Kirjeenvaihtajat kertovat: Kevät tulee oikutellen - myrskyvaroituksia ja allergiaoireita

Vaikka hanget ja kinokset ovatkin saamassa kyytiä täällä Suomessa, ei harmaa, sateinen ja kolea ilma vielä ihan keväältä tunnu.

Maailman toisella puolen kesä on jo askeleen tai parikin lähempänä. Esimerkiksi Pekingissä voi jo ulkoilla ilman päällysvaatteita. Tosin allergia saattaa haitata lämmöstä nauttimista, kertoo kirjeenvaihtajamme Petri Saraste.

- Kevät on ollut täällä hienoa aikaa, nyt on 20 astetta lämmintä - kukat kukkivat ja puut ovat pienessä lehdessä. Voisi sanoa, että kevät on jopa hieman etuajassa, sillä talvi ei ollut ainakaan Pekingissä kovinkaan ankara. Jos puhutaan Pekingistä, niin täällä on nyt kevät parhaimmillaan. Tosin siitepölyä on ilmassa ja itsellänikin on nuhainen ääni.

- Yöllä on kymmenisen ja päivällä noin kaksikymmentä lämpöastetta. Kun mennään etelämmäksi, niin siellä on ensimmäinen sato jo valmistunut.

Sen sijaan Yhdysvalloissa kevätsää on ollut oikukas, kertoo Päivi Sinisalo Washingtonista.

- Täällä on ollut normaalia kylmempää ja säässä on ollut paljon vaihtelua - yhtenä päivänä oli 25 lämpöastetta ja seuraavana päivänä vain 10 astetta. Sää on pysynyt kalseana ja sateisena, eli vähän kevät on ollut myöhässä.

- Ei täällä kuitenkaan voi valittaa - kirsikat, narsissit ja voikukat kukkivat ja puut alkavat vihertää. Linnut laulavat ja ihmiset ovat valmiita kuopsuttamaan puutarhaa. Mutta kyllä täällä vingutaan siitä, että talvitakkeja on joutunut käyttämään turhan pitkään.

Yhdysvalloissa lenkkeillään t-paidassa, kiinalaiset laittavat istutuksia

Yhdysvalloissa heittäydytään kuitenkin helposti kesätunnelmiin heti kun lämpömittari osoittaa kesän lähestyvän.l

- Lenkkeilijät ovat jo vallanneet kadut. Täällä pukeudutaan enemmän kelin kuin allakan mukaan. Heti kun tulee vähänkin lämpimämpää, niin ihmisillä on t-paidat, sortsit ja sandaalit. Kukaan ei välitä, vaikka seuraavana päivänä jouduttaisiin vetämään taas villapusero päälle, Sinisalo kertoo.

Suomessa yksi lähestyvän kesän merkki on se, että kalenterista raivataan aikaa puutarhanlaittoon, mökin kesäkunnostamiseen ja yrttien istutteluun. Suomessa sää ei ole vielä suosinut puutarhaihmisiä, mutta esimerkiksi Pekingissä istutukset alkavat istutukset jo kukoistaa.

- Kiinassa puutarhaa ryhdytään heti kuokkimaan ja laittamaan kun se on mahdollista. Kiinalaiset rakastavat puutarhan hoitoa. Esimerkiksi Pekingin Keskuspuisto, jota lähellä asun, on täynnä työntekijöitä ja siellä on jo todella kivan näköistä, kertoo Petri Saraste.

Myös Yhdysvalloissa kasvatellaan jo tomaatintaimia, mutta puutarhan sijaan moni viettää vähäisen kesälomansa minireissuissa.

- Täällä kesälomaa on yleensä korkeintaan kaksi viikkoa. Loma vietetään usein pitkinä viikonloppuina, tehdään pieniä reissuja - ajetaan esimerkiksi Floridaan tai käydään huvipuistoissa lasten kanssa, Sinisalo kertoo.

Tornado- ja myrskyvaroitukset kiinnostavat

Suomessa sää-aiheisia uutisia luetaan paljon ja ilmojen päivittely kuuluu moneen keskusteluun. Onpa jo lehdissä povattu kesän helteitäkin.

Myös Yhdysvalloissa seurataan tarkkaan sääennusteita, mutta hieman eri syystä kuin Suomessa.

- Tähän aikaan vuodesta seurataan eniten sitä, onko tulossa rankkoja myrskyjä. Täällä on keväisin voimakkaita ukkosmyrskyjä, tornadoja ja tulvia. Täällä on totuttu siihen, että kesä on kuuma, lähinnä hirvitellään sitä, että miten kuuma, kuinka pitkä ja kuinka kostea kesä on tulossa.

- Säitten vaihtelut ovat olleet entistä rajumpia ja se on noussut puheenaiheeksi. Täällä on paljon ihmisiä, jotka eivät usko missään tapauksessa ilmaston lämpenemiseen eikä kasvihuoneilmiöön, Sinisalo kertoo.

Pekingissä asuvan Petri Sarasteen kännykkään tulee päivittäin sääennuste sekä seuraavalle vuorokaudelle että tulevalle viikolle.

- Sää on hyvin universaali aihe, ja kyllä se kiinnostaa kiinalaisiakin. Ei esimerkiksi kesän sää kuitenkaan niin iso asia ole kuin Suomessa, sillä täällä Pekingissähän paistaa aurinko lähes aina. Täällä on kuivaa ja aurinkoista melkein ympäri vuoden. Tänä vuonna on tainnut olla jopa ennätyksellisen paljon blue sky -päiviä eli sinisiä päiviä, jolloin taivas on kirkas ja sininen, kertoo Petri Saraste.

Lue myös:

    Uusimmat