Mainos

Kirjailija Haldor Laxness kuollut

Islantilainen Nobel-kirjailija Haldor Laxness kuoli viime yönä Reykjavikissa 95-vuotiaana. Kun tieto hänen kuolemastaan kuultiin Islannin radiossa kerääntyi lukuisia ihmisiä osoittamaan kunnioitustaan rakastetulle kirjailijalle sen hoitokodin edustalle, jossa Laxness viimeiset vuotensa eli. Islannin presidentti Olafur Ragnar Grimsson esitti radiossa kuolinpäivänä muistosanat Laxnessista.

Laxness sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1955. Hänen kansainvälisesti tunnetuin teoksensa on Salka Valka, joka oli myös hänen läpimurtoromaaninsa.

Suosittu Suomessa

Salka Valkansa Laxness kirjoitti vuosina 1931-1932. Se on käännetty monille kielille, muun muassa suomeksi. Salka Valka on suomalaistenkin lukijoiden kestosuosikkeja, ja sen on myös innoittanut maamme taiteilijoita. Marjo Kuusela teki aikanaan Tanssiteatteri Raatikolle tanssidraaman Salka Valkasta. Laxness itsekin näki esityksen Raatikon vieraillessa Islannissa. Ohjaaja Sirkku Peltola dramatisoi ja ohjasi Salka Valkan viime vuonna Tampereen Työväen Teatterissa ja ensi-ilta oli Laxnessin 95-vuotispäivänä 23. huhtikuuta.

Laxness julkaisi esikoisensa vuonna 1919 ollessaan vasta 19-vuotias. Samana vuonna hän lähti Islannista, eikä palannut kotiin ennen kuin vuonna 1930. Hän asui näinä vuosina muun muassa Saksassa, Ranskassa ja Yhdysvalloissa.

Vuonna 1923 Laxness kääntyi katolilaisuuteen ja kävi luostarikoulua. Ensimmäisissä romaaneissaan hän käsitteli uskonnollista kriisiään. Yhdysvalloissa asuessaan Laxness tutustui sosialismiin ja omaksui vasemmistososialistisen elämänkatsomuksen. Hän osallistui kotiinpaluunsa jälkeen Islannin poliittiseen elämään 1930- ja 1940-luvuilla.
(STT-DPA-RB)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.