ja luottamuksen rakentamista korostanut Stubb tuo itsekin neuvotteluihin kysymyksiä, joista voi paisua isoja riitoja.  

SDP:lle hyvin tärkeä oppivelvollisuusiän nostopäätös pitää hänen mukaansa arvioida uudelleen, koska kustannukset karkaavat. Metropolihallintokin voi muuttua hänen mukaansa tarpeettomaksi sote-ratkaisun takia.  

Stubb torppasi myös ylisuuret elvytystoiveet.  

– En aio olla Suomen ensimmäinen pääministeri, jonka hallitus rikkoo nykymuotoisen menokehyksen, hän sanoi painokkaasti.  

Jo tehdyistä säästöpäätöksistä täytyy hänen mukaansa pitää kiinni. Lapsilisäleikkauksen toteutustapaa voidaan vielä arvioida, kunhan säästettävä summa pysyy ennallaan.  

3. Nöyryys  

Yltiöitsevarmaksi luonnehdittu Stubb halusi muistuttaa, että hänkin on erehtyväinen.  

Hän myönsi sanovansa asiat joskus liiankin suoraan ja lupasi kuunnella hänelle annettua palautetta.  

– Arvostan ja kunnioitan kaikkia taustasta ja mielipiteistä riippumatta.  

Kuten aiemmin Stubb kertoi myös nyt lavalla avoimesti, että häntä jännittää.  

– Ehkä nyt ei jännitä ihan yhtä paljon. Jännitys on muuttunut innostukseksi. Älä häpeä koskaan olla innostunut, Stubb evästi.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja