Kirjeenvaihtajan kommentti: Trumpilta nähtiin tuttua uhoa kampanjastartissa – "Persoonallisuuteni piti meidät pois sodasta"

Osa Trumpia vastustavista republikaaneista pelkää, että lopulta liian moni asettuu haastamaan Trumpia ja äänet jakaantuvat Trumpin eduksi, kirjoittaa MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen

Entinen presidentti Donald Trump on hyökännyt Joe Bidenia ja demokraatteja vastaan ensimmäisissä kampanjatapahtumissaan Yhdysvalloissa. Trump sanoi, ettei Ukrainan sotaa olisi tapahtunut, mikäli hän olisi presidentti ja väitti ratkaisevansa kriisin nopeasti.

Suurista kannattajatapahtumistaan ja suurista sanoistaan tunnettu Trump, 76, aloitti presidentinvaalikampanjoinnin tavastaan poiketen – pienesti.

Ensimmäinen kampanjapysähdys oli New Hampshiren osavaltiossa paikallisten republikaanien pienessä vuosikokouksessa ja Etelä-Carolinen osavaltiossa Trump puhui odotettua pienemmälle republikaaniyleisölle.

Kumpikin osavaltio on ratkaiseva presidentinvaalien esivaaleissa, sillä niissä äänestetään ensimmäisten joukossa.

Trumpin kampanjasta yritettiin houkutella Etelä-Carolinen tilaisuuteen huomattavasti enemmän paikallista republikaanijohtoa, mutta moni republikaani jättäytyi tulematta.

Moni pelkää, ettei Trump pärjää todennäköisesti toiselle kaudelle pyrkivälle demokraattien Joe Bidenille (80). He haluavat odottaa, josko joku parempi asettuisi ehdolle.

Trumpin kampanjan puolesta on sanottava, että vielä on aikaista kampanjoida suurilla seteleillä. Yhdysvaltain seuraavat presidentinvaalit pidetään vasta marraskuussa 2024 eikä moni ehdokkuutta harkitseva ole vielä ilmoittautunut kisaan mukaan.

Trumpia on kuitenkin kritisoitu omiensa keskuudessa näkymättömästä kampanjasta, vanhan toistamisesta ja Republikaanien kansallisen komitean johtoportaassa on avoimesta kehotettu muita puolueesta haastamaan Trumpia. Samat rahahanat eivät ole myöskään auenneet vanhoilta tutuilta miljonääreiltä.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Näin Trump puhui kannattajilleen New Hampshiressa: "Olen vihaisempi kuin koskaan"

Maahanmuuton lopettaminen vaaliteemojen keskiössä

Trump korosti vaaliteemojensa olevan muun muassa laittoman maahanmuuton lopettaminen ja kulttuurisota demokraattien niin kutsuttua "wokea" vastaan. Trump korosti, että on vain kaksi sukupuolta – mies ja nainen. Trump myös väitti ratkaisevansa Ukrainan sodan vuorokaudessa.

– Olen vihaisempi ja sitoutuneempi kuin koskaan. Persoonallisuuteni piti meidät pois sodasta. Venäjän hyökkäys ei olisi koskaan tapahtunut, emme olisi sodassa eikä Putin olisi sodassa. Jopa nyt voisin vuorokaudessa ratkaista tilanteen, Trump sanoi New Hampshiressa.

Republikaanit ovat Trumpin ehdokkuudesta jakautuneita ja puolueen kaksi eri linjaa näkyi viikonvaihteessa republikaanien kansallisen komitean puheenjohtajan vaaleissa.

Trumpin tukijana pidetty, ennakkosuosikki Ronna McDaniel koki yllättävän kovan vastustuksen Trump-vastaisesta Harmeet Dhillonista, joka sai kannatusta niiltä puolueen konservatiiveilta, jotka haluavat muutosta Trump-johtoiseen puolueeseen.

Republikaanit ovat hävinneet Trumpin 2016 vaalivoiton jälkeen vuoden 2018 välivaalit, 2020 presidentinvaalit ja nyt viimeisimpänä puolue teki odotettua huonomman tuloksen marraskuun 2021 välivaaleissa. 

Trumpin tukema McDaniel kuitenkin uudelleenvalittiin kansallisen komitean johtoon ja Trumpia pidetään ainakin vielä puolueen ykkösehdokkaana.

Osa Trumpia vastustavista republikaaneista kuitenkin pelkää, että lopulta liian moni asettuu haastamaan Trumpia ja äänet jakaantuvat Trumpin eduksi.

– Meidän täytyy varoa, ettei 2016 toistu. Silloin Trump ei saanut missään osavaltiossa yli 30 tai 35 prosenttia äänistä, mutta voitti ehdokkuuden silti, koska vastustajia oli niin paljon ja äänet pirstaloituivat, lausui kansallisen komitean jäsen Bill Palatucci Politico-lehdelle.

Vahvimpana mahdollisena vaihtoehtona Trumpille pidetään tällä hetkellä Floridan suosittua kuvernööriä Ron DeSantisia. Osa Trumpin tukijoista on kertonut minullekin, että he tukevat Trumpia mikäli DeSantis ei pyri ehdolle.

Jotain Trumpin otteesta republikaaneista kertoo kuitenkin yhä se, että suurin osa uskaltaa kritisoida Trumpia vasta nimettömänä.

4:23
Katso myös: Donald Trumpin verotiedot julkaistiin pitkän oikeustaistelun jälkeen – kirjeenvaihtajamme kertoo, mitä niistä on selvinnyt! (MTV Uutiset Live 30.12.2022)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja