"Tyttäreni paljastui narkomaaniksi"

Nelisen vuotta sitten Aila sai puhelun, joka pakotti hänet kohtaamaan sisimmässään jo monta vuotta velloneet pelot. Hänen 23-vuotias tyttärensä soitti Vantaan vankilasta, jossa hän oli pidätettynä epäiltynä huumekaupasta.

– Olin valehdellut itselleni kuuden vuoden ajan. Vaikka aavistin, että Tiinalla oli ongelmia, en pystynyt tunnustamaan asian todellista laitaa itselleni, Aila kertoo.

Vasta tieto Tiinan pidätyksestä pakotti Ailan avaamaan silmänsä todellisuudelle. Hänen raskaana oleva tyttärensä oli narkomaani ja rikollinen.

Tiina oli kasvanut itäsuomalaisessa pikkukaupungissa, jossa eksyi huonoon seuraan ollessaan 17-vuotias. Huumekokeilut alkoivat kannabiksella, josta hän pikkuhiljaa siirtyi kovempiin aineisiin.

– Nyt jälkikäteen pystyn kyllä luettelemaan paljonkin asioita, joihin minun olisi pitänyt puuttua. Tiina jätti koulun kesken, hänen kaveripiirinsä vaihtui kokonaan, rahaa kului paljon ja niin edelleen, Aila luettelee.

– Löysin jopa hänen huoneestaan eräänlaisia piippuja, mutta edes silloin minulla ei leikannut, että ne liittyivät huumeisiin.

Retkahdus toisensa perään

Kuuden vuoden sekoilun jälkeen Tiina muutti poikaystävänsä perässä Helsinkiin. Aila uskoo, että yksi syy muuttoon oli päästä eroon huonosta seurasta ja sekoilusta, mutta Helsingissä ei mennyt yhtään sen paremmin, sillä Tiinan poikaystävä oli sekaantunut huumebisnekseen korviaan myöten.

– Tiinan poikaystävä sai seitsemän vuoden ehdottoman tuomion, mutta Tiina selvisi ehdonalaisella. Hän muutti kuukauden kuluttua pidätyksestään takaisin kotiin omaan huoneeseensa ja pysyi kuivilla. Kun lapsi sitten syntyi, järjestin heille oman asunnon.

Pian tytön syntymän jälkeen Tiina kuitenkin retkahti, ja lapsi otettiin huostaan saman tien.

– Tiinan vanhat kaverit eivät jättäneet häntä rauhaan, ja houkutus oli liian suuri. Hän palasi takaisin huumeiden, väkivallan ja rikosten maailmaan, Aila kertoo.

Jossakin vaiheessa Tiina itse ymmärsi, että asioiden on muututtava. Hän pyysi äitiään viemään hänet vieroitukseen, jossa hän onnitui pääsemään eroon huumeista – toistaiseksi.

– Aluksi kaikki näytti menevän hyvin. Tiina sai pienen tyttärensä mukaan vieroitushoitopaikkaan, ja ehdottomaksi muuttuneen vankilatuomionsakin hän pääsi suorittamaan avovankilaan vauva mukanaan.

Mutta sitten Tiina retkahti uudestaan. Joku tarjosi hänelle huumeita vankilassa, ja hän karkasi.

– Se oli elämäni hirvein päivä. Juuri, kun luulin, että asiat järjestyisivät, Aila huokaa.

Käänne parempaan

Karkulainen jäi nopeasti kiinni, ja hänet siirrettiin suljettuun vankilaan.

– Olin aivan loppu, ja olin jo valmis luovuttamaan. Tuntui, että Tiina ei selviä ongelmistaan koskaan. Mutta olin väärässä.

Vankilasta päästyään Tiina muutti kauas vanhoista kavereistaan, meni töihin, tapasi miehen ja elää nyt aivan tavallista perhe-elämää avomiehensä ja pian nelivuotiaan tyttärensä kanssa.

– Vaikka tiedän monen narkomaanin retkahtaneen huumeisiin usean vuoden kuivillaolon jälkeen, en usko, että Tiinalle käy niin. Hänellä on nyt kaikki hyvin, enkä pelkää enää.

Studio55/Elina Rantalainen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat