Mainos

Kimmo Sasi pitää Matti Vanhasen poliisitukimuksia ennenkuulumattomina

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Kimmo Sasin (kok.) mukaan KRP:n pääministeriin kohdistama tutkimus - saati, että pääministerin toimet tuotaisiin perustuslakivaliokunnan tutkittaviksi - on Suomessa ennenkuulumatonta.

- Minulla ei ole tiedossa, että perustuslakivaliokunnassa olisi käsitelty pääministeriä koskevaa asiaa koskaan. Onko poliisi jossakin vaiheessa tutkinut, niin se saattaa olla mahdollista, mutta en kyllä muista yhtään konkreettista tapausta, Strasbourgista Euroopan Neuvoston istunnosta saavutettu Sasi toteaa MTV:n uutisille.

Jos pääministeri Matti Vanhaseen (kesk.) kohdistuvat poliisitutkimukset etenevät pitemmälle ja johtavat johonkin konkretiaan, Sasin mukaan menettely on seuraava:

- Tietysti oikeuskansleri voi saattaa asian vireille valtakunnanoikeusasiana perustuslakivaliokunnassa, jolloin tietysti perustuslakivaliokunta ryhtyy asiaa käsittelemään ja pyytää vastineen pääministeriltä ja sitten tarvittavat poliisiselvitykset määrätään tehtäväksi.

- On myöskin se mahdollisuus, että oikeuskansleri itse tekee tämmöiset perusselvitykset ja katsoo onko asiassa ylipäätään minkäänlaista aihetta edetä. Ja tietysti jos oikeuskansleri haluaa siinä yhteydessä keskustella perustuslakivaliokunnan kanssa, sellainen keskustelu on mahdollista, mutta siinä tilanteessa oikeskansleri toimii omalla vastuulla.

Onko aikaisemmasta historiasta esimerkkejä, että pääministerin toimia tutkittaisiin tällä tasolla?

- Minä en muista, että pääministeriä koskeva asia olisi tuotu valtakunnanoikeuteen.

Mikä on näppituntumanne, onko tässä asiassa niin isosta asiasta kysymys, että tällaisia kannattaa oikein vakavissaan pohdiskella?

- Pitää muistaa se, että syytekynnys valtakunnanoikeuteen on tavanomaista korkeampi. Silloin pitää olla aika olennaisesta asiasta kysymys, jotta syytekynnys ylittyy. Siksi asian arvioiminen on tässä vaiheessa täysin mahdotonta.

Perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen päätös mahdollisesta valtakunnanoikeudesta olisi eduskunnan täysistunnolla.

Katso Eeva Lehtimäen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.