Mainos

Kokkolan lintukuolemien syyksi epäillään myrkyttämistä

Lintuinfluenssa on suljettu pois tutkimuksista. Myrkytysmääritykset saadaan ensi viikolla.

Kokkolassa on löydetty kuukauden aikana yli 60 kuollutta nauru- ja kalalokkia. Kaupungin ympäristösihteeri epäilee kuolinsyyksi myrkytystä, sillä ensimmäisistä näytteistä ei ole löytynyt tauteja.

Elintarvikevirasto Evira tutkii joukkokuolemia, jotka ovat sattuneet melko pienellä alueella. Lintuja on löydetty pelloilta puolenkymmenen kilometrin päässä kaupungin keskustasta pohjoiseen.

Viime viikonloppuna löytyi yli 30 lintua. Nauru- ja kalalokit ovat rauhoitettuja.

Kaupunki on tehnyt poliisille tutkintapyynnön lintukuolemista. Ympäristösihteeri Juhani Hannila kertoo, että Evira antoi maanantaina ensimmäisiä tietoja kuolinsyystä.

-Tutkimuksissa on suljettu pois lintuinfluenssa, salmonella ja infektiot. Myrkytys näyttäisi siis todennäköiseltä syyltä. Myrkkymääritykset saadaan ensi viikolla.

Ensimmäinen ilmoitus kuolemista tehtiin 23. huhtikuuta, ja sen jälkeen uusista tapauksista on kerrottu ympäristötoimistolle noin viikon välein. Hannilan mukaan kyse voi olla tahallisesta myrkyttämisestä. Myrkkysyöttejä on todennäköisesti laitettu vain yhteen tai kahteen paikkaan. Lokkien lisäksi on löydetty kuolleita töyhtöhyyppiä sekä korppi.

- Jos kyse on myrkystä, se ei ilmeisesti tapa heti. Linnut menevät ensin tokkuraan ja kuolevat parin tunnin päästä. Monet ovat yrittäneet oksentaa juuri ennen kuolemaansa.

Ympäristösihteeri kertoo, että Pohjanmaan rannikolla on esiintynyt monena keväänä vastaavia pienehköjä joukkokuolemia. Edellinen iso joukkomyrkytys sattui 1980-luvun lopulla. Yleensä tappamiseen on käytetty parationi-kasvinsuojelumyrkkyä.

Kokkolan tapauksessa Hannila pitää huolestuttavana tapausten pitkittymistä. Vaarana on, että mahdollinen myrkky jää kiertämään ravintoketjuun tavallista pitemmäksi aikaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.