Koiran dementia näkyy käytöksessä – elämänlaatua voi parantaa

Iäkkään koiran muuttuva käytös voi olla merkki dementiasta. Koira pärjää sairauden kanssa, mutta vaikeissa tapauksissa omistajilta vaaditaan pitkää pinnaa ja vaivannäköä.

– Se, minkä ikäinen koira on vanha, on rotu- ja kokoriippuvaista. Pienillä, 10–25 kiloa painavilla koirilla seniori-ikä alkaa noin yhdeksänvuotiaana, suurilla roduilla jo kuuden-seitsemän vuoden iässä. Pikkukoirilla 14–16 vuoden elinikä on hyvin saavutettavissa, kun taas jättiroduilla kahdeksan–kymmenen vuotta on jo korkea ikä, eläinlääkäri Jaana Kekki kertoo.

Yksilölliset erot ovat suuria. Siinä, missä jotkut koirat ovat vanhuksinakin erittäin elinvoimaisia, toiset vaikuttavat erilaisten sairauksien takia huomattavasti ikäistään vanhemmilta.

Yksi vanhaan koiraan mahdollisesti vaikuttava sairaus on niin sanottu kognitiivinen dysfunktio eli koirien dementia.

– Dementia ilmenee koiralla pitkällä ajanjaksolla toistuvina käytösoireina, eräänlaisina ”haksahduksina”. Lempeästi voisi sanoa, että koirasta tulee vanhuudenhöppänä.

Käytännössä esimerkiksi aiemmin opitut asiat unohtuvat.

– Koira, joka on ennen syönyt vain luvan saatuaan ruokakupista, alkaakin kaivaa ruokaa lattialle jätetyistä ostoskasseista tai makupaloja pyykkäystä odottavien vaatteiden taskuista. Se ehkä unohtaa juuri syöneensä ja on siksi aina pyytämässä lisää ruokaa.

– Samaten koira, joka on ollut sisäsiisti, alkaakin tyhjentää rakon sisätiloihin vähän samaan tapaan kuin pennut tekevät: heti, kun rakko tuntuu täydeltä, mitään pahaa tarkoittamatta.

Tutut ihmiset ja koirat unohtuvat

Dementia aiheuttaa myös aikaan ja paikkaan liittyviä sekaannuksia. Koirasta tulee hämmentynyt ja hajamielinen.

– Vaikka ihmiset olisivat vain eri huoneessa, koira saattaa luulla olevansa yksin kotona ja siksi itkeskellä, haukkua ja käyttäytyä levottomasti.

– Untakaan ei välttämättä riitä koko yöksi, vaan koira puuhastelee öisin ja on sitten päivällä väsynyt. Eläin ei myöskään välttämättä enää muista tuttuja ihmisiä tai koirakavereita, vaan suhtautuu niihin vieraina.

Voiko koira unohtaa omistajansa samaan tapaan kuin dementoitunut ihminen puolisonsa tai lapsensa?

– Sellaista tilannetta ei omalla urallani ole tullut esiin. Yleensä koiralla ei ole vaikeuksia tunnistaa omassa kodissa asuvia perheenjäseniä, sillä näön, kuulon ja mielen toiminnan heikkenemisestä huolimatta sen tunto- ja hajuaistit säilyvät vahvoina.

Diagnoosi käytösoireiden perusteella

Eläinlääkärissä on syytä käydä, jos koiran käytöksessä ilmenee edellä mainitun kaltaisia muutoksia toistuvasti tai enenevissä määrin kuukauden–kahden ajan.

– Miksei aikaisemminkin, riippuen oireiden voimakkuudesta. Yleisesti ottaen voi myös sanoa, että jos vanhenevan koiran käyttää terveystarkastuksessa vähintään kerran vuodessa, mahdolliset sairaudet pystytään todennäköisesti toteamaan varhaisvaiheessa.

Dementiaa muistuttavien oireiden taustalla voi olla muitakin sairauksia.  

– Hitaus voi olla oire selkä- tai niskakivuista tai nivelrikosta. Virtsavahingot saattavat johtua sokeritautiin tai maksa- tai munuaisvikaan liittyvästä runsaasta juomisesta. Käytösmuutoksia puolestaan aiheuttavat myös maksavika tai näkö- tai kuuloaistin huonontuminen.

Muut sairaudet voidaan poissulkea verikokeella. Dementian eläinlääkäri diagnosoi käytösoireiden perusteella.

– Yleensä koiran havainnointi ja omistajan haastattelu kotona ilmenevistä asioista antaa riittävästi viitteitä sairaudesta, Kekki toteaa.

Pitkälle edenneissä tapauksissa dementia on mahdollista todentaa myös magneettikuvauksella.

– Tähän sopivia laitteistoja on Suomessa jo useita, mutta kuvantaminen on kallista. Yksityisillä asiakkailla tuskin onkaan paljon kiinnostusta ruveta tutkimaan, onko koiran aivoissa ikään liittyviä muutoksia. Magneettikuvauksia tehdään lähinnä nuoremmille koirille, joilla epäillään esimerkiksi epilepsiaa tai kasvainta.

Hoidolla lievitetään oireita

Dementiaa sairastaville koirille ei ole Suomessa omia lääkkeitä, mutta hoidossa voidaan kokeilla ihmisten dementialääkkeitä. Lisäksi vireystilaa on mahdollista parantaa muun muassa ravinnon kautta.

– Dementian hoito on tukihoitoa, jolla parannetaan elämänlaatua ja lievitetään oireita. Esimerkiksi rasvahapoilla on monipuolisesti hyviä terveysvaikutuksia, ja vanhenevalla koiralla niiden merkitys korostuu erityisesti aivojen ja nivelten hyvinvoinnissa.

– Itse olen käyttänyt dementiaa sairastavien koirien hoidossa rasvahappoja sisältäviä ravintolisiä, aivotoimintaa parantavia antioksidanttivitamiineja, ginsenguutetta, geriatrista akupunktiota sekä menetelmää, jossa kehon hermoja stimuloidaan käsin. Tulokset ovat olleet varsin hyviä, eikä haitallisia sivuvaikutuksia ole ilmennyt.

Kekki sanoo, että silti parasta terveydenhoitoa dementiankin suhteen on ennaltaehkäisy.

– Koiran on saatava koko elämänsä ajan riittävästi liikuntaa, kohtuullisesti laadukasta ruokaa sekä sopivasti aktivointia. Vanhakin koira oppii uusia temppuja, kunhan sen motivoi oikein.

Anna hellyyttä ja hoivaa

Kärsiikö koira dementiastaan?

– Eikös ihmisistäkin sanota, että se ei ole heidän itsensä vaan ympäristön huoli. Koira kyllä pärjää dementian kanssa, mutta kotiväeltä hoito vaatii tilanteen ymmärtämistä ja vaivannäköä, Kekki vastaa.

Se, onko dementia syy koiran lopettamiseen, riippuukin dementian voimakkuudesta sekä siitä, kuinka paljon ihmiset haluavat ja käytännössä pystyvät näkemään vaivaa.

– Jos dementiaan liittyy tarpeidentekoa sisälle, niin se voi olla omistajien kannalta vaikeampi asia. Useimmiten koiran dementia ei kuitenkaan juuri vaikuta perhetilanteeseen vaan ilmenee haksahduksina, joiden kanssa pystyy elämään.

– Kuten kaikki koirat, etenkin aisteiltaan heikentyneet ja dementikot tarvitsevat hellää hoitoa ja huolenpitoa. Lempeän kosketuksen merkitys on tärkeä. Kevyt ja rauhallinen hieronta tai silittely rauhoittaa ja luo turvaa ja läheisyyttä, Kekki sanoo.

Kuvat: Colourbox.com

Nainen löysi tornadossa kadonneen koiransa

Iäkäs nainen kadotti tornadossa koiransa. Kesken haastattelun koira ilmestyy esiin raunioista. Katso huhtikuulta 2013 peräisin oleva video alta.

Iäkäs rouva löysi tornadossa kadonneen koiransa 0:45

Lue myös:

    Uusimmat