"Kestäisikö Marinin kannatus, jos politiikka arkipäiväistyisi?" Eduskuntavaalien kärkiteema yhä auki – keikaus Euroopassa voi muuttaa asetelmat täysin

Pöllöraadissa puitiin suomalaisten suosikki pääministeriehdokkaita sekä tulevia vaaliteemoja 10:01
Pöllöraadissa puitiin suomalaisten suosikki pääministeriehdokkaita sekä tulevia vaaliteemoja

Suomalaisten suosikit pääministeriehdokkaaksi sekä tulevien eduskuntavaalien teemat olivat Pöllöraadin ruodinnassa perjantaina Uutisaamussa.

Maaseudun Tulevaisuuden teettämässä kyselyssä Sanna Marin on suosikki myös seuraavaksi pääministeriksi. Seuraavaksi suosituin oli kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

Helsingin Sanomien politiikan toimittaja Marko Junkkari oli yllättynyt tuloksista. Harvoin pääministeripuolueen suosio tässä vaiheessa vaalikautta on Junkkarin mukaan näin korkea.

– Tässä vaiheessa pääministeri on aika lailla kansan hylkäämä. Hämmästyttävällä tavalla Sanna Marin ja demarit ovat pystyneet säilyttämään suosionsa.

Junkkarin mukaan puolueiden itse teettämissä puoluebarometreissä Marinin hallitus on edelleen historiallisesti suosituin, vaikka kannatus onkin laskenut.

Suosikkius ei aina vastaa todellisuutta

MTV Uutisten politiikan toimittaja Alec Neihum muistuttaa kysymyksen asettelusta, sillä suosikki on eri asia kuin mitä kansalainen todellisuudessa äänestää. Lisäksi pääministeriksi nousee yleensä suurimman ja äänestetyimmän puolueen puheenjohtaja.

– Monella voi olla henkilökohtaisia näkemyksiä, että Marin on hyvä keulakuva Suomelle, mutta kanavoituvatko nämä äänet SDP:lle ja sitä kautta Marinille, Neihum pohtii.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Hufvudstadsbladetin vastaava päätoimittaja Erja Yläjärven mukaan hallituskausi on ollut monella tapaa poikkeuksellinen. Kun yhdistelmänä on valovoimainen persoona, Nato-jäsenyys ja pandemia, kestää Yläjärven mukaan kohun jos toisenkin.

– Kestääkö kannatus vaaleihin asti, jos politiikka arkipäiväistyisi? Meillä ei ole ollut normaalia politiikan tilaa, johon kuuluvat arkipäivän huolet ja pienemmät murheet.

Junkkarin mielestä kannatuskyselyn tuloksissa mielenkiintoista oli myös puolueiden sisäinen kannatus. Keskustan Annika Saarikon kannatus ei ollut kovin vankkaa omien puoluetovereiden keskuudessa ja monet keskustalaisista toivoi pääministeriksi Petteri Orpoa.

Myöskään Vihreiden Maria Ohisalon suosio ei ollut omien joukossa vahvoilla.

– RKP, joka on historiallisesti mielletty porvaripuolueeksi ja sielläkin Marin on suosikki pääministeriehdokkaaksi. Se on jollain tavalla yllättävää.

Turha spekuloida, vaikea veikata

Kevään 2023 eduskuntavaalit lähenevät, mutta vaaliteemoja on pöllöraatilaisten mielestä vaikea arvioida.

Neihum arvioi, että hoitajat, sosiaali- ja terveyspalvelut sekä hyvinvointialueet jyräävät tämänhetkisen energiapolitiikan alleen.

Kokoomus, joka on pitkään ollut kannatusmittauksissa suosituin, on Junkkarin mukaan ollut pitkään hiljaa ja toivonut kannatuksen säilyvän. Seuraavat seitsemän kuukautta ennen vaaleja on kuitenkin pitkä aika olla hiljaa.

– Kaikki tietävät, että seuraava hallitus joutuu tekemään talouden sopeutustoimia. Kokoomus tietää, että pitää säästää, mutta ei suostu sanomaan, että mistä.

– Voi tulla sopeutusvaalit, joissa keltään ei kuule, mistä sopeutetaan, Junkkari sanoo.

Junkkari uskoo tämänhetkisten kannatustilanteiden vielä muuttuvan.

Yläjärven mukaan Euroopan talvi ja mahdolliset ongelmat voivat toimia esimerkiksi Perussuomalaisten villinä korttina.

– Jos käsissä on kaatuva Italia tai muu maa, jonka talous romahtaa siinä määrin, että EU-tasolla joudutaan miettimään Suomenkin osallistumista EU-toimiin, voi se keikauttaa vaaleja keväällä.

Katso koko keskustelu ylhäältä!

Lue myös:

    Uusimmat