Kokeilisitko kotona? Tällaisia olivat sota-ajan reseptit

Esimerkiksi näillä ohjeilla tehtiin sota-aikana keittoa ja saippuaa.

Luukeitto

Luita

1/4 lantun tai porkkana palasia

1,5 l vettä

sipuli

1 rkl ohraryynejä

0.5 l perunoita

suolaa, kolme maustepippuria, jos on.

Luut rikotaan, ruskistetaan uunissa ja pannaan kylmään veteen tulelle. Perunat, juurekset ja ryynit lisätään joukkoon, minkä jälkeen keitetään hiljaisella tulella kypsäksi.

Kotitaloussaippua

3 kg rasvajätteitä ja 1 kg lipeäkiveä (80%) ja 4 litraa vettä pannaan tulelle isossa padassa ja keitetään n. 1 tunti. Sitten lisätään 4 l vettä ja n. 1/2 l keittosuolaa ja keittämistä jatketaan 1/2 t.

Tulos jäähdytetään padassa, paloitellaan ja kuivataan. Lipeän ylijäämän poistamiseksi on edullista sulattaa saippua uudelleen ja valaa hajotettaviin mupteihin jäähtymään.

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat