Mainos

Kohukirja: Epäselvyyksiä Norjan kuninkaallisten sukupuussa

Norjassa ilmestyneen tuoreen kohukirjan mukaan 13 vuotta sitten kuolleen kuningas Olavin isä oli ilmeisesti kuningattaren englantilainen lääkäri.

Norjalainen kohukirja väittää, että edesmennyt kuningas Olavi V ei ehkä ollutkaan kuningas Haakon VII:n poika, vaan että Olavin biologinen isä oli kuningatar Maudin englantilainen hovilääkäri. Väitteet edesmenneen kuningas Olavin biologisesta isästä sisältyvät Tor Bomann-Larsenin uuteen kirjaan.

Olavin isä, tanskalaissyntyinen prinssi, valittiin Ruotsista eronneen Norjan kuninkaaksi 1905, ja hän otti hallitsijanimen Haakon VII. Haakon oli jo 1896 mennyt naimisiin Englannin kuningasperheeseen kuuluvan prinsessa Maudin kanssa.

Bomann-Larsenin mukaan Maud oli hoidettavana englantilaisessa sairaalassa yhdeksän kuukautta ennen Olavin syntymää. Haakon, silloiselta nimeltään Carl, oli puolestaan näihin aikoihin tanskalaisessa kauppalaivassa. Bomann-Larsenin mukaan kuningatar Maud todennäköisesti hedelmöitettiin sairaalassa joko englantilaisen hovilääkärin Francis Lakingin tai tämän pojan spermalla.

Oslossa eilen pidetyssä lehdistötilaisuudessa Bomann-Larsen tosin jo veti jonkin verran väitteitään takaisin.

- On epäselvää, kuka oli kuningas Olavin isä. Prinssi Carl - myöhempi kuningas Haakon VII - on saattanut olla Olavin isä, mutta se on voinut myös olla joku muu keinohedelmöityksellä, Bomann-Larsen sanoi.

Norjan hovi oli antanut Bomann-Larsenin luvan tutustua hovin arkistoihin kirjaa varten. Olavin poikaa, nykyistä kuningas Haraldia, kohuväitteet eivät ole suuremmin järkyttäneet.

- Jokaisella kirjoittajalla on oikeus esittää näkemyksensä historiasta. Tämä koskee tietysti myös Tor Bomann-Larsenin elämäkertaa kuningas Haakonista ja kuningatar Maudista, todetaan Haraldin julkistamassa lehdistötiedotteessa.

Haakon VII kuoli 1957 ja kuningatar Maud 1938. Kuningas Olavi V kuoli 1991.

(MTV3-STT-NTB-TT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja