Skandaali F1-ratkaisusta valmis: Mercedes jättänyt kaksi protestia – näillä pykälillä Max Verstappenin voiton voi vielä kyseenalaistaa

Mercedes on jättänyt kaksi protestia Max Verstappenin tavasta nousta Lewis Hamiltonin ohi voittoon ja mestaruuteen Abu Dhabin F1-kisassa saattaa antaa Mercedekselle mahdollisuuden protestiin.

Mestaruus ratkesi Verstappenille kisan viimeisellä kierroksella, kun turva-auto poistui radalta Williamsin Nicholas Latifin ulosajon jälkeen. Verstappenin juhlinnan keskellä tuli tieto, että Mercedes on jättänyt protestin.

Red Bull oli ottanut Verstappenin turva-auton aikana renkaidenvaihtoon, mutta Mercedes piti Hamiltonin radalla kuluneilla kovilla renkailla.

Näin ollen kuskien välissä oli vielä useampi kierroksella perässä ollut auto, jotka tuomaristo päästi ohittamaan Hamiltonin. Verstappen nousi tässä kohtaa Hamiltonin kantaan ja onnistui ohittamaan brittikuskin tuoreilla renkaillaan.

Mercedes-tallipäällikkö Toto Wolff protestoi tiimiradiossa Kansainvälisen autoliiton FIA:n kilpailunjohtajan Michael Masin suuntaan, mutta tämä vastasi napakasti, että kyse oli urheilullisesta ratkaisusta.

Mercedeksellä saattaa silti olla vielä kaksi ässää hihassaan. Sosiaalisessa mediassa alkoi nopeasti kiertää sääntökirjan kohta, jota tuomaristo sovelsi varsin vapaaseen tyyliin. Asian nosti esiin F1-toimittaja Phillip Horton.

– Jos kilpailunjohto näkee harkinnassaan turvalliseksi tehdä niin, ja viesti ”KIERROKSELLA OHITETUT AUTOT VOIVAT NYT OHITTAA” on lähetetty kaikille kilpailijoilla virallisen viestijärjestelmän kautta, kaikki kierroksella ohitetut ovat velvoitettuja ohittaa kärkiautot ja turva-auton, artikkelin kohta sanoo.

Kilpailunjohto päästi kuitenkin vain Hamiltonin ja Verstappenin välissä olleet autot letkan edelle. Jos se olisi odottanut kaikkien tuloa ohi, aika ei todennäköisesti olisi riittänyt Verstappenille Hamiltonin ohittamiseen.

Mercedes tekikin pian palkintojenjaon jälkeen virallisen protestin artiklan 48.12 perusteella, mutta myös kohdasta 48.8, jossa määritellään kilpailun jatkuminen turva-auton poistuttua radalta. Ilmeisesti Mercedes viittaa protestissaan kohtaan, jossa annetaan kuskille lupa ohittaa toinen kuski vasta ylitettyään turva-autoviivan radalla.

Lue myös:

    Uusimmat