Pöllöraati: Näin seuraavat päivät etenevät Naton suhteen – onko tässä päivämäärä, kun Suomi jättää hakemuksen?

Pöllöraati: Eduskuntavaaleihin alle vuosi - tällainen on hallituskauden loppu 10:32
Katso koko keskustelu: Kello tikittää – Pöllöraati arvioi, milloin Suomi voisi jättää hakemuksensa Naton jäseneksi!

Uutisaamun politiikan Pöllöraati pitää todennäköisenä, että Suomi jättää pian hakemuksena sotilasliitto Naton jäseneksi. Mutta mikä on se paljon puhuttu päivämäärä?

MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki uskoo Ruotsin kirivän siten, että mahdollinen Nato-hakemus jätettäisiin Suomen kanssa varsin tasaiseen tahtiin.

Iltalehden politiikan ja talouden toimituksen esimies Juha Ristamäki ei usko, että länsinaapuri ehtisi kuitenkaan enää ohittaa Suomea "maaliviivalla".

Sauli Niinistö on sanonut kertovansa Nato-kantansa ensi viikon torstaina. Kun tasavallan presidentti sen kertoo, se on sama asia kuin jättäisi Nato-jäsenhakemuksen sinä päivänä, Ristamäki sanoo.

SDP pitää puoluekokouksensa ensi viikon viikonloppuna. Puolueen puheenjohtajan, pääministeri Sanna Marinin mukaan puolueen Nato-kanta paljastetaan tuolloin.

Lehtimäki ymmärtää presidentin ja pääministerin kannan panttauksen, mutta demarien "tulppaa" hän pitää kummallisena.

– Eihän siellä juuri julkisuuteen kukaan ole puhunut kuin Erkki Tuomioja. Siellä on hirveä pidäke ollut, onko suunnilleen kielletty puhumasta Natosta? Nyt se menee hassusti todella loppumetreille, Lehtimäki pohtii. 

"Poliittista spinnausta"

Ristamäen mukaan SDP:n kokousta ei varsinaisesti tarvittaisi Suomen hakemuksen matkaan laittamiseen. Hän arvelee puolueen haluavan kuitenkin olla julkisuudessa ikään kuin parrasvaloissa h-hetkellä.

– Se, että sitä on venytetty 14. päivään näin juhlallisesti, on poliittista spinnausta, jolla maksimoidaan julkisuus. Että he ovat "The Nato-puolue", joka vie meidät Natoon, Ristamäki lataa.

Milloin itse hakemus Natoon sitten jätettäisiin?

– Veikkaisin, että se on 16. päivä maanantaina, kun Suomi päättää hakea Natoon. Tämä on veikkaukseni, mutta puhutaan päivistä – ehkä parin viikon päästä päätös tulee, sanoo politiikan toimittaja Linda Pelkonen Yle Puheen Politiikkaradiosta.

Lue myös:

    Uusimmat