Asiantuntija: Koko Kiovan valtaaminen olisi Venäjälle erittäin tuskallinen tehtävä

Sotilasasiantuntija: Tätä Venäjä todennäköisesti tavoittelee nyt sodassa Ukrainaa vastaan 5:35
Tutkijaupseeri Antti Pihlajanmaa arvio, että Kiova on tällä hetkellä tapahtumien keskipisteessä.

Venäläisjoukot ovat edenneet syvemmälle Ukrainaan kaikilla ilmansuunnilla. YK:n pakolaisjärjestö sanoo jo 100 000 ukrainalaisen lähteneen pakoon kodeistaan. Pääkaupunki Kiovan ulosmeinoreitit ovat täysin ruuhkautuneet. Venäjä käyttää hyökkäyksessään maa- meri ja ilmavoimiaan täydellä teholla.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseeri Antti Pihlajanmaa arvioi MTV Uutisille, että nimenomaan Kiova on tällä hetkellä tapahtumien keskipisteessä, vaikka Venäjä pyrkiikin sitomaan ukrainalaisjoukkoja taisteluihin myös monilla muilla alueilla.

– Yllättävän nopeasti venäläiset ovat päässeet Kiovan tuntumaan. Voi olla, että ukrainalaisten puolustuksessa on tapahtunut yön ja aamun tunteina paikallinen murto.

– On oletettavaa, että Venäjä pyrkii saartamaan Kiovan yhä tiiviimmin ja lisäämään pikkuhiljaa painetta Ukrainan hallintoa kohtaan, jotta päästäisiin neuvottelemaan Venäjän ehdoilla.

Samaan aikaan Venäjän maajoukkojen odotetaan etenevän eri alueilla.

Antti Pihlajanmaan arvion mukaan Kiovan täysimittainen valtaaminen olisi Venäjälle erittäin hankala ja kuluttava tehtävä.

Sen sijaan Venäjä voi yrittää lisätä painetta saartamalla kaupungin ja sen jälkeen häiritsemällä esimerkiksi veden ja sähkön jakelua sekä tulittamalla kaupunkia epäsuoralla tulella eli esimerkiksi ohjuksilla.

– Pyritään kaikin keinoin aiheuttamaan hämmennystä Kiovassa, levittämään kenties uhkakuvia, jotta ihmiset saataisiin paniikkiin, jolloin Kiovan tilanne karkaisi vähitellen ukrainalaisten käsistä.

Pakotteet käyvät rahaeliitin kukkaroille

Joidenkin laskelmien mukaan länsimaiden pakotteet ovat aiheuttaneet tai aiheuttamassa venäläisille oligarkeille nyt jo lähes 40 miljardin euron menetykset. Lisäksi pakotteet tulevat iskemään raskaasti maan pankkeihin ja talouselämään.

Tutkijaupseeri Pihlajanmaan arvioiden mukaan pakotteilla ei pystytä saavuttamaan nopeaa vaikutusta Venäjän sotakoneistolle.

– Toki osa pakotteista vaikuttaa nopeammin, osa hitaammin. Vaikuttaa siltä, että Venäjä on päättänyt ottaa riskit, joita sota tuo ja päättänyt maksaa hinnan, oli se kuinka korkea tahansa.

Naton päätöksen kasvattaa etenkin itäisten jäsenmaidensa joukkomääriä Pihlajanmaa näkee lähinnä symbolisena eleenä, jolla sotilasliitto vakuuttaa sitoutumistaan jäsentensä puolustamiseen.

Lue myös:

    Uusimmat