Särkeekö sormiasi? Syy voi löytyä leivästä ja maidosta

Moni suomalainen kärsii epämääräisistä nivelkivuista, joille ei aina löydy yksiselitteistä syytä. Lääkäri Antti Heikkilä kuitenkin uskoo, että tämäkin vaiva voi olla ravinnon aiheuttamaa. Lääkkeeksi särkyyn hän tarjoaa viljasta ja muokatusta maidosta luopumista.

– Tyypillisimpiä nivelvaivoja ovat eriasteiset kivut. Ne ovat tavattoman yleisiä, ja niihin on monia eri syitä. On selkeitä sairauksia, kuten nivelreuma, ja sitten on sellaisia kipuja, joiden aiheuttavaa ei tiedetä, lääkäri ja ortopedi Antti Heikkilä kuvailee suomalaisten tyypillisiä nivelvaivoja.

– Epämääräisiä kipuja esiintyy useimmiten pienissä nivelissä, kuten sormissa, käsissä ja jaloissa.

Heikkilän mukaan reumasairauksien oireiden skaala on hyvin laaja. Jollain oireet voivat akuuttivaiheen jälkeen lievittyä ja jopa lakata, kun toiset saattavat invalidisoitua nopeastikin. Vaikka vakavat nivelreumasairaudet ovat Heikkilän mukaan vähentyneet, lievät sen sijaan ovat yhtä yleisiä kuin selkäkivutkin. Nivelkivut eivät sitä paitsi kosketa vain iäkkäitä.

– Naiset ovat herkempiä nivelsairauksille kuin miehet. Vastaanotolla olen nähnyt, että nivelkipu on nuorilla naisilla aika yleistä.

– Jos on vähänkään nivelkipuja, syyksi ajatellaan kulumaa. On kuitenkin valtavasti ihmisiä, joilla on kuluneet nivelet, muttei kipuja.

Heikkilä kertoo vastaanotollaan näkevänsä myös nivelkipuja, jotka kuitenkaan eivät aiheudu itse nivelestä vaan ovat heijastekipua esimerkiksi selän alueelta.

– Kun hoito kohdistuu niveleen, se ei johda mihinkään.

Ratkaisuna ruoka?

Vähähiilihydraattista ruokavaliota puoltava Heikkilä uskoo, että ravinto voi aiheuttaa epämääräisiä oireita niveliinkin. Teeseilleen uskollisena hän toteaa, että syy särkyyn piilee leivässä ja maidossa.

– Kaksi keskeistä aiheuttajaa ovat viljat ja muokattu maito, joista viljat on se tavanomaisempi. Viljan gluteeni aiheuttaa autoimmuunireaktion elimistössä, ja nivelet ovat sen yksi kohde. Maidon proteiinit voivat tehdä saman, Heikkilä sanoo.

– Reuma on autoimmuunisairaus. On paljon reumatyylistä kipua, joka syntyy ilmeisesti tulehduspohjalta ilman, että kyseessä on reuma.

– Jos on tällaisia epämääräisiä vaivoja, niin kannattaa kokeilla viljatonta ruokavaliota vaikka kaksi kuukautta ja katsoa, kuinka käy. Sitä voi kokeilla sen sijaan, että syö jatkuvasti tulehduskipulääkkeitä.

Studio55.fi/Milja Atu

Kuvat Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat