Kirjailija kertoo: Mielenrauhaa linnunpöntön rakentamisesta

Linnunpöntönrakentaja-kirjan kirjoittaja, kirjailija ja kääntäjä Jyrki Vainonen neuvoo kuinka linnunpönttö rakennetaan, ja miksi linnunpönttöjen rakentaminen on erityisen hyvä harrastus.

Vainosen oma lintuharrastus sai alkunsa jo pikkupoikana, kun hän veljensä kanssa ihaili isän linnunpönttöjen rakennusta.

– Isä innosti minut aikoinaan lintuharrastukseen rakentamalla linnunpönttöjä. Yritettiin sitten veljen kanssa myös nikkaroida itse linnunpönttöä, ja tuntui todella hienolta kun sinne muutti asumaan ensimmäinen lintu, Vainonen kertoo.

Mielenrauhaa ja luontokokemuksia

Vainonen haluaa kirjallaan kehottaa ihmisiä kokeilemaan myös itse linnunpönttöjen nikkarointia.

– Tykkään itse nikkaroinnista siksi, että se on rauhoittavaa. Samalla siitä on apua myös linnuille. Haluan innostaa ihmisiä havahtumaan samanlaisiin mieltä rauhoittaviin kokemuksiin kuin mitä itse olen nikkaroinnista saanut. Kirjan käytännön osiossa annan puolestaan konkreettisempia ohjeita rakentamiseen, Vainonen kertoo.

Vainonen toivoo voivansa kirjallaan innostaa lukijoita viettämään myös enemmän aikaa luonnossa kiireisen ja stressaavan arjen keskellä.

– Luontokokemus on parhaimmillaan sellainen, että oma minä katoaa, ja ihminen on vain osa luonnon suurta kokonaisuutta. Etenkin näinä minäkeskeisinä aikoina on hyvä viettää aikaa luonnossa, jolloin mielessä ei ole vain minä, minä ja minä. Haluan kannustaa ihmisiä tekemään pyyteetöntä työtä luonnon eteen, Vainonen korostaa.

Aloita yhdestä linnunpöntöstä

Linnunpönttöä rakennettaessa Vainonen muistuttaa kiinnittämään huomiota ainakin näihin asioihin.

– Materiaalin tulisi olla kuivaa ja hyvälaatuista lautaa. Myös vasara, saha ja nauloja tarvitaan. Rakennettavan linnunpöntön mitat tulisi selvittää etukäteen, tärkein mitta tietää on pöntön suuaukon mitta. Tulee etukäteen miettiä, että mikä lintu mahdollisesti pönttöön asettuu, ja mitoittaa mökki sitten sen mukaan, Vainonen selittää.

Lopuksi Vainonen haluaa muistuttaa, että linnunpöntönrakentamisen voi aloittaa aluksi vaikka vain yhdestä pöntöstä.

– Kehottaisin rakentamaan mökille vaikka vain yhden linnunpöntön. Jos jokaiselle mökille rakennettaisi yksi linnunpönttö, niin yhteensä kodin saisi Suomessa jo suuri joukko lintuja. Linnunpöntöstä riittää iloa myös nikkaroinnin jälkeen, sillä siivekkäiden elämää on mukava seurata, Vainonen lopettaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja