Kodinkoneiden energialuokitus

Keittiössä energiankulutukseen voi vaikuttaa olennaisesti valitsemalla kodinkoneet oikein. Koneet on jaettu energiankulutuksensa perusteella eri luokkiin, jotka merkitään aakkosin A:sta G:hen. A-luokan kone kuluttaa vähiten ja G-kone vastaavasti eniten.

Helsingin Energian näyttelyssä Kampin Sähkötalossa tästä asiasta on paljon ajankohtaista tietoa. Koneiden kulutus löytyy tuoteryhmittäin paperiesitteinä; sähköisessä muodossa sama asia löytyy myös internetistä.

Energiankulutukseen vaikuttaa merkittävästi myös koneiden sijoittelu asunnossa. Kylmäkonetta ei tule sijoittaa lämpöä tuottavan laitteen, kuten esimerkiksi astianpesukoneen viereen. Joskus seinän toisella puolella saattaa olla tulisija - lienee sanomatta selvää, ettei jääkaappia tule sijoittaa selkä savupiippua vasten! Ilman on päästävä kiertämään kunnolla koneen ympäri: lattianrajasta koneen taakse ja ylhäältä ulos.

Puhtaus on poikaa myös energiansäästössä. Koneet on ajoittain vedettävä ulos paikoiltaan. Takana olevat ritilät on imuroitava ja kylmäkalusteet sulatettava.

Jos jonkun yksittäisen koneen kulutus epäilyttää, sen voi mitata Helsingin Energialta lainattavalla mittarilla. Mittari kytketään seinärasian ja koneen pistotulpan väliin ja kulutuksen voi lukea suoraan.

(JKA 25.11.2005)

Lue myös:

    Uusimmat