Kokoomuksen huippukannatukselle on selkeä syy: "Ei tämä Orpon varsinaissuomalaisesta karismasta johdu"

Mistä kokoomuksen huippukannatus johtuu? Pöllöraati: Puolueen Nato-bonus voi sulaa pian pois 3:57
Kestääkö kokoomuksen kannatus eduskuntavaaleihin saakka, ja kannatteleeko Marin sdp:tä? Katso Pöllöraadin analyysi videolta.

Kokoomus sai torstaina Ylen gallupissa huippukannatuslukeman 26,1 prosenttia. Uutisaamun Pöllöraati oli yksimielinen kannatuksen syistä, mutta kestääkö se vaaleihin saakka?

Pöllöraati oli yksimielinen siitä, että suomalaisten nopeasti kasvanut Nato-kannatus heijastuu myös kokoomukseen, jolla on selkeä kanta asiaan.

– Kaikella kunnioituksella Petteri Orpoa ja hänen varsinaissuomalaista karismaansa kohtaan, ei tämä nyt siitä johdu, toteaa MTV Uutisten politiikan toimittaja Alec Neihum.

Ilta-sanomien politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala uskoo, että suomalaiset haluavat ikään kuin varmistaa Nato-hakemuksen valitsemalla asiasta selkeästi kantansa ilmoittaneen puolueen.

Nato, turvallisuus ja maanpuolustus ovat kokoomukselle helppoja aiheita keskustella.

– Jo se pelaa itsestään kokoomuksen pussiin sen sijaan, että puhuttaisiin esimerkiksi sosiaaliturvasta tai sotepalveluista, Neihum sanoo.

Uuden Suomen päätoimittaja Jenni Tammisen mukaan kokoomus on nyt saanut "Nato-bonuksen" jo pitkään jatkuneen kannatusnousun päälle.

– Mutta tässähän on sellainen vaara, että heiltä katoaa Nato-omistajuus tässä jossain kohtaa. Muuten aika "smooth sailing", eli jos ei itse munaa, niin hyvin pitäisi mennä, Tamminen sanoo.

Muissa puolueissa Nato-kannat ovat olleet pääosin vielä jokseenkin epämääräisiä, mutta ne tarkentunevat pian. Se voi nakertaa kokoomuksen Nato-bonusta.

Pääministeri Sanna Marinin (sdp) mukaan Nato-hakemus tulisi jättää vielä kevään aikana, jos siihen päädytään.

Minkälaiset riippakivet vaikuttavat keskustan ja muiden puolueiden kannatukseen sekä Nato-mielikuviin? Katso koko Pöllöraadin keskustelu videolta:

Pöllöraati: Antoiko Nato-myönteisyys kokoomukselle siivet? 10:57

Lue myös:

    Uusimmat