"Orpo antaa perussuomalaisten öyhöttää tietoisesti – joka suuntaan närkkivä SDP teki virhearvion" – katso Pöllöraadin puoluetuomio

"Orpo antaa tietoisesti perussuomalaisten karnevalisoida ja öyhöttää" – Pöllöraati ruotii tuoreita kannatuslukuja 1:08
Katso, miten Pöllöraati ruoti Orpon toimintaa.

Eduskuntapuolueiden tuore kannatusmittaus herätti keskustelua pöllöraatilaisissa perjantaina.

Helsingin Sanomien kuluvalla viikolla julkaistun mittauksen mukaan Perussuomalaisten ja Kokoomuksen kannatus on laskenut hieman kansalaisten keskuudessa. SDP:n suosio sen sijaan ei näytä hievahtamisen merkkejä lakkojen keskellä.

Iltalehden politiikan ja talouden toimituksen päällikkö Juha Ristamäki arvioi, että liikehdintä on hyvin pientä. Esimerkiksi Perussuomalaisten kannatus on mittauksen mukaan 1,2 prosenttiyksikköä vaalitulosta matalammalla tasolla.

– Mitään dramaattista ei ole tapahtunut. Ehkä kiinnostavinta on se, että miksi SDP ei ole saanut omaa käyräänsä työmarkkina- ja leikkauskriisin keskellä nousemaan.

Ylen Politiikkaradion politiikan toimittaja Linda Pelkonen pohtii, onko valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) saksikuvakohu kuitenkin vaikuttanut Perussuomalaisten kannatuksen hienoiseen laskuun.

– Se ei oikein sovi suomalaiseen mielenmaisemaan, että rellestetään sillä, että "nyt leikataan".

"SDP alisuorittaa"

MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki uskoo, että SDP teki virhearvion Perussuomalaisten suhteen.

– Ajateltiin, että Perussuomalaisten kannatus lähtisi paljon jyrkempään laskuun, ja sieltä tulisi sisäistä painetta Orpon hallitukselle lähteä lieventämään työelämäleikkauksia.

SDP:n pitäisi kiilua Lehtimäen mukaan jopa kannatusmittauksen kärjessä.

– Voisi sanoa, että tässä vaiheessa puolue alisuorittaa. 

Iltalehden Ristamäki uskoo, että taustalla on SDP:n tarve "närkkiä joka suuntaan”.

– Ilman omaa ajatusta demareiden kannatus ei lähde nousemaan.

"Orpo antaa öyhöttää"

Lehtimäki uskoo, että pääministeri Petteri Orpo (kok.) antaa tietoisesti Perussuomalaisten karnevalisoida ja öyhöttää sosiaalisessa mediassa.

– Eihän sitä ole suunnattu kenellekään muulle kuin Perussuomalaisten omille kannattajille.

Iltalehden Ristamäki uskoo, että Purran saksikuva tai leikkuulautojen lanseeraus eivät ole syntyneet hetken huumassa. Sen sijaan hän arvioi, että hallitus pelaa esimerkiksi itärajaa koskevalla rajalakiesityksellä.

– Rajalakiesitykset ja muut liittyvät siihen peliin, jolla hallitus pitää rivinsä kasassa. – – Sillä he paikkaavat mahdollista vuotoa (kannatuksessa), jota voisi syntyä näiden muiden asioiden takia.

Pöllöraadissa ruodittiin myös Sauli Niinistöä, joka jätti hiljattain 12 vuoden pestinsä tasavallan presidenttinä. Presidentti ei kuitenkaan siirtynyt viettämään leppoisia eläkepäiviä, vaan jatkoi matkaansa.

Pöllöraati: Niinistö ei jäänyt lepäämään laakereilleen 10:28
Katso videolta, mitä raati ajattelee Niinistön uusista kuvioista. Keskustelu Niinistöstä alkaa kohdasta 9:05.

Lue myös:

    Uusimmat