Mari Karppisen kommentti: Trumpin presidenttiys alkoi valheesta ja päättyy terrori-iskujen pelkoon – amerikkalaiset pidättävät hengitystään väkivallan uhan keskellä

0:46
Katso video: Näin eri puolilla Yhdysvaltoja valmistaudutaan mahdollisiin mielenosoituksiin.

Pakkauslistani Joe Bidenin virkaanastujaisviikolle oli erilainen mitä Donald Trumpin virkaanastujaisiin vuonna 2017. Tällä kertaa matkatavaroihin oli mahduttava kamerajalustan, varapattereiden ja lämpökerrastojen lisäksi takin alle piilotettava luotiliivi, kypärä ja suojalasit.

En ole ainoa virkaanastujaisista raportoiva lehdistön edustaja, joka joutuu tosissaan miettimään omaa turvallisuuttaan.

Toimittajaviha on voimistunut Trumpin kaudella ja erityisesti TV-toimittajana kameran kanssa on hankala soluttautua väkijoukkoon. Kongressin iskun yhteydessä myös toimittajat ja kuvaajat joutuivat fyysisen häirinnän kohteeksi.

Kongressin hyökkäyksen jälkeen, virkaanastujaisten alla, FBI on varoittanut väkivallasta ja aseellisista protesteista eri puolella maata. Washingtonin valmiustilaa on nostettu niin, että kongressitalon lähialueet on jaettu ikään kuin militarisoiduiksi vyöhykkeiksi, joita kansalliskaartin joukot vartioivat raskaasti aseistautuneena.

Washingtonissa pidätettiin viikonloppuna virgialainen mies, joka yritti virkaanastujaisalueelle ainakin yhden aseen ja yli 500 ammuksen kanssa. Washingtonin korkeiden turvatoimien vuoksi ääriryhmien täsmäiskuja pelätäänkin erityisesti pääkaupungin ulkopuolella esimerkiksi Michiganissa.

Moni Trumpin tukija ja osa republikaaneista kieltävät Trumpin roolin jännittyneestä tilanteesta, vaikka todellisuudessa kasvanut väkivallan uhka on pelätty seuraus Trumpin presidenttikaudesta. Ensimmäisistä virallisista Trumpin Valkoisen talon lehdistötilaisuuksista lähtien Trumpin väki on valehdellut mediasta ja syyttänyt kaikesta Trumpia kritisoivasta antiamerikkalaista "radikaalivasemmistoa".

Trump on presidenttinä levittänyt niin vaarallisia salaliittoteorioita, että niiden seurauksena miljoonat amerikkalaiset eivät vieläkään usko vaalitulokseen. Lukuisat kanssani jutelleet Trumpin tukijat oikeasti luulevat, että vaalit on "varastettu" Trumpilta, vaikka mitään todisteita tästä ei ole.

Julkisuudessa Trumpin kampanjasta yritetään tehdä kongressin tapahtumien jälkeen pesäeroa äärioikeistoon, mutta se on liian myöhäistä. Jo pari vuotta sitten Yhdysvaltain suurimman uusnatsijärjestön silloinen johtaja Jeff Schoep myönsi minulle haastattelussa, että ryhmä kokee nauttivansa Trumpin hyväksyntää.

Schoep oli otettu Trumpin kädenojennuksesta maan äärioikeistolle Charlottesvillen väkivaltaisuuksien jälkeen. Trump kutsui väkivaltaisuuksiin osallistuneita uusnatseja "hienoiksi ihmisiksi" ja Schoepin mukaan Trumpin maahanmuuttolinja oli kuin kopio järjestön poliittisesta ohjelmasta.

Uusnatsit ajavat valkoisten ylivaltaa ja vastustavat vähemmistöjä.

Loppiaisena kongressin hyökkäyksessä nähtiinkin Trumpin tukijoita kantamassa lukuisia rasismin symbolina pidettyjä tunnuksia kuten etelävaltioiden lippuja.

Harvempi kansallisen terrorismin asiantuntija uskoo suuren väkijoukon yrittävän uudelleen tiukkojen turvatoimien keskellä kongressitalolle, mutta pienet yksittäiset iskut pääkaupungissa ovat mahdollisia. Kongressitalo on niin vartioitu, että kongressiedustajien asuinalueet ja suurten mediatalojen kuten New York Timesin ja CNN:n toimituksien pelätään olevan vaihtoehtoisia kohteita.

Loppiaisen iskusta voimaantunut äärioikeisto jakaa netin vaihtoehtoisilla keskustelupalstoilla ohjeita itsetehtäviin pommeihin. Moni on huolissaan viranomaisten hereilläolosta eikä halua tehdä välttämättä juuri nyt mitään.

Julkisuudessa Trump on yrittänyt tuomita väkivallan valtakunnan oikeuden pelossa, mutta samaan aikaan hänen kampanjansa jatkaa vihanlietsomista. Trumpin kampanja lähetti kannattajilleen jälleen viikonloppuna viestin sanomalla: "Epävakaa media on mennyt liian pitkälle ja on aika tehdä asialle jotakin. Pyydämme vahvimpia tukijoitamme astumaan esiin ja kertomaan vasemmistolle, että LIIKA on LIIKAA."

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja