Mainos

Kiskojen liukkaus hidastaa junia

Kiskojen pinnan liukkaus hidastaa junien kulkua eri puolilla Suomea. Liukkaus on vaikuttanut erityisesti Helsingin ja Turun välisellä rantaradalla kulkeviin juniin. Keski- ja Itä-Suomessa tavarajunilla on ollut vaikeuksia päästä suuria ylämäkiä ylös.

Yksiraiteisella rataverkolla tavarajunien mäkeen jäännit ovat aiheuttaneet myös henkilöjunille myöhästymisiä. Haasteellisia rataosia ovat esimerkiksi Tampere-Pieksamäki, Tampere-Pori, Pieksämäki-Kontiomäki ja Lahti-Lappeenranta.

Kiskojen pinnan liukkaus on jokasyksyinen ilmiö. Kiskojen pinnalle kertyy epäpuhtauksia ja tietyissä sääolosuhteissa kosteutta. Näiden yhteisvaikutuksena kiskon pinta liukastuu.

Myös yöpakkaset ja kiskon pintaan muodostuva kuura lisäävät liukkautta. Kun kiskon ja pyörän välinen kitka pienenee, junan pyörät alkavat sutia ja esimerkiksi jarrutus- ja kiihdytysmatkat pitenevät.

VR:n junakalusto on varustettu hiekoituslaitteilla, joilla ongelmaa voidaan vähentää. Rataverkosta vastaava Liikennevirasto torjuu liukkautta hiomalla kiskoja.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.