Kira pelästyi: Vieras ääni radiopuhelimessa sai pakenemaan kotoa

Kira pelästyi, kun radiopuhelimesta alkoi kuulua vieraan henkilön puhetta 0:33
Leluradiopuhelimista alkoi yhtäkkiä kuulua tuntemattoman henkilön puhetta.

Leluradiopuhelinten kantama on tyypillisesti joitain kymmeniä metrejä.

Varsinais-Suomessa Salossa asuva Kira säikähti, kun pari viikkoa käyttämättä olleista leluradiopuhelimista alkoi yhtäkkiä kuulua tuntemattoman henkilön puhetta.

– Välillä tuli aivan kirkkaita lauseita, mistä sai ihan selkeästi selvää, mutta suurimmalta osin se oli sellaista ihmeellistä jokellusta, Kira kertoo MTV Uutisille puhelimitse.

Kira kertoo asuvansa jumalan selän takana, mutta melko lähellä moottoritietä. Hän arvelee, ettei puhe voinut olla peräisin esimerkiksi rekkaliikenteestä, sillä sitä kuului kuitenkin jonkin aikaa.

Lähimmät naapuritkin on Kiran mukaan suljettu pois epäilyistä.

Kyseisten leluradiopuhelimien kantama on myyntitietojen mukaan joitain kymmeniä metrejä. Kiran mukaan hän pystyi myös keskustelemaan toisessa päässä olleen henkilön kanssa.

– Vastasin hänelle, että mitä sinulle kuuluu, niin hän vastasi, että hyvää kuuluu.

Taajuudet yhteiskäytössä

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin erityisasiantuntija Mikko Rintala arvelee MTV Uutisille sähköpostitse, että kyseiset leluradiopuhelimet ovat luvasta vapautettuja radiopuhelimia.

– Näille on osoitettu tietyt radiotaajuudet, jotka ovat kaikkien vastaavia luvasta vapaita radiolähettimiä käyttävien yhteiskäytössä, Rintala kertoo.

Luvasta vapautetuissa radiopuhelimissa voi kuulua myös jonkun muun puhetta kuin vain sen, jonka kanssa on tarkoitus puhua.

– Noilla radiopuhelimilla kantama on tyypillisesti lyhyt, jolloin tämän tyyppistä ylikuulumista ei välttämättä aina tapahdu, mutta jos lähistöllä sattuu olemaan joku muu käyttäjä samoilla taajuuksilla, niin se on mahdollista, Rintala lisää.

Rintala kertoo, että esimerkiksi metsästyksessä käytetään yleisesti myös luvasta vapautettuja radiopuhelimia, mutta näissä on yleensä eri taajuudet ja isommat lähetystehot kuin leluissa.

Kira kertoo nukkuneensa muutaman yön muualla tapauksen vuoksi.

– Sen verran hämmentävä asia, että sammuneista radiopuhelimista alkaa yhtäkkiä kuulua tuntemattoman ihmisen ääni.

Katso jutun alussa olevalta videolta, mitä radiopuhelimista kuului.

Lue myös:

    Uusimmat