Kirurgi kertoo työstään: Saan toimia sankarina

Christer Lybäck on pelastanut työssään ihmishenkiä. Sankaruus motivoi häntä.

Christer Lybäck on unelma-ammatissaan. Hän on Klinikka22:n urheiluklinikan ylilääkäri, lääketieteen tohtori, kirurgi ja ortopedi.

– Alun perin minua kiehtoi kirurgin työssä sen luonne. Työ on monivivahteista ja välillä hektistäkin. Jokainen potilas on oma projektinsa. Potilas-lääkärisuhde luodaan poliklinikalla, leikkauksessa puolestaan tehdään paljon töitä fyysisesti käsin. Tässä vaaditaan siis sekä ihmissuhde- että teknisiä taitoja, Lybäck sanoo.

Lybäck on erikoistunut tuki- ja liikuntaelinsairauksiin. Hän hoitaa niin tavallisia liikunnan harrastajia kuin huippu-urheilijoitakin. Töitä tehdään nykyaikaisesti tähystämällä.

– Avokirurgiassa vedetään veitsellä viilto ja tutkitaan kohdetta silmällä, mutta tähystäminen se vasta onkin teknisesti haastavaa ja vaikeaa! Työskenneltäessä katsotaan monitoriin, jonka kuva tulee ihmisen sisällä olevasta kamerasta.

– Sisään kohteeseen mennään 5–10 millimetrin kokoisesta reiästä. Sinne päästyä nivelissä on kohtalaisesti tilaa ja erityisesti hyvä tilan tuntu, sillä kamera suurentaa kaikki kohteet monenkertaisesti. Täten lääkärin on mahdollista havaita pienetkin muutokset.

Pelastanut ihmishenkiä

Lybäck on työskennellyt erikoistuessaan myös julkisella puolella.

– Onhan se erilaista. Moni potilas haukkuu systeemiä, koska jonotusajat ovat pitkiä ja kohtelu huonoa. Yksityisellä puolella ihmisten kohtaamiseen ja laatuun voidaan satsata enemmän. Emme tee vain teknisesti hyvää työtä, vaan kohtaamme ihmiset aidosti.

Työn tähtihetket ovat varsin dramaattisia.

– Tietyllä tavalla olen kirurgina toimiessani sankari: olen päässyt konkreettisesti pelastamaan pahasti loukkaantuneiden ihmisten henkiä, Lybäck sanoo.

– Juuri edustamani ortopedit ja traumatologit hoitavat kaikkein vaikeimmin vammautuneet ihmiset. Kursimme kasaan vaikka seitsemännestä kerroksesta pudonneen ihmisen, jonka kaikki luut ovat tuusan nuuskana.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja