Kirsti sai ruokavaliosta apua reuman hoitoon

Kirsti Makkonen sairastaa selkärankareumaa. Vaivaa hoidettiin kortisonilääkityksellä, kunnes Kirsti löysi vaihtoehtoisen hoitokeinon ruokavaliosta.

Kymmenisen vuotta sitten Kirsti Makkosella todettiin selkärankareuma. Ensimmäiset oireet olivat särky nilkoissa, ranteissa ja lonkassa. Kolotus meni yleensä pois levolla, eikä Kirsti epäillyt mitään vakavampaa.

Lonkkakipu alkoi kuitenkin haitata ratsastusharrastusta. Kirstillä oli oma hevonen, jota piti liikuttaa säännöllisesti. Hevosen juoksuttaminen sattui lopulta niin paljon, että Kirsti joutui luopumaan upeasta eläimestä.

– Kävin erilaisissa tutkimuksissa. Jalkojen pituutta tutkittiin ja kävin niksauttajallakin, mutta syytä ei löytynyt, Kirsti kertoo.

Seuraavaksi kipu iski Kirstin silmään. Paljastui, että hänellä on iriitti eli silmän värikalvon tulehdus.

– Aika pian tehtiin verikoe, ja selvisi, että minulla on selkärankareuma. Iriitti on yksi reuman oireista, Kirsti sanoo.

Iriitti iski talven aikana kolme, neljä kertaa ja sitä hoidettiin kuuden viikon kortisonitippakuurilla. Kielen opettajana toimiva Kirsti ei saanut sairaslomaa, vaikka hänen näkökykynsä heikkeni iriitin aikana.

Ruokavalio sai aikaan suuria muutoksia

Oltuaan kaksi vuotta kortisonilääkityksellä Kirsti törmäsi vaihtoehtoiseen hoitokeinoon.

– Olin Helsingissä Akateemisessa kirjakaupassa, kun silmiini osui Rauli Mäkelän teos Reuma ja niveltulehdukset. Luonnonmukainen hoito. Ostin kirjan ja luin sen junassa matkalla Helsingistä Hämeenlinnaan, Kirsti kertoo.

Kirjasta innostuneena Kirsti varasi ajan lääkäri Mäkelälle, joka kannattaa reumasairauksien hoitoa ensisijaisesti ruokavaliolla.

Aivan ensiksi Kirsti joutui eliminaatioruokavaliolle. Hän jätti pois ruoka-aineet, jotka yleensä aiheuttavat ihmisille ongelmia. Kiellettyjen listalle joutuivat viljat, sokeri, maitotuotteet, peruna, hiiva sekä nautintoaineet kuten alkoholi. Rasvoissa piti suosia kylmäpuristettuja kasviöljyjä.

Ruokavalioon lisättiin kalkkia, D-vitamiinia, kalaöljyä, tulehduksenestolääke, kurkuma-rohdoskavi sekä suolistobakteereja.

– Se oli rankka kuuri, ja olen kirjoittanut siitä päiväkirjaan. Ristiselkä tuli kipeäksi, lonkat kankeiksi ja silmät olivat arat. Mäkelä sanoikin, että oireet voivat tulla pintaan, Kirsti muistelee.

Kirstin verensokeri, verenpaine ja kolesteroli laskivat. Painokin putosi 12 kiloa. Myönteistä oli se, että Kirsti pystyi jättämään verenpaine- ja kolesterolilääkityksen kokonaan pois.

Pullaakin tulee syötyä

Kesken eliminaation, Kirstille puhkesi taas iriitti. Lääkityksen vuoksi eliminaatio jouduttiin keskeyttämään ja aloittamaan koko kuuri alusta.

Uuden neljän viikon eliminaatiokuurin jälkeen Kirsti rupesi testaamaan ruoka-aineita yksitellen. Ensin hän palautti kauran viikoksi ruokavalioonsa, ja sitten muut viljat yksitellen sekä maidon. Vehnästä ja maitotuotteista tuli oireita ja niitä Kirsti on pyrkinyt välttämään.

– Tosin olen syönyt niitäkin. Vehnää on vaikea välttää. Jos käyn kylässä, voin syödä pullaa ja leivon sitä itsekin. Sataprosenttinen välttäminen ei oikein onnistu, mutta onneksi en saa oireita pienistä määristä vehnää ja maitotuotteita, Kirsti toteaa.

Kirsti noudattaa väljästi Yhdysvalloissa kehitettyä Zone-dieettiä, jossa käsketään suhtautumaan ruokaan kuin reseptilääkkeeseen. Mäkelä kannattaa tätä ideologiaa, jossa kaiken a ja o on oikean ruuan syöminen oikeaan aikaan.

Niveloireet ovat kadonneet

Kirstillä esiintyy yhä iriittejä, mutta harvemmin kuin ennen. Edellinen iriitti hänellä oli viime syksynä, kun yleensä niitä on talven mittaan ollut jopa viisi.

– Irittii puhkeaa syksyllä, kun on kylmä viima tai keväällä, kun ilmassa on pölyä ja valo kirkas. Myös stressi tai rasitus voi puhkaista sen. Tietenkin liika vehnä ja maito pitää muistaa jättää vähälle ruokavaliossa, Kirsti kertoo.

Nivelissä sen sijaan ei ole enää ollut särkyä. Kirsti pystyy käymään vesijumpassa ja kävelyllä.

– Vähän aikaa sitten selkäni kipeytyi. Mutta se johtui vain siitä, että kuntosalissa oli liian rankka ohjelma, Kirsti naurahtaa.

Kirsti on niin hyvässä kunnossa, että hän pystyisi palaamaan ratsun selkään. Kirsti haaveileekin, että ratsastuksesta tulisi hänen ja hänen 10-vuotiaan lapsenlapsensa yhteinen harrastus. Kunhan vain löytyisi hyvä luottohevonen.

Studio55.fi/Anette Lehmusruusu

Kuvat: Kirsti Makkonen ja Colourbox.com


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja