Mainos

Kiista lennonjohtajien varallaolosta jäytää pieniä kenttiä

Jyväskylän lennonjohtajat ovat kieltäytyneet odottamaan myöhästyneitä lentoja. Lennonjohtajien yhdistys ei halua neuvotella yksittäisen kentän ehdoista. Finnavian mukaan kiistassa on kysymys varallaolon korvauksista.

Lennonjohtajien varallaoloehtoja koskeva kiista hankaloittaa etenkin Jyväskylän lentoaseman toimintaa. Jyväskylän lennonjohtajat ovat kieltäytyneet jäämästä odottamaan myöhästyneitä lentoja työaikansa päätyttyä. Myös muiden pienten asemien lennonjohtajat vaativat parempaa varallaolojärjestelmää.

Kysymys lennonjohtajien ylitöistä kärjistyi, kun Jyväskylän lentokentän yöaukiolo loppui viime vuonna. Kesäkuussa yksi lentokone joutui laskeutumaan Jyväskylän sijasta Tampereelle, koska lennonjohtaja oli poistunut asemalta työaikansa päätyttyä.

Suomen lennonjohtajien yhdistyksen puheenjohtaja Sami Fabritius kertoo, että yhdistys ei halunnut lähteä neuvottelemaan yksittäisen kentän ehdoista, vaan ajaa parempia varallaoloehtoja valtakunnallisesti.

Finavian hallinto- ja henkilöstöosaston johtaja Erkki Pitkäsen mukaan kiistassa on kyse siitä, paljonko varallaolosta pitää maksaa.

Pitkänen aikoo ottaa asian esille lennonjohtajien yhdistyksen kanssa syksyllä. Varsinaiset virkaehtosopimusneuvottelut käydään syksyllä 2008.

Epävirallista sopimista

Finavian hallinto- ja henkilöstöosaston johtaja Erkki Pitkäsen mukaan muutamilla kentillä on käytössä epävirallinen varallaolojärjestelmä, jossa työntekijä sitoutuu tarvittaessa jäämään pariksi tunniksi ylitöihin ja saa tästä kuukausikorvauksen mahdollisten ylityökorvausten lisäksi.

Lennonjohtajien Fabritiuksen mukaan Jyväskylässä ei tähän suostuttu, koska 90-luvun alussa sovitut korvaussummat katsottiin liian huonoiksi. Pitkänenkin myöntää korvaukset jälkeenjääneiksi.

Muilla pikkukentillä ylityöt perustuvat lennonjohtajien vapaaehtoiseen joustoon.

Eräs vaihtoehto on myös se, että lentojen myöhästymisen mahdollisuus huomioitaisiin lennonjohtajien työajoissa. Jyväskylässä lennoille on jo nyt lisätty myöhästymisvaraa kesäkuun tapauksen jälkeen, eikä samankaltaisia tapauksia pidetä todennäköisinä.

Pitkänen aikoo ottaa asian esille lennonjohtajien yhdistyksen kanssa syksyllä. Varsinaiset virkaehtosopimusneuvottelut käydään ensi vuoden syksyllä.

Lennonjohtajien yhdistys tahtoisi, että Jyväskylän lentokentän ympärivuorokautinen aukiolo palautettaisiin. Finavian Pitkänen tulkitseekin kesäkuun tapauksen asiaan liittyväksi mielenilmaukseksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.