Entinen rikollinen kertoo: En välitä maineestani

Aikansa alamaailman kuningas Tom Sjöberg viettää nykyään eläkepäiviä. Sjöberg ei kadu menneisyyttään, mutta uudestaan hän ei kaidalta polulta enää lähtisi poikkeamaan.

Helsingin Punavuoressa, Rööperissä, kasvanut Tom Sjöberg ajautui rikoksen tielle jo nuorena poikana. Poliisit tulivat vuosien mittaan Punavuoren kingille tutuiksi. Sjöberg sekaantui muun muassa viinan salamyyntiin ja salakuljetukseen ja päätyi vankilaan vuonna 1986 jälkimmäisestä.

Hämärähommien ohella Sjöberg toimi nyrkkeilypromoottorina ja seksibisneksessä.

− Ei mennyttä voi katua, elettyä elämää kun ei voi muuttaa. Tuskin toimisin kuitenkaan enää uudestaan kuten tuolloin, 64-vuotias, vuosi sitten eläkkeelle siirtynyt Sjöberg toteaa.

Maine seurasi mukana

Sjöbergille maine alamaailman legendana on tuonut vuosien mittaan vaikeuksia.

− Siitä on ollut haittaa bisneksissä. Toisaalta en ole välittänyt asiasta. Puhdas maine ei minun alallani olisi onnistunut muutenkaan. Tiesin kyllä, mihin leikkiin aikoinani ryhdyin.

Bisneksiensä myötä hämäräpuuhiin sekaantuneen miehen piti joka tapauksessa pyrkiä esiin. Sjöberg kokee, että Suomessa pitää toimia matalalla profiililla.

− Minulla oli allani hienoja autoja, jotka tuottivat kateutta, amerikkalaisiin menopeleihin tykästynyt mies sanoo.

Kahvittelua poliisien kanssa

Poliiseihin Sjöberg on ehtinyt törmätä vuosien varrella riittämiin. Hänellä on selkeä käsitys ammattikunnan edustajista.

− Heidän joukostaan löytyy sekä hyviä että huonoja poliiseja, kuten ihmisistä yleensä. Huono poliisi ottaa asiat henkilökohtaisesti. Hommat sujuvat paremmin, kun noudatetaan enemmän työlinjaa.

− Poliisikunta on muuttunut sen myötä, kun mukaan on tullut koulutetumpaa ja fiksumpaa väkeä. Nykyään laitokselle mennessä et ole enää rikollinen, vaan asiakas, Sjöberg lisää.

Ikävissä merkeissä Rööperin kingi ei enää poliiseja onnekseen kohtaa. Sjöberg epäilee, josko nuoret poliisit edes tietävät, kuka hän on.

Vanhoihin, jo eläkkeelle jääneisiin poliisituttuihin Sjöberg sen sijaan törmää yhä säännöllisesti kotikulmillaan Punavuoressa.

− Olemme käyneet eläkeläispoliisien kanssa yhdessä kahvilla ja muistelleet hyvässä hengessä menneitä. Tuolloin riitelivät asiat, eivät äijät, Sjöberg sanoo.

Aika kuluu myös perheen parissa: Sjöbergillä on nuori avovaimo ja 3,5-vuotias tytär.

− Hän on itsepäinen tyttö, jolla riittää virtaa, kypsällä iällä vielä kertaalleen isäksi tullut Sjöberg naureskelee.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja