Kokenut poliisi ihmettelee poliitikkojen rikosilmoitusherkkyyttä

Kokenut väkivaltarikostutkija Juha Rautaheimo Helsingin poliisin väkivaltarikosyksiköstä ihmettelee poliitikkojen herkkyyttä tehdä rikosilmoitus laittomasta uhkauksesta. Hän ottaa tuoreimman Murharyhmä-lehden kirjoituksessaan esimerkiksi viestit, jotka eivät ilmeisesti ole vakavasti otettavia.

Rautaheimon mukaan tutkinnanjohtajille "vihjaistaan", että tällaiset poliitikkoihin liittyvät jutut olisi syytä selvittää pikavauhtia.

Hän mainitsee esimerkkinä tapauksen, jossa perheväkivaltaa kokeneen naisen rikosilmoitusta ei ehditä tutkia, kun poliisi selvittää kansanedustajan avustajan avaamaa sähköpostia.

Rautaheimon mainitseman esimerkkiviestin kirjoittaja on lähettänyt sähköpostia poliitikolle hs.fi:n kautta. Helsingin Sanomain verkkosivuilla on julkaistu uutinen, jossa poliitikko esittää maahanmuttoa koskevan kannan.

Viestissä poliitikkoa haukutaan homoksi ja puhutaan Suomeen hyökkäävistä neekereistä.

– Joutaisi ladon taakse tollanen! viesti päättyy.

"Alaikäinen finninaama"

Rautaheimon mukaan viestin lähettäjä, nimimerkki imeparsaa@jakuole.fi, on "mitä todennäköisimmin alaikäinen - - finninaama, jolla on valmius käyttää internetiä".

Rautaheimo kirjoittaa, että toisin kuin muut vastaavat rikosilmoitukset, "tunnetun poliitikon tekemä rikosilmoitus ei mene suoraan mappiin".

– Päinvastoin. Siitä kulkeutuu tieto organisaation yläpäähän. – – Jutun tutkinta määrätään tehtäväksi väkivaltarikosyksikössä, koska kyseessä on vakava ja vaikeasti selvitettävä rikos.

"Vaikea perustella vakavalla naamalla"

Tutkinnanjohtaja pyytää Rautaheimon mukaan tällaisessa tapauksessa käräjäoikeudelta lupaa viestin lähettäjän ip-osoitteen selvittämiseksi. Se ei tietenkään välttämättä auta, sillä lähettäjä on saattanut käyttää vaikkapa koulun tai kirjaston internetosoitetta.

– Pyyntöön hän yrittää vakavalla naamalla perustella sitä, miksi ko,. tapauksessa on syytä epäillä rikoslain – – laittoman uhkauksen tunnusmerkistön toteutuvan.

Tätä varten tutkinnanjohtaja joutuu usein ajamaan Pasilan poliisitalolta käräjäoikeuteen toiselle puolelle Helsinkiä.

– Ihme kyllä yleensä lupa televalvontaan myönnetään, Rautaheimo kirjoittaa.

Hän kuvaa vielä useita byrokraattisia vaiheita, joiden jälkeen ip-osoite lopulta saadaan poliisin tietoon. Sitä ennen tutkinnanjohtajalta kysellään, miksi juttu ei selviä.

– Kun uhkausviestin kirjoittaja lopulta selviää, poliisin tehtäväksi jää vahvistaa rikoksen asianomistajalle se, mikä oli alusta lähtien tiedossa. Uhkaaja on alaikäinen. Rangaistusvaatimus perutaan ja lapsi nuhdellaan.

– Mitä tänä aikana on tapahtunut väkivaltaisessa parisuhteessa riutuneen ja mustaksi hakatun naisen tekemälle tutkintapyynnölle? Ei yhtään mitään, Rautaheimo kirjoittaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat